Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty osb na poddaszu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...a co się uparł na te trujące płyty OSB?

....i dobrze radzę.... zostaw to fachowcom bo nie dasz rady.... masz zbyt blade pojęcie o tym... no chyba że chcesz trochę wiedzy przyswoić... to wejdź tu:

http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm

prawie 15 stron o poddaszach...

...a co się uparł na te trujące płyty OSB?

to prawda , ze po kilku latach ich moc trucia jest prawie zerowa ?

...po kilku latach.... nie wiem nie sprawdzałem! :D

mam takie gowno kilkuletnie i chemik ,

dobry chemik powiedzial mi ,

ze to gowno teraci moc :roll:

pytanie jak szybko ,

w procentach ? :D

jeszcze nie chce umierac,

tak młodo :lol:

• 5 months później...
Czy to dobre rozwiązanie?:

krokiew 14 cm przedłużam łatami 3 cm żeby dało w sumie 17cm - wrzucam tam dobrą wełnę 15 cm , płytę osb 18 i gk zwykłą. Czy to nie za mała warstwa wełny?

krokwie o ile dach nie jest deskowany pozostawiam, mocujemy wieszaki do poddasza 170 lub dluzsze ale bez przesady. Miedzy krokwie montujemy 10 lub 12 cm welny, 10 jesli dach deskowany i pod profile dajemy te dobre 15cm welny, wykonujemy paroizolacje, montujemy plyty g/k, spoinujemy, wykanczamy laczenia lub jedziemy calosc plyt finiszem.

• 5 weeks później...

Dylemat pojawił mi się po rozmowie z kierwnikiem budowy (nie mojej) twierdzi on iż wełna "szklana" produkcji na URSA jest bezkonkurencyjna w stosunku do wełny "skalnej" np Isover czy inne - JEST TO PRAWDA?

róznic ponoć jest kilka ale główną zaletą ma być to że "szklana" nie jest "nasiąkliwa" - dzwoniłem do URS'y i z tego co mi powiedzieli to produkcja polega na uzyskaniu włukien z ciekłego szkła które są nastepnie "obtaczane"w zywicy

jakie są wasze opinie na ten temat??? - bo musze się zdecydować i ocieplić przed zimą poddasze - róznica w cenie jest ale nie az tak duza.

Dylemat pojawił mi się po rozmowie z kierwnikiem budowy (nie mojej) twierdzi on iż wełna "szklana" produkcji na URSA jest bezkonkurencyjna w stosunku do wełny "skalnej" np Isover czy inne - JEST TO PRAWDA?

róznic ponoć jest kilka ale główną zaletą ma być to że "szklana" nie jest "nasiąkliwa" - dzwoniłem do URS'y i z tego co mi powiedzieli to produkcja polega na uzyskaniu włukien z ciekłego szkła które są nastepnie "obtaczane"w zywicy

jakie są wasze opinie na ten temat??? - bo musze się zdecydować i ocieplić przed zimą poddasze - róznica w cenie jest ale nie az tak duza.

:D i pewnie ten ierownik wie gdzie masz kupic te urse :D

nie ujmujac nic ursie sa od niej duzo lepsze izoacje np. wspomniany isover.

polecam wykonac izoacje zasadnicza miedzy krokwiami wena uni-mata (lepszej nie ma potrzeby bo pozostaja krokwie jako mostki poprzeczne) i na to jako "krzyzowke" dac super-mate (te warstwe izoacji przerywaja jedynie sciany dzialowe).

I pamietamy by wszelkie sciany zewnetrzne izolowac od wewnatrz na wysokosc 50cm wyzej od gornego polapu izoacji sufitu np. weny miedzy jetkami), pamietamy rowniez by zapewnic sprawna wentylacje przestrzeni nad sufitem poddasza. o ciaglosci izolacji polac elewacja nie wspominajac (wliczajac w to szczyty scian).

przypuszczam że mogł mieć w tym jakiś cel :)

ale czy całkowicie nie ma to znaczenia? "szklana" a "skalna" wełna?

czy pozostały "strych" nad jętkami też należy ocieplić pomiędzy krokwiami? czy kończymy na poziomie powstałegu sufitu + to o czym piszesz 50cm na scianach szczytowych?

odchodzimy od glownego tematu no ale:

roznica jest w temperaturze topnienia i powiem ... nie ma to znaczenia.

ocieplamy skosy lekko ponad jetki 10cm-20cm (zaleznie od konta dachu).

nastepnie izolujemy przestrzen miedzy jetkami i na stelazu sufitow. czy izolowac "strych"? nie, efektywniej "osuszymy" welne i nawet nie probowac robic z niego graciarni.

nasiakliwosc welny, oczywiscie,ze wlokna welny nie chlona pary wodnej i wody ale sama "welna" jako zlepek tych wlokien chlonie wode jak gabka.

dlatego tak duza wage przywiazuje sie do wykonania tej izolacji (dbalosc o niwelowanie kazdego mostka - ciaglosc) i paroizolacji (szczelnosc i rowniez jak przy wenie ciaglosc).

zapraszam do lektury o poddaszach mimo roznych tam opini i sposobow wykonawczych jest tam sporo istotych porad.

• 3 weeks później...

w dobie kryzysu ;) zastanawiam się czy przepłacić za matę o współczynniku np 0,033 (Isover Super mata 21zł/m2) czy kupic standardową np 0,042 Isower za 14zł/m2

jak to ma się w praktyce? czy to nie tylko zwykły chwyt marketingowy? oczywiście rozumiem równicę liczbową ale to nie zawsze znaczy iż rzeczywistości ta droższa wełna bedzie 25% lepiej ocieplać

co o tym myśleć???

w dobie kryzysu ;) zastanawiam się czy przepłacić za matę o współczynniku np 0,033 (Isover Super mata 21zł/m2) czy kupic standardową np 0,042 Isower za 14zł/m2

jak to ma się w praktyce? czy to nie tylko zwykły chwyt marketingowy? oczywiście rozumiem równicę liczbową ale to nie zawsze znaczy iż rzeczywistości ta droższa wełna bedzie 25% lepiej ocieplać

co o tym myśleć???

Ważniejsze od parametrów wełny jest to jak jest zamontowana, ale co do różnicy liczbowej to chyba jednak nie rozumiesz. Jeśli materiał lepiej izoluje o 25% to znaczy, że lepiej izoluje o 25%, czyli można dać go mniej o taką ilość w celyu zapewnienia takiej samej ochrony przed ucieczką ciepła.

no rzeczywiśnie nie do końca znam się na ocieplaniu :(

wełna ma być ułożona nastepujaco - pomiedzy krokwiami które mają 17cm wysokości ma być wełna 15cm i poniżej krokiew na stelażu 5cm - że tak powiem w poprzek

natomiast nadal dreczy mnie wątpliwość czy jest sens przepłacać za tą 0,033 czy w tym układzie dać "standardowa" np 0,042?

wełna ma być ułożona nastepujaco - pomiedzy krokwiami które mają 17cm wysokości ma być wełna 15cm i poniżej krokiew na stelażu 5cm - że tak powiem w poprzek

natomiast nadal dreczy mnie wątpliwość czy jest sens przepłacać za tą 0,033 czy w tym układzie dać "standardowa" np 0,042?

To w miarę proste. Jeśli izoluje lepiej proporcjonalnie do ceny to wartą ją dać ze względu na to, że koszt izolacji będzie taki sam (bo można dać cieńszą dla tego samego efektu), a miejsca zostanie więcej.

Skalna, czy szklana ma znaczenie, ale nie kosmiczne. Jedno dla wykonawcy - szklana bardziej kłuje, drugie dla miszkańca - skalna wytrzymuje wyższą temp, czyli daje więcej rezerwy czasowej przy pożarze.

Jeśli masz deskowanie to szczelina 2cm jest za mała.

• 4 months później...
odnosnie ptania w temacie PŁYTA OSB jak wyglada stelaż drewniany pod tą płytę. Łaty co 40? i łay poprzeczne do krokwy ale jaki ninimum odstęp od ściany i czy w takiej konstrukcji kreci sie laty do ścian tak jak profile UD przy konstrukcjach G/K

hehe

20cm (U ok. 0.15) izolacji .033 to jak 30cm (U ok. 0.19) tej .04

hehe:

Kup sobie lepszy kalkulator!

20 cm wełny - 0.033, to U=0.165

30 cm wełny -0.042, to U=0.14

25 cm wełny -0.042, to U=0.168

Poza tym w powyższych rachunkach nie uwzględniłem wpływu krokwi, który też jest zauważalny.

harnasx - z tą "lepszą" wełną nie ma co szaleć. Daj tyle na ile ci kasa pozwoli.