Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec gazowy do podłogówki?

fordonek

Recommended Posts

Witajcie, zakladam w całym domu (200mkw) ogrzewanie podlogowe. Zasilane będzie piecem gazowym kondensacyjnym. Proszę o propozycje co do pieca, który z takim ogrzewaniem współpracowałby idealnie.

Może sami macie tylko podłogówkę i moglibyście podać jakie macie piece?!

Aha, wyliczone przez projektanta zapotrzebowanie na ciepło to 11kw plus podgrzanie wody. Czy piec o mocy ok. 16kw wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi...

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, zakladam w całym domu (200mkw) ogrzewanie podlogowe. Zasilane będzie piecem gazowym kondensacyjnym. Proszę o propozycje co do pieca, który z takim ogrzewaniem współpracowałby idealnie.

Może sami macie tylko podłogówkę i moglibyście podać jakie macie piece?!

Aha, wyliczone przez projektanta zapotrzebowanie na ciepło to 11kw plus podgrzanie wody. Czy piec o mocy ok. 16kw wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi...

Wybierz kocioł kondensacyjny do którego masz blisko serwis.......

16 kW starczy na ogrzewanie.... ale na wodę to mało.... jaki bedzie zasobnik?

Tak wiem, ale czy w dobie tak zaawansowanych technologii są piece gazowe kondensacyjne z "lepszym przeznaczeniem" do ogrzewania podłogowego? jeżeli nie to pozostają Wasze propozycje co do firmy i modelu pieca. Oczywiście mile widziane propozycje (model i firma) niezależnego sterowania podłogówką w każdym pomieszczeniu oddzielnie...?

Szukaj więc takiego cp ma w twoim regionie dobry serwis i rozbudowane sterowanie zważywszy na chęć sterowania podłogówką w każdym pomieszczeniu oddzielnie. Jeżeli dom dodatkowo już otynkowany to żeby nie kuć w ścianach jeszcze szukaj takich co regulatory pokojowe mają bezprzewodową komunikację ze sterownikiem głównym.

A tynk właśnie sie robi ale wcześniej pomyslełem i poprowadziłem kabelki z każdego pokoju do rozdzielaczy...

Eee to widzę tu półśrodek. Co to za sterowanie w każdym pokoju oddzielnie, jeżeli nie steruje tym jednostka centralna a jedynie występują tłumienia przepływów z regulatorów pokojowych. Na dłuższą metę raczej to dobrze funkcjonować nie będzie. IMVHO powinno być tak, że centralny sterownik zbiera dane zadane i mierzone z regulatorów pokojowych i na ich podstawie wysterowuje tem zasilania do tego automatycznie dostosowując krzywe grzewcze. W sumie chodzi o działanie ala kilka obiegów grzewczych. Tylko ja w tych kwestiach specjalistą nie jestem więc, moje przekonania mogą być błędne.

BTW jakbym myślał nad sterowaniem pracą całego domu czy tylko co/cwu i na mocnym zautomatyzowaniem takiej pracy to raczej szedł bym w rozwiązanie bazujące na zwykłych sterownikach przemysłowych.

U mnie jest podłogówka po całości domu i kondensat WOLF CGB-11 (na CO ma 11 kw a na CWU 15 kw) + regulator pogodowy WOLF BM. Są też mocniejsze wersje kotła 20 i 24 kw. Wybrałem go bo to solidna niemiecka produkcja oraz jako jeden z niewielu potrafi produkować i regulować wodę kotłową już od 20 st. C. Nie mam żadnych mieszaczy tylko bezpośrednio kocioł- rozdzielacze, wszystko działa wyśmienicie. Było -23 to sprawdziło się jak należy ;)

A jak duży masz dom tj. ile mkw ogrzewasz tą podłogówką? Oraz czy wystarcza Tobie tylko sterowanie pogodowe? Nie masz sytuacji, że np. w salonie masz zadaną temperaturę np. 22 stopnie a w mniejszych pomieszczeniach np.25 stopni?

Mój hydraulik zalecił aby nie dawać regulatorów pokojowych tylko opierać się na pogodówce, ale mam obawy czy nie wystąpi wyżej opisany przykład?!

witaj tomlolo

kiedy zakładałeś to ogrzewanie?

Ja też się zastanawiam nad tą firmą. Włąsnie będę do nich wysyłał projekt do wyceny. brałeś od nich tylko kocioł ? A solary? A went . mech?

Ja chciałbym aby załatwili mi tę sprawę kompleksowo.

jestem z woj. Opolskiego a Ty ?

pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje

Mój dom ma 120m2, na razie ogrzewam parter bo na poddaszu jeszcze troszkę wykończeniówki brakuje. Niestety sporo ciepła górą ucieka bo mam tylko pierwszą warstwę wełny i tak na szybko przed zimą rozłożoną. Sterownik mam w przedpokoju i działa też regulacja pokojowa (ale ustawia się jak duży wpływ ma mieć na regulację lub można ją wyłączyć wogule). Z temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach nie mam problemu, ustawiłem na początku odpowiednie przepływy na rozdzielaczu (mam z przepływomierzami) i wszędzie mam stałą jak zadałem.

Co do pytań ciasteczka, centralne było robione w zeszłym roku "tymi rencami" :lol:. Rekuparatora nie mam, teraz chyba żałuję. Solary nie kalkulują się przy gazie ziemnym. A z kąd jestem ? info jest przy awatarze :D

Generalnie z kociołka jestem zadowolony, mogę się pochwalić chyba niskim zużyciem gazu. Poddasze nie docieplone jak należy, 1 sezon grzewczy, zużycie dobowe co + cwu + gotowanie = 6,5 m3.

Jak coś to pytajcie :wink:

normalnie ale ja jestem głupiiiiiiiii :oops:

faktycznie pisze jak byk...

dzięki za odpowiedzi...

ja moge mieć tylko płynny gaz...

z butli i sie zastanawiam...

raczej nam ziemnego nie podłączą...

ale nie mam piwnicy i często przebywam poza domem...

więc nie chcę paliwa stałego...

też myślę nad solarami czy się opłaca???

no cóż życie to ciągłe wybory...

ja moge mieć tylko płynny gaz...

z butli i sie zastanawiam..

też myślę nad solarami czy się opłaca???

ciężka sprawa przed tobą, ostatnio LPG tanieje i być może nawet będzie porównywalnie do prądu w II taryfie, ale żeby mieć LPG trzeba najpierw kupić butlę za kil tyś ale podpisać umowę na tanią dzierżawę zbiornika z bardzo drogim gazem 2,5zł/l, musisz mieć bardzo dobrze ocieplony domek żeby porywać się na takie drogie medium

co jak co ale przy najdroższym nośniku ciepła jakim jest LPG to solar zwraca się najszybciej, gdzieś w granicach 20 lat