jacekot 30.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 We wszystkich branżowych pismach znajdziemy zapisy i wyliczenia , że od 40-50% ciepła ucieka nam przez wentylacje . Zastanawiam się nad potwierdzeniem tych wyników przez zrobienie testu u siebie w domu . Pytanie czy można do jego wyników podejść wiarygodnie. Chciałbym wybrać dwa dni jak najbardziej porównywalne pod względem temperatury powietrza na zewnątrz oraz warunków atmosferycznych . Sprawdzić zużycie gazu dobowe przy stałych nastawach które mam . Dla porównania następnego dnia zamknąć w miarę możliwości cała wentylacje , czyli wszystkie kratki wywiewne i odczytać wynik w tych 24 h . Myślę że powinienem to powtórzyć ze trzy razy i wyciągnąć jakąś średnią . Wg tego co po dają źródła powinienem zużyć około 50% mniej energii na dogrzanie domu . W miedzy czasie chciałbym również sprawdzić jaka będzie wilgotność pomiędzy tymi poszczególnymi dniami . Moim celem nie jest pozbycie się wentylacji bozdaje sobie sprawę jak to ważny element dla zdrowia mojego i rodziny oraz dla domu .Chciałbym się tylko przekonać ze moje testy potwierdzą fakty które są podawane. W zależności od uzyskanych wyników może zdecyduje się w tedy na bardziej zaawansowane technologie wentylacji w moim domu , w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania a poprawiając przy tym wentylacje w domu . Czy ktoś już coś podobnego robił i czy sądzicie że to ma w ogóle sens ?Może pominąłem jakieś kluczowe założenia które zdyskwalifikują mój pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 30.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Pomysł dobry ale grożący utratą zdrowia lub życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 30.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 We wszystkich branżowych pismach znajdziemy zapisy i wyliczenia , że od 40-50% ciepła ucieka nam przez wentylacje . Zastanawiam się nad potwierdzeniem tych wyników przez zrobienie testu u siebie w domu . Pytanie czy można do jego wyników podejść wiarygodnie. Chciałbym wybrać dwa dni jak najbardziej porównywalne pod względem temperatury powietrza na zewnątrz oraz warunków atmosferycznych . Sprawdzić zużycie gazu dobowe przy stałych nastawach które mam . Dla porównania następnego dnia zamknąć w miarę możliwości cała wentylacje , czyli wszystkie kratki wywiewne i odczytać wynik w tych 24 h . Myślę że powinienem to powtórzyć ze trzy razy i wyciągnąć jakąś średnią . Wg tego co po dają źródła powinienem zużyć około 50% mniej energii na dogrzanie domu . W miedzy czasie chciałbym również sprawdzić jaka będzie wilgotność pomiędzy tymi poszczególnymi dniami . Moim celem nie jest pozbycie się wentylacji bozdaje sobie sprawę jak to ważny element dla zdrowia mojego i rodziny oraz dla domu . Chciałbym się tylko przekonać ze moje testy potwierdzą fakty które są podawane. W zależności od uzyskanych wyników może zdecyduje się w tedy na bardziej zaawansowane technologie wentylacji w moim domu , w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania a poprawiając przy tym wentylacje w domu . Czy ktoś już coś podobnego robił i czy sądzicie że to ma w ogóle sens ? Może pominąłem jakieś kluczowe założenia które zdyskwalifikują mój pomysł . Dopinguję cię. Taki test się przyda. Czekam na wyniki. U mnie niestety taki test nie jest możliwy do przeprowadzenia (brak wiarygodnych wyników) ze względu na ogrzewanie węglem. Przy gazie jest to zrobienia w miarę wiarygodny sposób. Musisz rzeczywiście zrobić kilka, kilkanaście testów. Nie mogą trwać długo bo się "udusisz" albo wilgoci sobie narobisz. Radzę uprzedzić rodzinę o całej akcji. Można nawet spróbować robić kilkugodzinne pomiary zuzycia. W zimę w ciągu dnia temperatury nie wahają się dużo i jak jest czas można stać przy liczniku i analizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Możemy robić zakłady jaką różnicę uzyskasz. Wg mnie jak to będzie 10% to będzie dobrze.Dlaczego?Wszystkim budowlańcom i dostawcą zależy, aby zawyżać ten wskaźnik bo mogą więcej sprzedać (mocniejsze kotły, większa instalacja grzewcza, wentylacja mechaniczna, rekuperacja).Straty podaje się wg norm wymiany powietrza, które to rzadko są zachowane.Do badań musiałbyś nie uchylać ani otwierać drzwi i okien i mieć szczelny budynek.Z chęcią poczytam o twoich wnioskach po teście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 30.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Trzymam kciuki za ten eksperyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Z założenia wyniki będą do bani ... Jedyny miarodajny test to po pomiarach wentylacji garwitacyjnej w danym budynku założyć w nim went mech z reku i ponownie zmierzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 30.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Oj wez bez takich bo sie przestraszymy i bedziemy zalowac ze nie mamy mechanicznej z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 30.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 pomysl dobry - realizacja juz nie24 h to za krotkoprzez pierwsza dobe dopiero dom troche sie wychodzitydzien czasu przy zblizonych temperaturach - dopiero da w mare pewne wynikizreszta podobny test mial przypadkowo miejsce u mniedom w budowie - brak uzyskow ciepła od mieszkancowna poczatku grudnia nie miałem kratek wentylacyjnych w ogole - tylko dziury 14 x 28 cm w przewodach kominowych, utrzymujac temp. ok 15 stopni miałem zuzycie na poziomie 6-7 m3/dzienteraz przy temp. wewnatrz 13 stopni zuzycie spadło do 4-5 m3/dzien, ale:pojawił sie prog w drzwiach ktorego wczesniej nie było oraz parapety wewnetrzne ktorych tez wczesniej nie byłoreasumujac rożnica miedzy zamknietymi kratkami (5 sztuk 14 cm x 28 cm) a brakiem kratem (wykute otwory) to ok 10% u mnie lub nawet mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 We wszystkich branżowych pismach znajdziemy zapisy i wyliczenia , że od 40-50% ciepła ucieka nam przez wentylacje . Ale to chyba w domu pasywnym w którym zapomniano o rekuperatorze. W zwykłym to chyba 10%. Zwróć uwagę na to, że w tych samych pismach, kilka akapitów niżej znajdziemy zapisy że bez wentylacji mechanicznej jest wilgoć i grzyb gdyż wentylacja grawitacyjna jest za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 30.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Z założenia wyniki będą do bani ... Jedyny miarodajny test to po pomiarach wentylacji garwitacyjnej w danym budynku założyć w nim went mech z reku i ponownie zmierzyć ... A czemu do bani ? Zakładamy, że znajdą się dwa identyczne prawie lub bardzo zbliżone dni (lub większy zakres czasu) pod względem temperatury, wiatru i wilgotności. Jeśli w prasie branżowej trąbią, że przez wentylację grawitacyjną ucieka 40% ciepła to zatykając ją można sprawdzić czy rzeczywiście różnica widoczna na liczniku gazo będzie znacząca. To nie będzie test w oszczędnościach energetycznych pomiędzy went. grawitacyją a mechaniczną ale test czy przez wentylację grawitacyjną rzeczywiście ucieka tak wiele ciepła, że trzeba zużyć 10-20-30% np gazu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 30.01.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Oj wez bez takich bo bedziemy zalowac ze nie mamy mechanicznej z reku. czyli co..? kto nie ma wentylacji mechanicznej z reku, ten przegrał zycie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 30.01.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 To są błędne założenia , jeśli w gazetach piszą że przez wentylacje ucieka 50 % ciepła to odnosi sie do całości strat. Załóżmy teraz, że mamy budynek źle ocieplny. 100% to są wszystkie straty ciepła bez względu na to czy zapotrzebowanie jest na poziomie 150kW czy też 300 kW. W przypadku budynku źle ocieplonego straty przez ściany to będzie np 20%, straty przez dach 25 % , straty przez okna np 20 % a wentylacja to 30%. W przypadku budynku po termomodernizacji nadal musimy miec 100% ale proporcje się rozłożą inaczej i wtedy wyjdzie wam że starty na wentylacji są na poziomie 80%. Tak naprawdę zmaleje zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.01.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zwróć uwagę na to, że w tych samych pismach, kilka akapitów niżej znajdziemy zapisy że bez wentylacji mechanicznej jest wilgoć i grzyb gdyż wentylacja grawitacyjna jest za słaba.Można zrobić sprawnie działającą (przynajmniej w sezonie grzewczym ) wentylację grawitacyjną. Tylko większość, tę sprawnie działającą wentylacje popsuje patrząc ile może na tym zaoszczędzić . Jeśli chodzi o test, to najłatwiej mogą go zrobić właściciele ... wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Jeden warunek - centrala wyposażona w bypass lub wymiennik letni. Wystarczy na kilka dni włączyć ten bypass (ominięcie wymiennika ciepła, normalnie używane latem) lub założyć zamiast wymiennika ciepła kasetę letnią i możemy robić pomiary. Ja niestety nie mam bypassu w swojej centrali . Tylko, kto za to zapłaci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 30.01.2009 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nie wiem jak bardzo wydajna jest moja wentylacja grawitacyjna , ale wydaje mi jednak całkiem nieżle wywyiewa przez te wszystkie kratki . W sumie w całym domu mam 6 kanałów wentylacyjnych . Myśle ze jak nawet pozamykam kratki na 24h nie nikt się nie udusi ( cztery osoby plus kot i babcia za dnia do pilnowania) , ani specjalnie nie odczyje różnicy ( może się myle). Na pewno dojdzie do jakieś wymiany powietrza , chociażby przez wejście i wyjście domowników z domu więc coś tam swierzego wpadnie . Wg założeń AGLIG powinienem mieć znaczną różnice , bo uważam że dom jest w miare przyzwoicie ocieplony. ZBIGMOR - kwestia otwierania drzwi i okien zachodzi tak samo przy tym czy jest wentylacja grawitacyjna , mechaniczna czy w cale jej nie ma , więc nie ma znaczenia dla moich pomiarów . Mogę co najwyżej mieć niższy wynik . Pabitoo - nie zgadzam sie z Tobą , ale każdy ma prawo do swojej opinii i oceny . MOgę się zgodzić ze wyniki będą nieprecyzyjne ze względu na krótki czas testu . Am76 - na pewno wentylacja mechaniczna jest lepsza bo pozwala prezycyjnie zarzadzac wymiana powietrza . Jest tylko jeden moment kiedy przegrywa z grawitacyjna , kiedy braknie prądu . Mnie też straszyli ze jak ocieple dom styropianem to będę miał zimno , wilgotno i się uduszę bo w termosie się nie da mieszkać . A ja mam ciepło , wilgoci to nie widziałem jeszcze odkąd się wprowadziłem bardziej bym powiedział ze mam za sucho , ale to tylko domysły bo nie mam higrometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.01.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Am76 - na pewno wentylacja mechaniczna jest lepsza bo pozwala prezycyjnie zarzadzac wymiana powietrza . Jest tylko jeden moment kiedy przegrywa z grawitacyjna , kiedy braknie prądu . Mnie też straszyli ze jak ocieple dom styropianem to będę miał zimno , wilgotno i się uduszę bo w termosie się nie da mieszkać . A ja mam ciepło , wilgoci to nie widziałem jeszcze odkąd się wprowadziłem bardziej bym powiedział ze mam za sucho , ale to tylko domysły bo nie mam higrometru. Mnie tylko chodziło o to, że te wszystkie sponsorowane szmatławce budowlane powinny się zdecydować raz na zawsze czy wentylacja grawitacyjna jest zła bo jest za intensywana czy dla tego że jest za słaba. Na chwilę obecną stanowisko jest takie, że jest zła bo jest i za słaba i za silna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.01.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mnie tylko chodziło o to, że te wszystkie sponsorowane szmatławce budowlane powinny się zdecydować raz na zawsze czy wentylacja grawitacyjna jest zła bo jest za intensywana czy dla tego że jest za słaba. Na chwilę obecną stanowisko jest takie, że jest zła bo jest i za słaba i za silna I dokładnie tak jest. Za słaba w lecie (a w zasdzie jej nie ma) i za silna w zimie. Czyli nieobliczalna. Czyli bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 30.01.2009 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mnie tylko chodziło o to, że te wszystkie sponsorowane szmatławce budowlane powinny się zdecydować raz na zawsze czy wentylacja grawitacyjna jest zła bo jest za intensywana czy dla tego że jest za słaba. Na chwilę obecną stanowisko jest takie, że jest zła bo jest i za słaba i za silna I dokładnie tak jest. Za słaba w lecie (a w zasdzie jej nie ma) i za silna w zimie. Czyli nieobliczalna. Czyli bez sensu. Słaba w lecie - nic nie poradzisz Za silna w zimie - hmm można powalczyć . Ale nie chodzi tu o to czy wentylacja grawitacyjna jest zła czy dobra , ale ile może nas faktycznie kosztować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 30.01.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A umnie jest wentylacja grawitacyjna i latem jest chłodno a zima cieplo , wilgotność w normie 55%, grzyba nie ma / co juz niedawno widziałem czarme plamy przy oknach w domu super nowoczesnym, zdusiłem smiech aby nie obrazić gospodarzy /, zadne wentylatory nie hucza, odpada czyszczenie rur,bo inaczej czuć kurz w całym domu.Prosto wygodnie i pieniążki w pieszeni a nie u cwanych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 30.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 najlepiej byłoby nie otwierać drzwi wejściowych bo każde otwarcie to wymiana kilkunastu m3 powietrz, trzeba też pamiętać żeby nie wnosić i wynosić powietrza w płucach, jeśli masz garaż w bryle domu to też nie otwieraj bramy garażowej, no i kwestia jeszcze wiatrów, co z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ale nie chodzi tu o to czy wentylacja grawitacyjna jest zła czy dobra , ale ile może nas faktycznie kosztować . Średnio, około 6Wh/1m3 wymienianego powietrza w okresie grzewczym w ciagu 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts