Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE 4 pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Stoimy nad wyborem właściwego dla naszych potrzeb projektu. Działka budowlana jest duża, więc nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Założenia natomiast są takie, aby był to dom dla dwóch rodzin - najlepiej z dwoma oddzielnymi wejściami. Jedno mieszkanie będzie dla rodziców (mniejsze), a drugie dla nas - młodych (większe). Garaż jest raczej zbędny bo będzie stał oddzielnie. Na dobry początek w oko wpadł nam ten oto projekt z pracowni Archon:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m460cc84a672b5&obraz=11818195750817d613710e475a11a7d42e4eed42fe&counter=1

Dom w Koniczynkach 4 - wizualizacja:

http://brytyjczyk.wordpress.com/files/2008/04/konicz4.jpg

http://brytyjczyk.files.wordpress.com/2008/04/konicz4wn.jpg

Co o nim sądzicie?? wady , zalety i wszystkie Wasze opinie bardzo mile widziane. Niestety nie należy on do najtańszych konstrukcji, ale z drugiej strony jest to duży dom, gdzie swobodnie moga mieszkać dwie rodzinki. Ewentualnie proszę podsuwać jakieś inne, gotowe rozwiązania spełniające nasze oczekiwania. A może ktos budował / buduje własnie Dom w Koniczynkach 4? :)

bardzo proszę o pomoc w tej trudnej decyzji... :wink:

Pozdrawiam,[/img]

• 2 weeks później...

Nikt nie odpisuje, ale co tam - to ja cos napisze... :lol: Na wygląd najbardziej podoba mi się Dom w mniszkach - z zewnątrz wygląda jak dla mnie idealnie, niestety na nasze potrzeby jest troche za mały :(

Dom w koniczynkach 4 ma odpowiednią przestrzeń i funkcjonalny układ w środku, ale jest dosyć drogi w budowie...

Pozostaje Dom w Borowikach - to taka alternatywa między wyglądem a funkjconalnością. Ale czy aby napewno nie ma jeszcze innego projektu spełniającego nasze potrzeby?

Pozdrawiam!

No wielkie dzięki, że ktoś wreszcie odpowiedział w moim temacie!! :wink:

Hmm z tą ekstensywną zabudową to jakoś dziwnie bo w okolicy (w promieniu ok. 500 metrów) jeszcze nie ma żadnego domu, a cały "pas zabudowy" graniczy bezpośrednio z terenem do zalesienia (tak wynika z planu zagospodarowania przestrzennego), wiec jakos trudno wyobrazić sobie gęstą zabudowę... Zreszta teren pod budowę ma ok. 45 x 50 metrów, a łacznie z terenem do zalesienia to działka ma ok. 120 x 50 metrów :)

No a wracając do projektów to nadal liczę na pomysły i Wasze opinie. Zaraz przejrzę też dokładnie zaproponowane projekty przez 7point - dzięki! :)

Nasz dom powinien byc mniej wiecej taki:

- bez piwnic,

- bez garażu (garaże będą oddzielnie na 3 autka)

- poddasze użytkowe,

- najlepiej dwa niezalezne wejścia,

- powierzchnia uzytkowa (suma obu lokali) ok. 190-230 m2.

- przy kuchni spiżarka,

- pomieszczenie gospodarcze/kotłownia,

- mile widziany na dole gabinet.

Takie wymogi. I obawiam sie ze spełnia je narazie tylko 1 projekt: Koniczynka 4 z Archonu. Chyba że ktos podsunie coś innego jeszcze ? :wink:

No ciekawy dom i dość duży. Ile kaski juz poszlo na taki dom jesli mozna wiedziec?

Prosze o opinie dot. projektu Dom W Koniczynce 4!!!!! :)

Dzieki i pozdrawiam!!

Póki co SSO :) Jak skończę to napiszę :)

Koniczynka też tania nie będzie, ale podoba mi się. Ja szukałam czegoś innego, bo moja "druga rodzina" nie może mieć schodów.

Dalsze poszukiwania projektów i ich analizy nie przyniosły nic nowego. Tak więc najpewniejszy wybór na chwilę obecną to nadal Dom w Koniczynkach 4. Dlatego zależy mi w tym momencie najbardziej na Waszych opiniach i uwagach konkretnie dla tego domu. Jak sądzicie, czy owe 560 000 zł jest do zbicia w dół ?? Biorąc tez pod uwagę to, że te duże tylne tarasy byłyby prawie całkowicie zlikwidowane na poczet pięknej trawki, a częśc prac wykonamy we własnym zakresie? (tzn. kierownik budowy - szwagier, wod kan i CO - drugi szwagier z swoją firmą, elektryka trzeci szwagier ze mną, mury i dach - jedna z poleconych niedrogich firm...)

Działka jest, ogrodzenie też, teraz jeszcze kupno projektu i media...

Piszcie moi drodzy!!!!! :)

Cześć, zajrzałam do tego projektu i niestety nie da się otworzyc zakładek, tzn. np. rzutów...mają błąd na stronie. A może masz gdzieś zapisane rzuty i możesz wkleić do wątku?

Oglądając z zewnatrz mogę napisać , że tani w budowie i nie będzie :wink: :D

łuki, lukarny, balkony....to wszystko podraża koszt :roll: .

Ja na swoją "stodołę" bez udziwnień wydałam około 260.000zeta .... i musze powiedzieć, że bardzo dużo materiałów kupowaliśmy okazyjnie.

Ale jeśli wiesz, że dasz radę z finansami to jak najbardziej buduj.... dom musi Ci się podobac i zarazem spełniać Twoje oczekiwnia. Jeśli ten jest taki, to ok.

Zajrze jeszcze wieczorkiem- może będzie można rzuty poogladać.

No nie liczę za bardzo że będzie tani, ale trzeba wziąźć też pod uwagę to, że jest to dom typowo dla dwóch rodzin. Będę wdzięczny za konsultacje przy projekcie, dlatego wklejam rzuty:

PARTER 123.3:

1 - Wiatrołap 4.2

2 - Hol 5.0

3 - Salon 28.6

4 - Kuchnia 8.4

5 - Spiżarnia 1.5

6 - Pom. gosp. 0.8 (3.7)

7 - Gabinet 13.2

8 - Łazienka 5.0

9 - Kotłownia 7.3

10 - Wiatrołap 4.5

11 - Hol 3.7

12 - Salon 28.6

13 - Kuchnia 8.4

14 - Spiżarnia 1.5

15 - Toaleta 2.9 (4.2)

http://brytyjczyk.files.wordpress.com/2008/04/parter.gif

PODDASZE 110.9:

1 - Hol 4.5 (4.5)

2 - Schody 5.8 (5.8)

3 - Pokój 14.6 (19.5)

4 - Pokój 15.6 (20.1)

5 - Łazienka 6.7 (8.3)

6 - Pokój 10.3 (14.5)

7 - Garderoba 7.7 (9.4)

8 - Schody 6.0 (6.0)

9 - Hol 5.5 (5.5)

10 - Pokój 14.6 (19.5)

11 - Pokój 14.5 (19.0)

12 - Łazienka 5.1 (5.9)

http://brytyjczyk.files.wordpress.com/2008/04/poddasze.gif

Dane ogólne:

Dom dwurodzinny (jednorodzinny dwulokalowy)

8 pokoi, 2 kuchnie , spiżarka, jadalnia, 3 łazienki, WC, kotłownia, garderoby, pomieszczenie gospodarcze, mieszkanie nr.1 - 139,2m2, mieszkanie nr.2 - 95,3m2

DANE PROJEKTU

Powierzchnia domu

bez garażu, strychu i piwnic 234,5 m2

Min. wymiary działki 28,22x17,70m

* po adaptacji [?] 26,22x17m

Kubatura 1076,0 m3

Powierzchnia zabudowy 166,1 m2

Powierzchnia użytkowa [?] 215,7 m2

TECHNOLOGIA I KONSTRUKCJA: - ściany zewnętrzne: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm + styropian 14 cm + tynk

- strop: płyta żelbetowa

- schody: żelbetowe dwubiegowe

- ścianka kolankowa: h=109 cm

- dach: czterospadowy, nachylenie 42 st., więźba drewniana, dachówka ceramiczna.

Hmmm...

Duży ten dom.

Ściana kolankowa - jeżeli 109 po wykończeniach to ujdzie, kąt 42 stopnie - przy niskiej ściance lepsze to niż moje 35 st.

Schody żelbetowe popieram - pilnuj ekipy coby nie schrzanili.

Lewa kuchnia ma podobnie masakryczny układ co u mnie - lodówka ledwo za drzwiami. Prawa kuchnia może mieć więcej blatów ale spiżarka w przedpokoju (jak mniemam). Na piętrze - wanny pod skosami, u mnie tak jest i w wannie nie staniesz. Sprawdź na przekrojach jak będzie u Ciebie.

Ogrzewanie gazowe?

No i tanio nie będzie. Ale to już wiesz :-D

co do lodówki...przeca wcale nie musi stać za drzwiami...całą kuchnię ma do dyspozycji :wink: :D

Spiżarka...fajna rzecz :D

kotłownia dośc spora, ale jeśli chciałbyś ogrzewać np. ekogroszkiem to kiepsko widzę taszczenie tego węgla wejściem głównym przez wiatrołap :roll:

no i tak jak piejar prawi.....dobrze zastanów się nad ustawieniem sanitariatów na poddaszu w łazienkach.... ja tez mam wannę pod skosem i też się w niej pewnie nie wyprostuję :evil: :roll:

a tak poza tym, jak na dom dwurodzinny to całkiem z głową pomyślany :D

Powiem tak: ten projekt lekko chce zmodyfikować. Tzn. "prawa kuchnia" ma mieć dostep do spiżarki w ten sam sposób co ta "lewa kuchnia". Tak bedzie wygodniej przecież. Co do kotłowni: dom będzie opalany tradycjnie węglem czy jakimś tam eko groszkiem, ale myślę zrobić wsyp opału z zewnątrz do przygotowanego "bunkra" tak jak ja to nazywam :D Mam to tak teraz w domu rozwiązane i sprawdza sie idealnie. Przyjezdza autko z opałem, podnosi sie zamaskowaną, metalową klapę i węgiel leci w dół - wystarczy pozamiatać i gotowe. Oczywiście z tego "bunkra" jest otwór dostępny na kotownię, żeby móc tam nabierać węgiel. Z tymże musiałbym obnizyć podłoge w kotłowni przynajmniej o ok. 1,5 m. Co o tym myslicie?

A tym ze wanna stoi pod skosem sie nie martwie - tak samo mamy teraz w swoim domu, wiec jestesmy przyzwyczajeni :D

Aha no i zeby troche ograniczyc wydatki to zrezygnowałoby sie z tych dużych tarasów z tyłu - wole mieć coś delikatniejszego i wyjście na piękną trawkę :)

jak sądzicie - bedzie w tym można zamieszkać jakotako po wyłożeniu 400 000 zł. Mysle o budowaniu systemem gospodarczym.