Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chrzest 8-letniej dziweczynki Pilne!!! :)))

Kasiorek

Recommended Posts

Dałabym na pewno białe ubranie, ale nie sukienkę komunijnego typu.

Spódniczka, bluzeczka, na to narzutka lub sweterek. Można zobaczyć w sklepie z takimi rzeczami, czy nie da się kupić specjalniej bluzeczki, zdobionej haftem liturgicznym.

We włosy dziewczynki wpięłabym pojedynczy biały kwiat, włosy zaczesała odświętnie ale skromnie.

Dasz radę, będzie dobrze! :D

Hej potrzebuję pomocy. Za tydzień mam chrzest dziecka i jestem w kropce jak ja ubrać ...

w normalne ciuchy niech sie ubierze

dziecko jest Twoje czy jestes chrzestną ? /bo ze słow "mam chrzest dziecka nic nie wynika oprócz tego ze to dziecko będzie chrzczone - a nie Ty/

a róznica jest taka, ze chrzestna podaje dziecku tzw. biała szatke

natomiast matke ubiera sie jak chce / tzn. mini i duzy dekolt dla matki sa niewskazane/

To ja :)))) będę chrzciła swoje dziecko, z pewnych względów dopiero teraz.

To juz nawet o ubiór nie chodzi, po prostu będzie elegancko, tylko mam zagwozdkę co z tą szatką. Bo albo są to chusteczki wielkości tych do nosa albo takie małe koszulki.Bo np czy to może być biały szal ???

Biała szatka to jest symbol, nie ma znaczenia jakiej wielkości, to chrzestny kładzie na małe dziecko taks szatkę, myślę że przy chrzcie takiego dużego dziecka tą szatkę chrzestny może położyć na wysokości klatki piersiowej i córeczka sobie ją przytrzyma ręką........

proponuje cos takiego

http://sklep.ungha.pl/images//produkty/City/p7250059.jpg

to prosta kwadratowa szatka, prosta i elegancka -symbol, tak jak ma byc z załozenia,raczej unikałabym szatek typu "kaftanik" - to fajne, ale dla malucha

Proponuję albę, a jako białą szatę - duży szal/chustę, tak aby dziecko mogło zarzucić ją na głowę (tak jak Matka Boża na obrazach czy rzeźbach). Ówcześnie biała szata zredukowała się do wielkości chustki, ale symbolika białej szaty to przyobleczenie się w Chrystusa, aby chronił czystą duszę (ze zmazanym właśnie grzechem pierworodnym) przed grzechem. Im więcej osłania nas ta biała szata tym lepsza ochrona...

no, kochana ...mam nadzieję, że dotrze na czas .... niby tydzień czasu to dużo, ale dla porównania napiszę Ci, że prezent na mikołaja dla córy dotarł na ....gwiazdkę i to po postraszeniu policją :wink: :lol:

na pocieszenie - miałam tylko jeden taki przypadek na kilkaset :wink:

Bardzo ładn białe i wizytowe suknie są w sklepie "mininiebo". Komunijne i wizytowe. Proste, z cudownych materiałów. A także takie bardziej wyszukane. Mininiebo ma stronkę internetową, poogladaj sobie. Powinno byc teraz sporo ich na allegro, bo komunie się zbliżają.

No ale teraz zimą, to pewnie Twoja Mała będzie musiała mieć i tak kurtkę na sukienkę.

A do małej szatki mozna doszyć troczki i zawiązać pod szyją jak śliniaczek.

• 3 years później...
Hej potrzebuję pomocy. Za tydzień mam chrzest dziecka i jestem w kropce jak ja ubrać. Wszystkie ubranka do chrztu są dla małych dzieci. I co z "białą szatką'? może macie jakieś doświadczenie bardzo proszę o pomoc

Kasiorek

:confused: Kasiorku drogi, ja tak z innej parafii (dosłownie) ale chcę sie dowiedzieć jak się załatwia chrzest 8 letniego dziecka. Co szanowny ksiądz na to? Czy są jakieś problemy i szczególne wymagania? Bo mnie to czeka wkrótce i nie wiem czego się spodziewać, poza tym, że łatwo nie będzie pewnie... Czytałam gdzieś ze pozwolenie biskupa wymagane jest i takie tam.. Bedę wdzięczna za pomoc i podpowiedz co i jak.. Pozdrawiam serdecznie

ferronko, ja wprawdzie nie kasiorek, ale może podpowiem :)

myślę,że najprościej będzie jak pójdziesz do kancelarii parafialnej i zapytasz księdza jak się za to wszystko zabrać. Nie powinnaś mieć większych problemów;

dobrze byłoby poprosić kogoś praktykującego na rodzica( rodziców) chrzestnego, pewnie czekają Was nauki przedchrzcielne , spowiedź ( jeśli masz taką możliwość).

Zgoda biskupa? Nie bardzo wiem po co ...