Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzewko-krzew przed wejsciem do domu...jakie?

Recommended Posts

Pewnie Mymyk ma rację, że symuluje, bo jeszcze trochę za wcześnie, aby oceniać straty. Jeśli zmarzło kilka gałązek, to można je przyciąć i spróbować zachować całą roślinę. Wygląda na to, że nie prędko, bo póki co, prognozy mówią, że będzie zima :(

Co do identyfikacji, to może spróbuj to zrobić? Pomyśl jaką będziesz miała frajdę, gdy zrobisz to sama. Strony Pinusa:

http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

i panów Kurowskich:

http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?nazwy=2

powinny Ci pomóc.

Pozdrawiam.

Najlepsze są takie z podwójnymi ściankami, gdzie w środek wsuwa się styropian. Inne rozwiązanie, to donice umieszczone w skrzyni, którą się na zimę wypełnia styropianowymi kulkami lub innym materiałem izolacyjnym. Albo trzeba donice z wierzchu grubo owinąć izolacją, nie zapominając o tym, żeby od dołu też dać jakiś kawałek styropianu. Bez tego, to raczej marne szanse na przeżycie.

Przy ostatnich mrozach (-20 st) przemarzły mi laurowiśnie. Nic dziwnego. Pędy położone przy ziemi i zasypane śniegiem - nie, korzenie - mam nadzieję też nie.

Po co izolować donicę, która tkwi w gruncie? Kiedy temperatura powietrza spada poniżej -10 jedynym źródłem ciepła dla takiej rośliny jest grunt.

Po co izolować donicę, która tkwi w gruncie?

Przeczytałam wątek i nie znalazłam nic o tym, że donica tkwi w gruncie..., ale może gdzieś nie doczytałam?

Raczej było o donicach na tarasach i balkonach.

Moje donice stojące na ziemi opatulam tylko z wierzchu. A u Rodziców na balkonie pod donice podkładam styropian.Czy robię dobrze czy źle, nie wiem. Tak po prostu robię.

Pozdrawiam