Kasiorek 02.02.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Błagam o kontakt kogoś kto pracuje w ZUS lub kto zna sie na tych wszystkich zawiłościach zusowych. Czy po odmowie wypłaty zasiłku chorobowego , będąc nadal na chorobowym a potem na urlopie macierzyńskim ( okres 9miesięcy), powinnam płacić zus???Sprawa dotyczy lat 2000 -2001 Błagam o pomoc bo wisi nademną wizja spłacenia tej należnosci razem z odsetkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 03.02.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 naprawdę nikt nie może mi pomóć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 może zadzwoń do ZUS-u .....albo zamieść posta w Prawo i pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ja się nie znam, ale .....http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/14844,zus-przedsiebiorca-na-macierzynskim-bez-skladek.html http://www.google.com/custom?client=pub-6696478705880357&forid=1&domains=Start24.pl%3B.PL&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&newwindow=1&q=sk%B3adki+zus+a+urlop+macierzy%F1ski&cof=GALT%3A%23008000%3BGL%3A1%3BDIV%3A%233366CC%3BVLC%3A663399%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3AFFFFFF%3BALC%3A0000CC%3BLC%3A0000CC%3BT%3A000000%3BGFNT%3A9999CC%3BGIMP%3A9999CC%3BLH%3A50%3BLW%3A136%3BL%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.google.pl%2Fimages%2Flogo_sm.gif%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fimages.google.pl%3BLP%3A1%3BFORID%3A1%3B&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 03.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 wszystko zależy od tego z jakiego tytułu byłaś zgłoszona do ubezpieczenia chorobowego.Jeżeli prowadziłaś działalność gospodarczą a nie zgłosiłaś się do ubezpieczenia chorobowego dobrowolnie na druku ZUS ZUA to musisz opłacać składki i chorobowe, macierzyńskie się nie należy, a w razie choroby i tak pełny ZUs (bez chorobowego) do zapłaty.Nic nie piszesz dlaczego odmowa wypłaty chorobowego?Zawsze możesz się odwoływać - do Sądu - robi się to przez oddział w Zusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 04.02.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 No to wszystko wyglada na to ze jestem w .....Prowadziełam działalność gospodarcząPrawo do zasiłku straciłam prawie rok wcześniej z powodu nieterminowej wpłaty składki ( dowiedziałam sie tym prawie po roku)przez pkres od maja do pażdziernika byłam na nieprzerwanym chorobowym a potem urlop macierzyńskiBoże co za kraj...Może ktoś zna podobna sytuację i podsunie mi pomysł na podstawie czego mogę prosić choć o umorzenia odsetek, szczególnie chodzi mi o okres kiedy byłam na chorobowymBo jesli chodzi o urlop macierzyński to wiem że wiele kobiet jest w podobnej sytuacji jamles dziękuję za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 04.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W podobnej sytuacji (jeśli chodzi o urlop macierzyński ) jest 46 tys. kobiet. 20 lutego mają protestować pod Sejmem. Temat był dzisiaj poruszony w Telekurierze.Taka spora grupa może coś wskura, oby tak się stało, bo przecież to rozbój w świetle prawa czyt. bezprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ale zus jest biedny i potrzebuje kaski niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla2003 07.02.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 No to wszystko wyglada na to ze jestem w ..... Prowadziełam działalność gospodarczą Prawo do zasiłku straciłam prawie rok wcześniej z powodu nieterminowej wpłaty składki ( dowiedziałam sie tym prawie po roku) przez pkres od maja do pażdziernika byłam na nieprzerwanym chorobowym a potem urlop macierzyński Boże co za kraj... Może ktoś zna podobna sytuację i podsunie mi pomysł na podstawie czego mogę prosić choć o umorzenia odsetek, szczególnie chodzi mi o okres kiedy byłam na chorobowym Bo jesli chodzi o urlop macierzyński to wiem że wiele kobiet jest w podobnej sytuacji jamles dziękuję za linki Spróbuj napisać pismo o tzw przywrócenie terminu. Nie wiem dokładnie jaka sytuacja miała miejsce ale jeśli spóźniłaś się ze składką to napisz takie pismo,że spóźniłaś sie z zapłatą bo... ( i tu podaj jakiś ważny powód ) i prosisz o przywrócenie terminu (tak to nazywają) Jeśli nie uda się to strasz sądem pisz do dyrektora oddziału idż na dyżur tegoż dyrektora i walcz!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawe 19.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam, nie jestem jakimś wybitnym znawcą w spr. ZUS-owskich ale też prowadziłem DG i chcąc czy nie miałem do czynienia z tą instytucją . 1. Jeśli straciłaś prawo do zasiłu chorobowego z powodu opóżnienia w opłacie skł.( rok przed zwolnienienm chorobowym ) , ale następne składki opłacałaś regularnie to po 180 dniach znów nabyłaś prawo do zasiłku chorobowego. 2. Jeśli byłaś na zwolnieniu chorobowym nie opłasasz skł ZUS - bo jesteś chora ( jedynie nie dostajesz zasiłku chorobowego - bo Ci nie przysługuje- bo się spóżniłaś ) 3. Niewiem jak wygląda sprawa urlopu macierzyńskiego, ale znając podejście wszystkich urzedasów i ich urzędów (ZUS )do osób prowdzących DG to raczej słabo to widzę . Najlepiej będzie jeśli porozmawiasz z księgową napewno coś Ci podpowie. A następnym razem , jeśli dalej prowadzisz DG i jeśli nabędziesz prawo do zasiłku ,opłacaj skł ZUS za dany miesiąc ,a w następnym miesiącu Idż na jeden-dwa tygodnie zwolnienia na jakieś przeziębienie , katarek , ból kręgosłupa ( oczywiście ZUS będzie musiał wypłacić zasiłek , a Ty za czas choroby bedziesz Miała pomniejszoną skł ZUS ) póżniej zapłać nastepną skł. za następny m-c i w następnym miesiącu znów idż na chrobowe itd i itp.W ten sposób jakoś Sobie odbijesz ewentualną karę albo odsetki za zwłokę .Zawsz możesz tłumaczyć się , że masz obniżoną odporość ,czy cuś tam . Oczywiście jest to namawianie do złego , ale ZUS to taka ku.wa , że dostaję białej gorączki jak widzę albo słyszę /czytam o podejściu ZUS-u do ludzi , a w szczególnośći do przedsiębiorców. Ja razem z Żoną bardzo podobną sytuację miałem parę lat temu ,załatwiłem to trochę inaczej, niestety dla Ciebie jest trochę za póżno.Życzę powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 20.02.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Spróbuj napisać pismo o tzw przywrócenie terminu. Nie wiem dokładnie jaka sytuacja miała miejsce ale jeśli spóźniłaś się ze składką to napisz takie pismo,że spóźniłaś sie z zapłatą bo... ( i tu podaj jakiś ważny powód ) i prosisz o przywrócenie terminu (tak to nazywają) Jeśli nie uda się to strasz sądem pisz do dyrektora oddziału idż na dyżur tegoż dyrektora i walcz!!!!! Pismo takie napiasałam oczywiście od razu (2 str a4) i co ano d...a terminu mi nie przywrócili, sprawa zakończyła sie w sądzie , gdzie oczywiście przegrałam, ZUS łaskawie zwrócił mi nadpłacone składki za ub. chorobowe Zostałam tak naprawdę ukarana podwójnie 1. zostałam pozbawiona zasiłku czyli brak jakiegokolwiek finansowania ( gdyby nie pomoc rodziców byłoby ciężko) 2.w związku z tym że nie dostałam zasiłku moim zakichanym obowiązkiem było nadal opłacać za siebie ZUS w pełnej kwocie mimo że pracować nie mogłam L4 przez 5 m-cy w wiekszości miałam nakazane leżenie 3.Po urodzeniu dziecka również zostałam bez pieniędzy , zasiłek mi nie przesługiwał Jak w tym kraju ma być dobrze kiedy małym firmom rzuca sie kłody pod nogi Niestety musiałam zapłacić całą zaległość ( prawie zawał serca) bo nie mogłam czekać, panienka w Zus powiedziała mi że sprawa może przeciągną się do kilku miesięcy, odsetki by rosly nie miałam grwarancji że wygram, staramy sie o kredyt więc muszę mieć czyste konto natychmiast. żeby było ciekawie od 3 lat prowadze działalność, zusu pilnuję, ale jak poprosiłam żeby sprawdzono czy przypadkiem znów nie wyleciałam z obiegu to okazało sie to niemożliwe. PANI z ZUS stwierdziła że się dowiem jak pójdę na zwolnienie , a jak chcę to sprawdzić wczesniej to mam sobie poogladać moje dowody wpłaty , czy gdzieś sie nie obsunęłam. A jak obsunięcie było w banku to co mam zrobić szkoda słów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 25.02.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 w dzisiejszej gazecie prawnej piszą, że kobiety, które przebywaly na macierzyńskim i prowadziły działalność nie będą musiały opłacac składek na ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts