kolorado 23.02.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 .... Nie wiem też zupełnie jaki był powód założenia tego wątku przez autorkę, moim zdaniem niewiele on wnosi w temacie wymiany doświadczeń.... Moim zdaniem wątek ogromnie potrzebny i dający dużo sił ludziom samodzielnie realizującym swoje marzenia (budowanie domu znaczy się ). Z drugiej strony frustrujący dla tych, co nie odważyli się z różnych przyczyn budować - czy częściowo, czy w całości - swojego wymarzonego domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 23.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Co zrobiłem sam ?Chmmmhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1351f70a94042514.htmlWszystko poza więźba i dachówką - skończył mi się urlop no i te przekroje drewna - 250x150x11000 (belka koszowa) trochę mnie przeraziło Okna też mi obsadzili.Zakończyłem elektrykę i wodęTeraz walczę z ogrzewaniem podłogowym - obliczenia zakupy etcna wiosnę biorę się za ocieplenie i tynki a później to już tylko kafelki podłogi etc (oczywiście samodzielnie)PS zawodowo nie mam nic wspólnego z budownictwem HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 06.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam Nie robiłem wykopu pod szambo (koparka) Montażu okien (JarEko) A całą resztę sam... pozdrawiam - Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 06.03.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 jak na razie murowanie fundamentów ,rozprowadzenie kanalizacji,zagęszczanie piasku,ogrodzenie dzialki, no i dużo na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamuelMysia 09.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 No to od początku: - Wybudowaliśmy sobie sławojkę - Tymi ręcami wkręciliśmy studzienkę-abisynkę na 6m, żeby już od początku na budowie była woda. - Fundamenty - beton nam w betoniarce przywieźli, ale reszta to my. Kopanie, szalowanie, instalowanie rur do odprowadzania zużytej wody w ogólnie określonym kierunku szamba, wylewka, ocieplanie, etc. - Wzmocnienie konstrukcji blaszanego garażu, bo jak garaż był nie wzmocniony to nam go huragan zdmuchnął. Na tym etapie przyjechała ekipa i szast-prast postawiła nam dom do stanu zadaszonego. A zaraz potem inna ekipa założyła okna. A zaraz przedtem jeszcze inna ekipa ogrodziła teren. I dalej znowu my: - Zakładanie drzwi wejściowych. - Impregnowanie bali drewnianych. - Montaż bramy (takiej suwanej, na rolkach) i furtki (takiej niesuwanej, tylko skrzypiącej przy otwieraniu). - Kładzenie podłogi drewnianej na parterze i - dużo później - cyklinowanie i olejowanie. - Instalacja elektryczna (bo ojciec-elektryk ). - Ocieplenie parteru i jednej trzeciej piętra (na resztę już nam siły nie starczyło ). Przykrywanie tej je%*#ej wełny mineralnej płytami k-g i boazerią, żeby cholerstwa więcej na oczy nie widzieć. - Stawianie ściany z YTONG'a pomiędzy łazienką a przedpokojem. - Kładzenie terakoty w kuchni, łazience i przedpokoju. - Zakładanie podwieszanych sufitów w kuchni i łazience. Gdzieś na tym etapie przyjechał schodziarz i po długim okresie nicnierobienia zamontował nam schody, które teraz się malowniczo rozsychają. Wtopa, ogólnie rzecz biorąc. Ale później przyjechał vadiol z forum i zrobił nam śliczną glazurę w łazience. Więc wtopa zneutralizowana dużym plusem. Jakoś w międzyczasie przyjechała też ekipa od wykończeniówki i ociepliła i przykryła płytami k-g resztę piętra, oraz wyszpachlowała cały dom. Też duży plus. I dalej znowu my: - Malowanie wszystkich płyt k-g. - Zakładanie drzwi wewnętrznych. - Murowanie komina (gdzie jest napisane, że trzeba wcześniej? ) - Jak już nam zamontowali szambo to przebijanie się do szamba i kładzenie rur. - Budowa ganku. - Instalacja hydroforu i połączenie go ze studzienką. Później pracę nad instalacją wodną przejął już hydraulik. No i podłączanie mediów to już specjaliści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Znaleźliśmy super ekipę, dobrego kierbuda, szukaliśmy tańszego materiału i zarobiliśmy sporą część tego co będzie potrzebne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 14.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 pewnie jeszcze kupiliście działke, projekt itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 15.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 ... i tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 po mszy, choć ... ? niestety A ponadto po mszy to sie to marketu idzie, nie wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.03.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Właśnie podłączyliśmy odkurzacz centralny do instalacji kładzionej własnymi rękami. Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamuelMysia 17.03.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dzisiaj sam wstawiłem kieliszek do zmywarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 17.03.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ja w sobotę szpachlowałam,malowałam i szlifowałam ściany Narobiłam sie jak wół ale jaki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Sam nie zrobiłem tego co poniżej: 1. rb-tki (rozdzielnica budowlana) - siła wyższa: przepisy i uprawnienia, ale myślałem, że uduszę elektryka 2. komina do linii dachu - murowałem z Wujem - sprawa przewiązania cegieł, często murarze źle murują kominy 3. betonu B-20 na ławy, strop i wieniec pod murłatę - przyjechał z pompą z betoniarni. Ławy i wieniec pod murłatę zalewałem sam, w zalaniu stropu pomogli: graaafik koomputerowyyy!! aaaktor-laaalkarz!! weeeteeeerynarz!! oraz analityk - specjalista ds. badania rynkuuu!! Nie wiem co zrobię z: wylewką ogrzewania podłogowego - miksokret-mikroset powinien być... skrzynką el. - powinienem dać radę. instalacją CO/CW - trudna sprawa, bo zbiornik akumulacyjny + podłogówka _ kominek z płaszczem wodnym Sam wytyczyłem budynek - pierwsza robota, niezła łamigłówka, choć bryła domku nieskomplikowana "Bellino" z Archigraph-u Morituri te salutant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.03.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 dorothy a może sama byś się pochwaliła co wy zrobiliście sami? Odpytujesz wszystkich, a sama nic nie napisałaś... To powinno być w Twoim pierwszym poście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 18.03.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Kolorado jak napisałam w drugim moim poście w tym temacie,też parę prac wykonaliśmy sami.Do nich należą: -zrobienie garażu tymczasowego na okres budowy(tzw.blaszak) -ogrodzenie działki siatką+słupki+obsadzenie drzewkami -obszalowanie fundamentów+zrobienie zbrojenia -izolacja fundamentów+obsypka -położenie stropu+wykonanie wieńca -impregnacja więżby dachowej -wymurowanie kolumny przed domem połączonej ze stropem To chyba narazie tyle...domek stoi w stanie surowym otwartym jak sobie coś przypomnę to napiszę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 20.03.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, ja też się dołączę i zapodam co zrobiliśmy sami, wraz z Dużym, na naszej budowie. Oczywiście pomoc była a jakże: przede wszystkim nasze dzieci Kuba 4 lata, Ola 6 lat, Julia 9 lat (do tej pory mogły spokojnie poruszać się po budowie ponieważ na razie jest SSZ ale tylko piwnicy-112m2) Inne osoby udzielające swych rąk do pracy to trzech szwagrów i sąsiad. Oraz najważniejsza osoba mój szanowny tato, który w ubiegłym roku kiedy rzecz się dokonywała skończył 77 lat (teraz ma kategoryczny zakaz wstępu na budowę - bo jak przyjdzie w "odwiedziny" to zawsze zabiera się za robotę) Teraz fakty: -wykopanie 60 m fundamentów W GLINIE (wykop pod piwnicę robiła koparka, zrobiłaby i fundamenty, ale nie były wytyczone) -wytyczenie fundamentów -zbrojenie fundamentów -zalanie fundamentów -pomocne rączki rodziny i sąsiada -wymurowanie ścian zewnętrznych piwnicy z M-ek -ocieplenie + 1 i 1/2 cegły pełnej od wewnątrz -ściany nośne -podwójna cegła pełna (własnoręcznie rozebraliśmy stodołę, aby mieć tą cegłę 33 palety po ok 250 szt) -ustawienie belek i pustaków terriva na 111 m2 -zalanie terrivy + 15 m2 taras-pomocne rączki rodziny i sąsiada -izolacja, ocieplenie i wylanie posadzki -montaż bramy garażowej 200/300, okien 140/100 oraz drzwi garażowych i gospodarczych -wykop kanału doprowadzającego wodę -Duży właśnie zbija przęsła wywiązki Nie zrobiliśmy wytyczenia działki , osadzenia domu na działce i podłączenia wody. ps:na murarzach zaoszczędziliśmy ok 30-40 tys. a kiedy mówiłam, że ściany mają być z ręcznie robionej cegły (czyt. nierównej) to "takiej babraniny oni się nie podejmują" Będziemy robić sami ile się da. A z kładzenia gładzi gipsowej i płyt G-K mam magistra, ale to trochę później......dużo później......... Pozdrawiam Afrodyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek000 13.05.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 a ja jestem jeszcze młody nie kończyłem żadnych szkól budowlanych i nie mam jeszcze własnego mieszkania więc takimi dokonaniami jak wykop fundamentów sie nie będę chwalił. Jestem zwykłym absolwentem technikum ekonomicznego i własnie dzis pisalem mature z matmy, ale nie o tym chciałem pisać. dokładnie trzy lata temu kiedy miałem zaledwie 17 lat postanowiłem wyremontować swój pokój który był w nieciekawym stanie( ściany krzywe że ojej, na ścienie stara farba kredowa, a sufit sie sypał na głowe) własnie wtedy zaczełem moje przygody związane z szeroko pojętymi remontami. Sam założyłem nową instalacje elektryczną, wyrównałem ściany, założyłem na sufit płyty g-k i pomalowałem mój pokój. tego samego roku przeprowadziłem jeszcze remont drugiego pokoju moich rodziców, który wyglądał podobnie. następnego roku zrobiłem kapitalny remont trzeciego pokoju a w zeszłym roku remont kuchni poszerzony o położenie płyt pilsniowych na podłogę i na to zwykłej wykładziny. oraz położenie tapety na ściane- pierwszy raz miałem do czynienia z tapetą. W obecnym czasie przeprowadzam kapitalny remont korytarza i łazienki. Etap moich tegorocznych prac to: korytarz wygipsowany, czeka na farbę, no i łazienka czeka z wyrównanymi ścianami na płytki które sam zamierzam połozyć, nie wiem czy mi to wyjdzie gdyż nie miałem jeszcze do czynienia z płytkami, ale jestem dobrej myśli. W międzyczasie założyłem instalacje elektryczną w piwnicy z prądem naprzemiennym- czy jak to sie nazywa- chodzi mi o włączniki na schodach. fachowcem nie jestem w żadnej z tych dziedzin- jestem po prostu samoukiem- ale ze swoich prac remontowych jestem zadowolony. Jeśli twierdzicie że sie przechwalam czymś bez sensu to sorry. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 14.05.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 szymek000 Rodzice są na pewno dumni, że maja takiego syna. Moje gratulacje! Ty bądź dumny ze swoich dokonań, zacząłeś bardzo wcześnie. Twoje doświadczenia będą procentować na przyszłość. Powodzenia na maturze "połamania piór"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 14.05.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Szymek, dołączam swoje gratulacje! Nie minąłeś sie z powołaniem? Powodzenia na maturze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek000 14.05.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 tak szczerze to też tak myślę, ale dzięki za te wszystkie powodzenia:) obiecuje że zapodam swoje foty z łązienki i korytarza, plany są interesujące, ale jak to wyjdzie to sami ocenicie...P.S. dzisiaj angielski ustny zaliczyłem nie najgorzejjeszcze raz dziekuje i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts