Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w mieszkaniu

maxwit

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosze o szczegłową podpowiedz jak zrobic wylewke. Potrzebuje zrobić wylewke w kuchni i w przedpokoju. Mam do zerwania starą podłoge drewnianą. opisze jak mam zamiar to zrobić i prosze pisać jak coś jest żle. Jako że musze podnieśc podłoge o jakieś 15cm to najpierw położe folie na zakładke potem styropian 5cm, zbrojenie i wylewka. Prosze o odpowiedz po czy mam ciągnąć łate żeby było równo. Prosze też podać proporcje wylewki. Dziękuje za pomoc :wink:

mieszkam w "starym budownictwie" i miałem ten sam "myk". Folia, zbrojenie, wylewka- prawidłowo. Jeśli wylewka ma więcej niż ok. 5cm- lej beton. Jeśli nie- zastosuj coś innego( zaprawa wyrównująca, zaprawa samopoziomująca albo jakieś inne ustrojstwo. Aha, jeszcze jedno: lepiej daj folię NA, a nie pod styropian. Robiłem sam i nie miałem pojęcia o "budowlance". Jak do tej pory (8 lat) jest OK. NIe święci garnki lepią! Powodzenia! :D

dzięki za podpowiedz odnośnie foli. wylewke chce zrobić na 5 cm i dać siatke zrrojeniową. Powiedzcie mi jakie są proporcje takiej zaprawy?

kup gotową mieszankę cementową /zaprawę cementową

nie jakąś samopoziomującą na gipsie/ w workach nie będzie trzeba myśleć o proporcjach

zresztą w mieszkaniu ta będzie najłatwiejsza w użyciu

• 3 weeks później...

witam,

... A czy można zastosować mieszankę granulat styropianowy-cement ???

Bo gdzieś w sklepie budowlanym widziałem taką próbkę... i fajnie to wyglądało.

A co ważniejsze jest lekkie (od 300kg m3), wszystko zależy od proporcji.

No i minimalna grubość to 5cm.

Czyli by tak to wyglądało :

- folia

-wylewka styro-cement

-kafelki

? .. brzmi ciepło :wink: