Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak umyć to ^&%$@&^ okno dachowe ???!!!

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że jest więcej takich jak my, co mają okna dachowe nad schodami i brak dostępu do nich ;-)

Z tego też powodu nie zdecydowałam się na schody zabiegowe, o których zawsze marzyłam, tylko zrobimy z podestem.

Ja zrobiłam to okno świadomie, bo teście też tak mają. Mieszkają już 3 lata i myli je dotychczas z dwa razy.

Nie rzuca się bardzo w oczy, że brudne (a należę podobno do pedantycznych :lol: ), raczej widoczne są tylko zacieki z zewnątrz - z takiej odległości dokładnie nie widać kurzu.

Z zewnątrz spłukuje je deszcz, w wewnątrz nic innego nie pozostaje jak skombinować wysoką, ale wąską drabinę, żeby się zmieściła u Ciebie na ściętym stopniu i.... jeden trzyma drabinę a drugi (oczywiście ten bez lęku wysokości) na nią wchodzi i myje okno.

My na szczęście w firmie mamy dekarzy, którzy zawsze mogą podjechać z drabiną i zrobić swoje :lol:

Też mamy to #&%$^& okno! Schody zabiegowe plus lęk wysokości. efekt jest taki,że to okno będzie myte baaardzo rzaadko[wcale]

W wątku ''czego w urządzanym domu nie zrobilibyście ponownie'' jest opis skomplikowanej konstrukcji ,którą ktoś zmajstrował na okoliczność i szczęście posiadania tego cudu okiennego :D

Pytanie za 100 punktów.... jak radzicie sobie z myciem okna nad klatką schodową na dużej wysokości?

Pod spodem schody zabiegowe... duża wysokość ...z drabiny nie ma opcji :evil: .

Właśnie rozmyślałyśmy z nastka79 ... i jakby .... pomysłów niet :roll:

u nas też jest to okno i też schody zabiegowe. myte było raz, jak stały rusztowania do malowania ścian a i ja na te rusztowania nie weszłam, bo mi kolana zmiękły jak byłam w połowie drogi do okna...

próbowałam różnych rzeczy, mop na teleskopie - teleskop za krótki, mycie poprzez drugie okno dachowe, ta sama historia teleskop za krótki. może ktoś zna takie bardzo długie i profesjonalne teleskopy? bo te marketowe odpadają

reng - ja też miałąm takie rusztowanie sporządzone na okoliczność obrabiania tegoż okna i malowania klatki schodowej .... też kolana miałam mientkie :lol: , ale wlazłam .... bo ktoś tę klatke pomalować musiał :wink: :roll: .... no i przy okazji okno wtedy też umyłam

no a potem rusztowanie rozmontowali , no i do okna dostępu niet :wink:

mopem czy szczotką na teleskopach ...za chiny nie sięgnę ... za wysoko to okno :roll:

Witam

Mamy dwa okna 90x140 nad schodami zabiegowym na wysokości 4,5m. Okna są nad połową salonu i schodami, dają dużo światła bardzo nas ciesząc. Na razie kluje się pomysł żeby zrobić małą ażurowaną antresolę na stałe z dostawianą drabinką.

Pozdrawiam serdecznie Marek

I wszystko stało się jasne :D rezygnuje z połaciówki nad pustką jakieś 7m to ja po linkach sie wspinać nie będę.

Kocham to forum :D

malka, zrób se świetlik :wink: doświetla super i nie trzeba go myc 8)

A jeśli chodzi o to okno, to moja kumpela ma taki stołek??, małą drabinkę?? z Ikea,( też to mam i polecam: ja z tych co to po rozum stali w kolejce, więc muszę mieć jakieś podwyższenie do najwyższych półek :wink: )włazi na to i myje takim teleskopowym mopem :roll: Ma jakieś takie obrotowe to okno, ze i z jednej i z drugiej strony daje radę umyć.

Jak rozumiem problem polega na tym, że nie mozna ustawić drabiny na schodach?

Jeśli dobrze rozumiem to propozycja jest taka.

Kup w markecie aluminiową drabinę dostosowaną wysokością do okna. Kup stalowy kątownik z którego po przecięciu będziesz mogła zdobić dwie przedłużki do nóg drabiny po krótszej stronie. Przewierć w dwóch miejscach nogo drabiny by móc przymocować tam na conajmniej dwóch śrubach przedłużki. Zabezpiecz przedłużki np. gumą ze starej dętki. Uchroni to przed zarysowaniem schodów.

By drabina była przydatna do innych czynności wystarczy odkrecić przedłużki.

To tyle.

I wszystko stało się jasne :D rezygnuje z połaciówki nad pustką jakieś 7m to ja po linkach sie wspinać nie będę.

Kocham to forum :D

malka, zrób se świetlik :wink: doświetla super i nie trzeba go myc 8)

A jeśli chodzi o to okno, to moja kumpela ma taki stołek??, małą drabinkę?? z Ikea,( też to mam i polecam: ja z tych co to po rozum stali w kolejce, więc muszę mieć jakieś podwyższenie do najwyższych półek :wink: )włazi na to i myje takim teleskopowym mopem :roll: Ma jakieś takie obrotowe to okno, ze i z jednej i z drugiej strony daje radę umyć.

Dałam sobie spokój z tym oknem - miało być spore bo 134x140 no i wiecie - ten błękit nad głowami 8) ale jak pomyslałam jak to cholerstwo bym myła :o - naprawdę tylko lina alpinistyczna pozostaje :lol:

Szkoda trochę , ale z drugiej strony kilka tysiaków w kieszeni zoatało i problem z głowy.

Pokój z pustką nie jest jakiś gigantyczny - okna od południa, a w nim duza tarasówka i jedno mniejsze okno - więc na brak naturalnego swiatła nie powinnam narzekać.

Zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie wymyślił jeszcze metody na mycie takich okien...kurna, samo się otwierz, markize samo zaciąga, a umyć się samo nie chce :roll:

Są takie szyby co same się czyszczą, ale to chyba tylko na zewnątrz :roll: A poza tym nie wiem czy producenci okien dachowych takie montują :roll:

Montują , montują i takie co się same otwierają - znaczy na piliota, ale nie znalazłam takiego co by sie samo chciało od wewnatrz umyć :-? a i to mycie z zewnątrz, to też taki pic , może faktycznie mniej się brudzą (jakieś cudne powłoki) ale samomyciem bym tego nie nazwała.