Kasiorek 30.01.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Hej potrzebuję pomocy. Za tydzień mam chrzest dziecka i jestem w kropce jak ja ubrać. Wszystkie ubranka do chrztu są dla małych dzieci. I co z "białą szatką'? może macie jakieś doświadczenie bardzo proszę o pomocKasiorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dałabym na pewno białe ubranie, ale nie sukienkę komunijnego typu. Spódniczka, bluzeczka, na to narzutka lub sweterek. Można zobaczyć w sklepie z takimi rzeczami, czy nie da się kupić specjalniej bluzeczki, zdobionej haftem liturgicznym. We włosy dziewczynki wpięłabym pojedynczy biały kwiat, włosy zaczesała odświętnie ale skromnie. Dasz radę, będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 30.01.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Z tym jakoś sobie poradzę ale co z tą nieszczęsną "białą szatką" bo w sklepach są owszem ale takie dla krasnoludków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.01.2009 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Daj spokój - wyluzuj, ja poszedłem do chrztu tak: http://images28.fotosik.pl/140/99acfabed23471a8m.jpg i myślę, że do piekła za to nie pójdę nawet nogi mi się z tego "iksa" wyprostowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Jako szatke zabierz ze soba zwykla biala bawelniana koszulke z rekawkiem. Ja mimo, ze swoje dziecko chrzcilam jak mialo 3 msc to nie kupowalam specjalnie szatki tylko mialam ze soba zwyka biala mala koszulke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Albo prostą bluzeczkę białą, może gdzieś znajdzie się taka ozdobiona jakimś malutkim haftem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Hej potrzebuję pomocy. Za tydzień mam chrzest dziecka i jestem w kropce jak ja ubrać ... w normalne ciuchy niech sie ubierze dziecko jest Twoje czy jestes chrzestną ? /bo ze słow "mam chrzest dziecka nic nie wynika oprócz tego ze to dziecko będzie chrzczone - a nie Ty/ a róznica jest taka, ze chrzestna podaje dziecku tzw. biała szatke natomiast matke ubiera sie jak chce / tzn. mini i duzy dekolt dla matki sa niewskazane/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 31.01.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 To ja ))) będę chrzciła swoje dziecko, z pewnych względów dopiero teraz. To juz nawet o ubiór nie chodzi, po prostu będzie elegancko, tylko mam zagwozdkę co z tą szatką. Bo albo są to chusteczki wielkości tych do nosa albo takie małe koszulki.Bo np czy to może być biały szal ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 31.01.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Biała szatka to jest symbol, nie ma znaczenia jakiej wielkości, to chrzestny kładzie na małe dziecko taks szatkę, myślę że przy chrzcie takiego dużego dziecka tą szatkę chrzestny może położyć na wysokości klatki piersiowej i córeczka sobie ją przytrzyma ręką........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 31.01.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 proponuje cos takiegohttp://sklep.ungha.pl/images//produkty/City/p7250059.jpg to prosta kwadratowa szatka, prosta i elegancka -symbol, tak jak ma byc z załozenia,raczej unikałabym szatek typu "kaftanik" - to fajne, ale dla malucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 31.01.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Proponuję albę, a jako białą szatę - duży szal/chustę, tak aby dziecko mogło zarzucić ją na głowę (tak jak Matka Boża na obrazach czy rzeźbach). Ówcześnie biała szata zredukowała się do wielkości chustki, ale symbolika białej szaty to przyobleczenie się w Chrystusa, aby chronił czystą duszę (ze zmazanym właśnie grzechem pierworodnym) przed grzechem. Im więcej osłania nas ta biała szata tym lepsza ochrona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.02.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Myślę, że biały spory szal to byłby strzał w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 01.02.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dzieki , właśnie zamówiłam taki szal w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.02.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 no, kochana ...mam nadzieję, że dotrze na czas .... niby tydzień czasu to dużo, ale dla porównania napiszę Ci, że prezent na mikołaja dla córy dotarł na ....gwiazdkę i to po postraszeniu policją na pocieszenie - miałam tylko jeden taki przypadek na kilkaset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 01.02.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dojdzie na czas, spokojnie , mi ostatnio przyszedł statyw do aparatu na kilka godzin przed wyjazdem na wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 01.02.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dojdzie, dojdzie, pojedzie we wtorek kurierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 01.02.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Bardzo ładn białe i wizytowe suknie są w sklepie "mininiebo". Komunijne i wizytowe. Proste, z cudownych materiałów. A także takie bardziej wyszukane. Mininiebo ma stronkę internetową, poogladaj sobie. Powinno byc teraz sporo ich na allegro, bo komunie się zbliżają. No ale teraz zimą, to pewnie Twoja Mała będzie musiała mieć i tak kurtkę na sukienkę. A do małej szatki mozna doszyć troczki i zawiązać pod szyją jak śliniaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferronka 23.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Hej potrzebuję pomocy. Za tydzień mam chrzest dziecka i jestem w kropce jak ja ubrać. Wszystkie ubranka do chrztu są dla małych dzieci. I co z "białą szatką'? może macie jakieś doświadczenie bardzo proszę o pomoc Kasiorek Kasiorku drogi, ja tak z innej parafii (dosłownie) ale chcę sie dowiedzieć jak się załatwia chrzest 8 letniego dziecka. Co szanowny ksiądz na to? Czy są jakieś problemy i szczególne wymagania? Bo mnie to czeka wkrótce i nie wiem czego się spodziewać, poza tym, że łatwo nie będzie pewnie... Czytałam gdzieś ze pozwolenie biskupa wymagane jest i takie tam.. Bedę wdzięczna za pomoc i podpowiedz co i jak.. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 23.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ferronko, ja wprawdzie nie kasiorek, ale może podpowiem myślę,że najprościej będzie jak pójdziesz do kancelarii parafialnej i zapytasz księdza jak się za to wszystko zabrać. Nie powinnaś mieć większych problemów; dobrze byłoby poprosić kogoś praktykującego na rodzica( rodziców) chrzestnego, pewnie czekają Was nauki przedchrzcielne , spowiedź ( jeśli masz taką możliwość). Zgoda biskupa? Nie bardzo wiem po co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts