Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z krzywo wylanym chudziakiem.

Recommended Posts

Mam problem z krzywo polozonym chudziakim gdzie roznica miedzy najnizszym a najwyzszym punktem wynosi 13,5 cm, jednym slowem pierwszy wykonwca byl paprakiem ( Radoslaw Gąsiorowski, przestrzegam przed nim). Dopiero drugi majster musial nadlewac specjalne kolnierze zeby wyrownac poziom i zeby moc wznosic sciany prosto. Teraz mam problem czym wyrownac w srodku domu ta krzywizne. Mam kilka koncepcji:

1.wyrownac szlichta na calosci, potem styropian, podlogowka i wylewka

2.pokombinowac ze styropianem, tzn dac zalozmy dwie warstwy, potem podlogowka i wylewka

3.wyrownac piaskiem zamiast szlichta, potem styropian,podlogowka i wylewka

Poradzcie co wg Was byloby najlepszym rozwiazaniem, no chyba ze macie inne propozycje.

wykonwca byl paprakiem ( Radoslaw Gąsiorowski, przestrzegam przed nim).

Osz kur... - nie mów tylko, że ten z Raszyna? Jeśli ten, to może lepiej, że mi uciekł skurczysyn i nie pojawił się na budowie, opóźniając ją o pół roku :evil:

Co do meritum, to wylewka najlepsza, piasek najtańszy. Nie jestem jednak przekonany do piasku, choć teoretycznie mogłoby to zadziałać. Ja bym zrobił wylewke - jesli nie ma stropu i możesz ew. zmniejszenie wysokości skompensować to by było idealnie. Możesz nawet pokusić się o zrobienie jej z np. perlitobetonu - będzie w bonusie troche izolacji termicznej :)

Witam Sąsiadkę

Też mam domek - jak to mówią w okolicy na "kukurydzianym polu" :D

Zależy to od paru rzeczy:

- czy jest wylane za nisko czy za wysoko

- ile masz miejsca na: ułożenie styropianu (10cm), wylewkę (6cm) i podłogę (2 cm). Razem powinno być około 18 cm.

Trzeba uważać aby wszystko pasowało do:

- wysokości pomieszczeń. Jeśli chcesz uzyskać pomieszczenia 2,60 to teraz musisz mieć w najwyższym punkcie około 2,80.

- do otworów okiennych i drzwiowych

- klatki schodowej (jeśli żelbetowa)

Może wystarczy skuć tam gdzie jest wysoko i wyrównać.