Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot raty odsetkowej? PILNE

norbik11

Recommended Posts

Jak bralem kredyt do zalapalem sie na mozliwosc odpisania czesci raty odsetkowej w trakcie rocznego zeznania podatkowego. w 2008 zmnienilem bank i wziolem kredyt na splate poprzedniego kredytu ale cel jest ten sam. Podobno w tym przypadku nie moge kozystac z tej ulgi tak przynajmiej bylo w 2008 roku , ale ostatnio czytalem ze wprowadzono poprawke do ustawy i osoby ktore nabyly w odpowiednim czasie ponownie moga kozystac z tej ulgi. Prosze o odpowiedz jak to wkoncu z tym jest, czy ktos sie na tym zna?

Ja mam ten sam problem (albo nie problem;).

Czytałam w gazecie prawnej że z dniem 01.01.2009r. zmieniły suie te przepisy i można odliczyc sobie ulgę odsetkową

Ale mam teraz inną kwestię

1. Czy musze mieć zaświadczenie z banku o wysokości zapłaconych odsetek czy może to byc np. wyciąg kredytowy (a pytam dlatego, że bank zaśpiewał mi za wydanie takiego zaświadzcenia od 100 - 500 zł. :o :o :o SZOK, a ja sama przeciez mogłabym wyliczyc sobie zapłacone odsetki.

2. Czy poprzedni bank też wystawi mi jakiś dokument o spłacie odsetek, bo przecież spłaciłam cały kredyt więc i odsetek też tam troszkę było?!?!?

Może ktoś wie więcej na ten temat...

• 2 weeks później...
Ja mam ten sam problem (albo nie problem;).

Czytałam w gazecie prawnej że z dniem 01.01.2009r. zmieniły suie te przepisy i można odliczyc sobie ulgę odsetkową

Hm nie czytałam, przyznaję bez bicia. A własnie dzisiaj jedziemy złożyć PITa z rozliczeniem (po raz pierwszy) tych odsetek.

Ale mam teraz inną kwestię

1. Czy musze mieć zaświadczenie z banku o wysokości zapłaconych odsetek czy może to byc np. wyciąg kredytowy (a pytam dlatego, że bank zaśpiewał mi za wydanie takiego zaświadzcenia od 100 - 500 zł. :o :o :o SZOK, a ja sama przeciez mogłabym wyliczyc sobie zapłacone odsetki.

2. Czy poprzedni bank też wystawi mi jakiś dokument o spłacie odsetek, bo przecież spłaciłam cały kredyt więc i odsetek też tam troszkę było?!?!?

Może ktoś wie więcej na ten temat...

O Rany my zapłaciliśmy za zaświadczenie o zapłaconych odsetkach 6 złotych (słownie sześć złotych)