Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczerbek na zdrowiu

Beaty

Recommended Posts

witam

dostałam dzisiaj pismo z ZUS-u w sprawie procentowego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem w pracy- przyznano mi 0 procent uszczerbku

a ubezpieczyciel Hestia za to samo przyznał mi 9 procent...

(w pracy doznałam urazu skrętnego kolana i stawu skokowego)

co o tym myśleć?

poradźcie

pzd

• 2 weeks później...

witam

otóż Kochani napisałam sprzeciw :oops: przejrzałam internet wzdłuż i wszerz...

zaniosłam go dzisiaj osobiście do siedziby ZUS-u i tam miła Pani po krótkiej wymianie zdań oświadczyła, że tak, owszem są takie przypadki, a ta Pani orzecznik to laryngologiem jest :o

normalnie ręce mi opadły :oops:

zapłacili tej orzecznik, mnie za koszty dojazdu, teraz zapłacą komisji lekarskiej i mnie powtórnie koszty dojazdu, korespondencja listowa polecona już była x5-

czy to warte tego, żeby mi nie przyznać nawet 0,5 %?

napiszę, co mnie spotka na tej komisji...

pzd

Hmmm

Uszczerbek na zdrowiu od ZUS, a odszkodoanie od ubezpieczyciela to dwie różne rzeczy.

Juz tłumaczę:

Zus wypłaca kasę tylko wtedy, gdy uszczerbek na zdrowiu jest trwały, nieodwracalny. Np. straciłes bezpowrotnie słuch ( tffffuuu)

Ubezpieczyciel zaś płaci za "bólowe" czyli zadośćuczynienie za ból, za to że cierpiałeś. Ale suma sumarum jesteś już zdrów.

Przerabiałam temat na własnej skórze.

witam

dostałam dzisiaj pismo z ZUS-u w sprawie procentowego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem w pracy- przyznano mi 0 procent uszczerbku

......(w pracy doznałam urazu skrętnego kolana i stawu skokowego)

robiłem już dwa protokoły powypadkowe z podobnymi urazami, w obu przypadkach ZUS przyznał.......0% ;)

.....Zus wypłaca kasę tylko wtedy, gdy uszczerbek na zdrowiu jest trwały, nieodwracalny. Np. straciłes bezpowrotnie słuch ( tffffuuu)

Ubezpieczyciel zaś płaci za "bólowe" czyli zadośćuczynienie za ból, za to że cierpiałeś. ......

dokładnie!!

NaLeśnik!

w pracy (jestem nauczycielką) płacę składkę miesięczną 45 zł miesięcznie po przystąpieniu do grupowego ubezpieczenia na życie pracowników i ich rodzin "Hestia Rodzina"

świadczenia jakie mi przysługują (a jest ich wiele) dotyczą min. trwałego uszczerbku na zdrowiu wskutek nieszczęśliwego wypadku (313 zł za 1% trwałego uszczerbku)- mnie orzecznik przyznał 9%- orzecznik ten jest lekarzem z II stopniem specjalizacji reumatologiem

i dlatego dziwi mnie ta rozbieżność miedzy ZUS ,a Hestią

a kolano nie jest zdrowe rozwija się chondromalacja

:evil: szkoda słów..

pzd

Kaśka - Hestia też mnie wypłaciła za trwały uszczerbek na zdrowiu ...i dlatego w tym dzisiejszym odwołaniu skserowałam im to pismo z Hestii, gdzie pisze, że te 9% za ten trwały jest właśnie...
No to wprowadzają cię w błąd.

Ubezpieczyciel płaci za ból, cierpienie, czy chwilowy uszczerbek na zdrowiu, albo taki, który rokuje całkowite wyzdrowienie.

ZUS wypłaca w sprawach ostatecznych.

• 4 weeks później...