Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stwierdzenie nabycia spadku

Kuna

Recommended Posts

Sejm pracuje nad zmianą prawa cywilnego w kwesti spadów - będą mogli dziedziczyć dziadkowie oraz pasierbowie . Odbyło się pierwsze czytanie projektu ustawy . Mój problem polega na tym , iż chcę jako pasierb wystąpić z wnioskiem do sądu o nabycie praw spadkowych , Mój ojczym który mnie wychował nie miał dzieci . Zmarł jako wdowiec . Wiem , że posiadał troje rodzeństwa , które już prawdopodobnie nie żyje bo on był najmłodszy . Zmarły ze swoją rodziną nie utrzymywał kontaktów . Ja także nie wiem nic czy istnieje jakaś rodzina ojczyma . Jak w takiej sytuacji postepuje sąd ? Czy sąd z urzedu poszukuje spadkobierców ? Czy obciąży mnie tym problemem ? Nieruchomość po ojczymie jest niczyja przez 10 lat po jego śmierci .

uranos nie rozumiesz . W moim interesie jest aby rodzina mojego ojczyma się nie znalazła . To znaczy rodzeństwo i ich dzieci . Ponieważ tylko wtedy mogę zgodnie z projektem nowej ustawy (jak wejdzie w życie)odziedziczyć nieruchomość .

Interesuje mnie natomiast jak sąd postępuje w takiej sytuacji , gdy ani sąd ani ja nie posiadamy informacji czy ktoś z rodziny spadkodawcy żyje . I ja w tej sytuacji jestem jedynym spadkobiercą ustawowym co daje mi możliwość dziedziczenia .

Poza tym rodzeństwo ojczyma żyło za granicą .

Zasiedzenie nie wchodzi w grę za krótki okres od śmierci właściciela .

Obejmij spadek - tylko szybko, bo może przejść na własność gminy.

Nie znam Twojego "statusu prawnego", ale prawdopodobnie możesz objąć spadek jako przysposobiony, a to znaczy, ze masz takie samo prawo do spadku jak dziecko.

sSiwy12niestety nie jestem przysposobionym ponieważ mój ojczym mnie nie adoptował . Na dzisiejszy dzień zgodnie z obowiązującym prawem cywilnym jako pasierb nie dziedziczę po ojczymie . Czekam aż wejdzie w życie ustawa której było już pierwsze czytanie w sejmie i to zmieni .

Moje pytanie było inne i dotyczy samego rozpatrywania przez sąd wniosku o nabycie praw spadkowych .

Interesuje mnie natomiast jak sąd postępuje w takiej sytuacji , gdy ani sąd ani ja nie posiadamy informacji czy ktoś z rodziny spadkodawcy żyje . I ja w tej sytuacji jestem hipotetycznie jedynym spadkobiercą ustawowym co daje mi możliwość dziedziczenia .

Moim zdaniem niestety, ale masz już "pozamiatane".

Fragment uzasadnienia do projektu ustawy:

Pytanie czy w sytuacji gdy w chwili otwarcia spadku brak jest małżonka spadkodawcy oraz kogokolwiek spośród jego krewnych powołanych do dziedziczenia, spadek ma przypaść gminie (lub Skarbowi Państwa) czy też pasierbowi (niemającemu rodziców) projekt rozstrzygnął na korzyść pasierba.

Definicja otwarcia spadku -zdarzenie prawne polegające na przejściu spadku ze spadkodawcy na spadkobiercę lub spadkobierców. W polskim prawie cywilnym otwarcie spadku następuje w chwili śmierci spadkodawcy.

Innymi slowy - nowela ustawy Kodeks cywilny w zakresie dziedziczenia przez pasierba Ciebie już nie dotyczy.

Zgon Twojego ojczyma nastąpił przed 10 laty. Wówczas też nastąpiło otwarcie spadku. W wyniku braku spadkobierców ustawowych (zgodnie z ówczesnym stanem prawnym) majątek zmarłego w kraju przechodzi na własność gminy.

Tutaj masz cały projekt nowelizacji K.c. oraz uzasadnienie.

http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/EE727D5D1575B071C125753600582DF0/$file/1541.pdf

Niestety, nie...

Spadek został otwarty z dniem śmierci Twojego ojczyma.

Jedyną szansą dla Ciebie jest zasiedzenie. Moim zdanie w grę wchodzi zasiedzenie w złej wierze - czyli przez 30 lat.

Czy możesz udowodnić, że przed śmiercią ojczyma władałeś nieruchomością, jako posiadacz sqmoistny?