Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśniejący parkiet

julik85

Recommended Posts

Bardzo bardzo proszę o Waszą pomoc: w swojej niestety głupocie od dłuższego czasu spałam na materacu, który leżał na dywanie a ten na parkiecie. I właśnie postanowiłam zrobić generalne porządki a efektem jest odkrycie problemu i smród stęchlizny. Jest to naprawdę stary parkiet, bardzo zadbany i muszę się z tym uporać. Jeśli ktoś już przechodził przez podobny problem to proszę o radę jak się pozbyć tej niedużej ale kłopotliwej plamy ze środka pokoju. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Bardzo bardzo proszę o Waszą pomoc: w swojej niestety głupocie od dłuższego czasu spałam na materacu, który leżał na dywanie a ten na parkiecie. I właśnie postanowiłam zrobić generalne porządki a efektem jest odkrycie problemu i smród stęchlizny. Jest to naprawdę stary parkiet, bardzo zadbany i muszę się z tym uporać. Jeśli ktoś już przechodził przez podobny problem to proszę o radę jak się pozbyć tej niedużej ale kłopotliwej plamy ze środka pokoju. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Z Twojego opisu wynika, że ta plama powstała w wyniku wilgoci która dostała się pod dywan.

Jak długo leżał dywan na podłodze w tym samym miejscu?

Jak długo leżał materac na dywanie? czy pod dywanem lub materacem była folia?

narazie odsłonic miejsce i zostawic na kilka tygodni niech się wietrzy. Drewno najprawdopodobniej zostało zaparzone z braku wietrzenia.

Po kilku tygodniach jak drewno przeschnie i przestanie brzydko pachniec a plama pozostanie całośc lub miejscowo cyklinowac i lakierowac.

Sprawdź czy nie dostały się tam korniki. Stworzyłaś im doskonałe warunki do rozwoju - ciepło i wilgotno. Jezeli w drewnie był jakiś zarodnik to pewnie chrumka parkiet. Gdyby tak było wida to po śladach pyłu który wyrzuca z drążonych tuneli. Musisz to miejsce obserwowac. Dokładnie wyczyścic na noc a rano sprawdzic czy są ślady. Tak musisz robi przez pewien czas dla pewności.

Ważne aby wiedziec co to za plama jej pochodzenie.