Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzki z półsuchego betonu

Recommended Posts

Najpierw musisz nanieść rzędne poziomów na ścianę i później według tych rzędnych poziomujesz posadzkę?

Dlaczego najpierw tworzy sie tzn. kretowiska? czy nie można równomiernie po całej powierzchni rozprowadzać półsuchy beton?

Czy te "kretowiska " służą do wyznaczenia tych samych poziomów?

czy piasek wsypuje się do miksokreta razem z cementem i wodą? i tak już przygotowana mieszanka betonowa wędruje przewodwami do miejsca docelowego? i jeszcze jakie są proporcje dozowanych składników

Chodzi o to żeby mi to ktoś dokładnie wytłumaczył, bo to są moje tylko domysły.

dokładnie , poziomy naniesione na ścianach pomagają w wypoziomowaniu posadzki, co nie znaczy ze edzie prosta, bo tu jeszcze potrzebna jest sprawna reka fachowca

kretowiska, tworzy sie dlatego, że nie chciałbyś trzymać tego"gniazda " z mixokreta, stawiasz i czekasz aż zrobi kupe :lol: i przestawiasz

woda w mixokrecie jest dozowana automatycznie, często trzeba to dostroić, ale potem już pobiera sam, cement dozuje sie tak, że na cały mieszalnik sypie sie całego wora czyli 25kg , a piasek na łopaty, wszystko zależy od pojemności mixokreta , zazwyczaj to okolice 30-35 łopat

jak wszystko napakowane , to zamykasz klapę , trochę sie pomięli i pompa pociska wężami do gniazda, i cykl sie powtarza

Czyli jak najpierw nanoszone są poziomy na ścianę? a pózniej?

Jak już mamy określone poziomy to zaczynamy najpierw od wykonania pasa z półsuchego betonu na długości ścian tak aby ustalić takie same poziomy w obu równoległych do siebie ścianach??? i kolejnym etapem na podstawie ustalonych poziomów jest profilowanie i zagęszczanie środka?

proszę o szczegółowy opis

jest to sucha wylewka a proporcje niech zna wykonawca po co ci to i tak tego nie zrobisz

Nie ważne czy to zrobię czy nie. Po prostu budownictwo to moja mała pasja, która rozwijam z każdym dniem. Jestem osobą ciekawą rzeczy które mnie interesują.

Najlepszym sposobem na rozwijanie wiedzy jest praktyka. Zatrudnij się do ekipy wylewkarzy.

woda w mixokrecie jest dozowana automatycznie, często trzeba to dostroić, ale potem już pobiera sam, cement dozuje sie tak, że na cały mieszalnik sypie sie całego wora czyli 25kg , a piasek na łopaty, wszystko zależy od pojemności mixokreta , zazwyczaj to okolice 30-35 łopat

jak wszystko napakowane , to zamykasz klapę , trochę sie pomięli i pompa pociska wężami do gniazda, i cykl sie powtarza

To raczej przepis na "chudziak"

Mieszalnik ma przeważnie 200l/netto ( jak kto dba ), cementu dajesz dwa wory ( 50 kg ) resztę piach - na łopaty to się odmierzało 10 lat temu - teraz jest podajnik do tego. Wody ok. 15-20l zależy ile wody jest już w piachu itp. itd. :)