adame 30.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Witam forumowiczów, Pewnie wątek się pojawiał, ale ja mam nieco inny problem. Miałem uzgodniony wjazd z inżynierem ruchu m ST W-wy. Decyzja wygasła, ale podobno się da ją przedłużyć. Tamta decyzja była wydawana na podstawie ręcznie naniesionej drogi na mapie (skala 500) Ponieważ w gminie mam problemy z zatwierdzeniem projektu budowlanego zastanawiam się nad wykonaniem drugiego wjazdu na działkę i teraz dowiedziałem się u inżyniera ruchu że:- musi być mapa z przygotowanym projektem wjazdu, bo musi on być zwymiarowany- warunki zabudowy dla działki- wniosek o opinię. I moje pytanie jest takie czy faktycznie jest wymóg formalny by był projekt, jeżeli tak to ile taki projekt kosztuje, czy ktoś z państwa może mi udostępnić swój projekt bym mógł się zorientować jak to wygląda i może sam narysuje (nie wiem czy wymagana jest pieczątka projektanta) Będę wdzięczny za pomoc,Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 03.02.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie wiem skąd te problemy?Wnioskuję,że chcesz zaoszczędzić tam gdzie nie można.Sprawa jest prosta:projekt domu wraz z dojazdem(zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego)nanosi na mapę( TYLKO!!!) architekt.Jeśli sam "narysujesz wjazd" zrzynając z innego projektu to i tak,choć byś znalazł architekta który zgodził by się podbić to swoją pieczątką, to skasuje tyle samo.W Starostwie dostaniesz gotowy druk pozwolenia na budowę ,gdzie masz wymienione wszystkie załączniki,które będą potrzebne do uzyskania pozytywnej opinii(wypis aktu not.,wypis mapy,projekt w 4 egzem.,zaświadczenia o mediach,decyzję o warunkach zabudowy-do uzyskania w Gminie,itd...),wszystkich szczegółowych info udzielą w Starostwie,od tego są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Często miałem do czynienia z budową zjazdow z dróg o różnej randze.1. Wniosek do zarządcy drogi o ustalenie warunków do budowy zjazdu.2. Opracowanie projektu zjazdu na podstawie wydanych warunków (projektant branży drogowej - nie architekt)3. Projekt uzgadniany z zarządcą drogi.4. Uzgodniony projekt składam w Starostwie na Pozwolenie na Budowę.(przy zjazdach z dróg wyższej rangi dodatkowo projekt organizacji ruchu zatwierdzany w Komendzie Policji i u zarządcy drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts