dorkasz1 14.02.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Pewnie Mymyk ma rację, że symuluje, bo jeszcze trochę za wcześnie, aby oceniać straty. Jeśli zmarzło kilka gałązek, to można je przyciąć i spróbować zachować całą roślinę. Wygląda na to, że nie prędko, bo póki co, prognozy mówią, że będzie zima Co do identyfikacji, to może spróbuj to zrobić? Pomyśl jaką będziesz miała frajdę, gdy zrobisz to sama. Strony Pinusa: http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog i panów Kurowskich: http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?nazwy=2 powinny Ci pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 14.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Najlepsze są takie z podwójnymi ściankami, gdzie w środek wsuwa się styropian. Inne rozwiązanie, to donice umieszczone w skrzyni, którą się na zimę wypełnia styropianowymi kulkami lub innym materiałem izolacyjnym. Albo trzeba donice z wierzchu grubo owinąć izolacją, nie zapominając o tym, żeby od dołu też dać jakiś kawałek styropianu. Bez tego, to raczej marne szanse na przeżycie. Przy ostatnich mrozach (-20 st) przemarzły mi laurowiśnie. Nic dziwnego. Pędy położone przy ziemi i zasypane śniegiem - nie, korzenie - mam nadzieję też nie. Po co izolować donicę, która tkwi w gruncie? Kiedy temperatura powietrza spada poniżej -10 jedynym źródłem ciepła dla takiej rośliny jest grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 15.02.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Po co izolować donicę, która tkwi w gruncie? Przeczytałam wątek i nie znalazłam nic o tym, że donica tkwi w gruncie..., ale może gdzieś nie doczytałam? Raczej było o donicach na tarasach i balkonach. Moje donice stojące na ziemi opatulam tylko z wierzchu. A u Rodziców na balkonie pod donice podkładam styropian.Czy robię dobrze czy źle, nie wiem. Tak po prostu robię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts