Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit czy Izobud WM?

monikaa13

Recommended Posts

Na razie nakładałem tylko Izohan Dysperbit (rozcieńczony 1:1 i normalny bez rozcieńczania). Używałem do tego szczotek na długim kiju (cena 8zł), na paragonie pisało "smołówki". Smarowanie idzie całkiem dobrze i myślę, że nie będziesz mieć z tym problemu.

Ważna sprawa moim zdaniem, trzeba uważać żeby się nie ubrudzić bo strasznie ciężko te specyfiki zmyć.

Oczywiście nie wolno nakładać środków izohan gdy pada deszcz.

Magdalena74 dasz radę, ale najlepiej w asyście jakiegoś faceta.

Izohan WL jest dość gęsty i do nakładnia szczotka nie zaszkodzi dolać mu 1 litr wody na 10 kg mazidła, oczywiście wymieszać wiertarką z mieszadłem na konsystencję gęściutkiej śmietany. Szpachelką można nakładać bez rozcieńczania.

Oólnie robota jest baaaardzo brudna, więc ubieraj ciuchy, które potem wyrzucisz bez żalu.

Nie wolno malować gdy pada (lub zanosi się na deszcz) !!!

Nie wolno malować gdy jest grożba, że w nocy spadnie poniżej zera!!

Trzymaj Izohana w ogrzewanym pomieszczeniu, żeby nie przemarznął (przymrozki)!!!

Zachowaj podawane przez producenta zuzycie, żeby to miało sens!

Izolacja MUSI BYĆ IDEALNIE CIĄGŁA!!

• 11 months później...
Mam czas i pomyślalam że sama sobie machnę sciany tym IZOHANEM, i tu pytanie do tych co już to mają za sobą: czy łatwo sie to nakłada i rozprowadza? Michał piszesz że po półtorej godz już środek Ci zastygł, lie mozna przez te półtorej godziny nałożyć, czy wogóle jest to robota dla kobiety, która nigdy takich rzeczy nie robiła? Oświećcie mnie, bo nie chcę pokonana zejść z placu boju :)

Najpierw należy zagruntować dysperbitem rozcieńczonym 1:1. Później nakładać pacą stalową Izohan, "malowanie" pędzlem to nie izolacja. Izohan wraz z wysychaniem z brązowego zmienia się w kolor czarny. Kobieta to się raczej przy pacy zamęczy.

ja też dodam swoje 5 groszy...

widzę, że nikt nie zgłębia się nad problemem, a tylko nad samym rozwiązaniem. Najpierw należałoby się zastanowić czemu taka izolacja ma służyć? Jeżeli dom jest niepodpiwniczony a poziom wód gruntowych jest znacznie poniżej fundamentu to izolowanie ścian fundamentowych nie ma sensu (wystarczy izolacja pozioma odcinająca podciąganie kapilarne), natomiast jeżeli mamy dom podpiwniczony, jeżeli grunt jest słaboprzepuszczalny (k powyżej 10do -4) lub jeżeli występuje czasowo napór wody (lub ciągle) to konieczne jest zastosowanie odpowiedniej izolacji przeciwwilgociowej/przeciwwodnej (czasami również posadzek).

Co do produktów Izohan to mam bardzo złe doświadczenia. Jako firma już kilka razy wykonywaliśmy naprawy budynków zaizolowanych ich produktami. Moja rada do wszystkich to: jeżeli przewidujecie problemy z wodą to nie oszczędzajcie na izolacji przeciwwilgociowej bo zapłacicie 2 razy. Co do samej jakości produktów to jest kilka firm, które mają naprawdę dobre produkty izolacyjne (jeżeli ktoś będzie zainteresowany to wyślę wiadomość na priv)

• 1 year później...
Przed chwilą też miałam problem który z produktów izohan wybrać i zadzwoniłam do działu technicznego firmy i przemiły Pan wszystko mi wyjaśnił. Na lekką izolację przeciwwilgociową przy dobrych warunkach gruntowych (wody głęboko, piach) wystarczy izohan WL (pędzlem 2-3 warstwy), a wcześniej można zagruntować dysperbitem 1:1 z wodą jednokrotnie. Polecam dzwońcie pytajcie, taki doradca wszak wkalkulowany w cenę preparatu;)

• 2 weeks później...