Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pod murłatą musi być wieniec?

Recommended Posts

Buduję garaż bez projektu (na tzw zgłoszenie) i mam pytanie czy pod murłatę muszę wylewać wieniec, czy może ona być jednoczesnie nadprożem do okien i drzwi. Ściany będą z BK 18cm, więźba krokwiowa, na dachu blachodachówka, spad 30stopni.

No i czekam na pomysły jak, bez wieńca, związać dach z murami, żeby wiatr go nie wyrwał?

Brzoza znaczy,że przymocowałeś krokwie bezpośrednio do wieńca ? Możesz wstawić jakieś foty abo opisać jak to zrobiłeś?

przymocowałem krokwie do wieńca za pomoca drutu gładkiego zabetonowanego w wieńcu /zagiąłem drut na krokwiach, niektóre przewierciłem i włozyłem w nie drut/

fotek nie robiłem

Skoro budujesz sam to po co murowany, lepiej drewniany. Nie byłoby wieńca i łatwiej rozebrać. Na czym Ty chcesz zaoszczędzić? Twój lekki dach będzie funkcjonował jak spadochron. Solidny wieniec zwiąże ściany i zadziała jak kotwica dla Twojego dachu. Gdybyś narysował sobie przekrój to byś zobaczył, że przy takim kącie nachylenia połaci posadowienie murłaty jako nadproża okien i drzwi spowodowałoby nawet przy nie dużym okapie przesłonięcie okien i uniemożliwiłoby otworzenie drzwi (oczywiście na zewnątrz). Pozdrawiam.

Skoro budujesz sam to po co murowany, lepiej drewniany. Nie byłoby wieńca i łatwiej rozebrać.

Rozważam, też taką konstrukcję mieszaną. Fundament zakończony wieńcem, na to ściany z BK-12cm, na to murłata i konstrukcja dachu. Murłata dodatkowo związana z fundamentem słupkami przyległymi do ściany od wewnątrz. Byłaby to więc tak jakby konstrukcja drewniana obmurowana BK.

Zyskuję 1,5m2 powierzchni, około 500zł na kosztach materiału i jeden dzień z urlopu, którego mi zawsze brakuje.

Tylko boję się, że coś przekombinuję, bo nikt tak nie robi?

jeśli na wieńcu bezpośrednio krokwie, to powinny być zamocowane za pomocą specjalnych gniazd-kotew. Możesz je kupić lub ewentyalnie zrobić u ślusarza, ale nie wiem czy dużo zaoszczędzisz na tej murłacie.

Natomiast to co napisał brzoza o ściance 12 cm, jest rozwiązaniem wartym przemyślenia gdyż taki obiekt nie ma za wielu otworów w ścianach, więc sztywnośc ścian ceglanych połączonych wieńcem będzie wystarczająca.

Buduję garaż bez projektu (na tzw zgłoszenie) i mam pytanie czy pod murłatę muszę wylewać wieniec, czy może ona być jednoczesnie nadprożem do okien i drzwi. Ściany będą z BK 18cm, więźba krokwiowa, na dachu blachodachówka, spad 30stopni.

No i czekam na pomysły jak, bez wieńca, związać dach z murami, żeby wiatr go nie wyrwał?

Kilka lat temu stawiałem taki garaż.Zmontowany był z elementów plotu betonowego o wys. 2m(taki prostokąt z wejściem).Słupki zostały przewiercone i przykrecone słupy drewniane.Na górze zmontowana rama (coś jak wieniec) i do tego przybite krokwie.Całość ocieplona styropianem od zewnątrz.Na podłodze wylewka zbrojona.Obyło sie bez fundamentów,wieńcy żelbetowych i tp.Jak dotąd stoi.Okna kupione w Castoramie o wym 1xo,5m złączone dwa ze sobą ,pasuja idealnie zamiast przęsła.

...Tylko boję się, że coś przekombinuję, bo nikt tak nie robi?

Nic nie przekombinujesz. Zamiast tradycyjnej więźby zastosuj wiązary dachowe zwane bindrami. Mogą być wykonane z desek. Przy takim rozwiązaniu unikniesz sił rozporowych na ściany. Pozdrawiam.