Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany ... Mistral Paradyża? Bo Cersanit już odpadł

nadusia30

Recommended Posts

Mam taki problem, wpadły mi w oko płytki gresowe polerowane Cersanitu - Sicilia Beige w rozmiarze 30x60, no i zapytałam w sklepie o szczegóły, na co otrzymałam odp., że te płytki to są na zamówienie, że odradzają, że były jakieś reklamacje i w zasadzie to nie wiadomo do końca o co chodziło. Potem znalazłam te płytki w internecie, zadzwoniłam do jednej firmy, popytałam i tutaj znowu problem - podobno Cersanit ma się z tej serii wycofywać, że jakieś problemy z kalibracją były itp .... :( No wielka szkoda, płytki mi się podobają, planowałam położyć gres polerowany w kuchni i w salonie. Już oczmi wyobraźni widziałam je na podłodze, a tu taki kwas ... Czy ktoś może mi polecić coś w podobnym kolorze, lub pochwalić się tymi płytkami właśnie??? Zauważyłam, że w większości sklepów cena jest atrakcyjna - pniżej 60zł/m2, a wcześniej były po 120zł/m2. O co tutaj może chodzić?? Czy faktycznie te płytki są takie wadliwe??

Jeśli w sklepie tak mówią, to niech Cię ręka Boska broni przed zakupem.

Skoro się z serii wycofują, to płytki muszą być cholernie krzywe. Jest mnóstwo (co można poczytać w wypowiedziach Forumowiczów) krzywych , a nie są przez producenta wycofane :-? , więc te muszą być makabrycznie krzywe :o

No cóż, w zasadzie szukałam tutaj porady i tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że nici z tego Cersanitu. Przy 45m2 to jednak duże ryzyko. Bardzo dziękuję za pomoc. Przeczytałam natomiast w internecie dużo pozytywnych opinii na temat Mistrala Paradyża ...?? Ktoś potwierdzi?? Oczy mnie już bolą od czytania i szukania, pół dnia siedzę w temacie gresu polerowanego i wiem już sporo na temat fugowania, impregnacji, sprzątania, więc teoretycznie jestem przygotowana na drobne trudności, ale nie na krzywizny w płytkach ;)

Mamy Mistrala w dolnej łazience.

Kolor szary, satyna.

Ładne, podobają mi się.

Kafelkarzowi mniej, bo były ciężkie w obróbce. Płytka jest dość gruba i cholernie twarda.

Ze względu na cenę wzięliśmy II gatunek. Róznice w wymiarze dochodziły do 2mm, ale fachowiec sobie z tym poradził.

:wink:

Mam mistral beige 30x30 (satynę) w łazience na górze. Paradyża mam też sugar w wiatrołapie i jeszcze jakiś najtańszy gres w garażu (I klasa) - glazurnik był b. zadowolony z jakości wszystkich kolekcji. Bardzo natomiast narzekał na Nową Galę (również I klasa) - rzeczywiście widać różnice w wymiarach poszczególnych płytek :(.

witam,

podłączę się do wątku, ale z innym pytaniem. Czy możecie powiedzieć jak się spisuja w użytkowaniu płytki polerowane? Chodzi mi o to czy nie są zbyt śliskie(zwłaszcze dla żywiołowego kilkulatka biegającego w skarpetkach), jak jest z utrzymaniem czystości i z impregnacją.

dzięki za wszelkie informacje

witam,

podłączę się do wątku, ale z innym pytaniem. Czy możecie powiedzieć jak się spisuja w użytkowaniu płytki polerowane? Chodzi mi o to czy nie są zbyt śliskie(zwłaszcze dla żywiołowego kilkulatka biegającego w skarpetkach), jak jest z utrzymaniem czystości i z impregnacją.

dzięki za wszelkie informacje

Co do polerowanego gresu to Ci nie powiem, bo nie wiem, ale znam wynalazek ocalający żywiołowego kolkulatka w skarpetkach. Są takie specjalne skarpetki z ABSem - mają takie gumowe kropki na podeszwie i chronią przed ślizganiem :wink: