Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak umyć to ^&%$@&^ okno dachowe ???!!!

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Daggulka, wiem, że nie wniosę nic w rozwiązanie problemu, ale dla tych, co to jeszcze przed budowaniem: to świetne pytanie przy wyborze projektu domu...

A może jakąś małą ławę kominiarską na dachu? ;-)

Pozdrawiam.

Myślałam o takim rozwiązaniu, ale wtedy wyłącznie okno obrotowe, bo w innym wypadku i tak trudno się do niego dostaćod strony wewnętrznej.

Zamiast tak wysoko umieszczonego okna można sobie zrobić świetlik dachowy!!!! Daje sporo światła i nie trzeba go myć!

Kasia, ale taki swietlik to się nie otwiera no nie ?

I jak to - nigdy się go nie myje ?? :o

to może same świetliki w chałupie zamontować :lol: :lol:

Zamiast tak wysoko umieszczonego okna można sobie zrobić świetlik dachowy!!!! Daje sporo światła i nie trzeba go myć!

Świetlika się nie otwiera :roll: na tym to własnie polega, ze daje swiatło, ale się nie otwiera.

Możesz umyć ta część w domu ( jak masz chęć :wink: ) tej części na dachu nie umyjesz. I to mi sie w moim świetliku podoba najbardziej :D

Bo ja mam pomieszczenie dość mocno doświetlone, bardziej chodziło o dostęp powietrza niż światla, więc u mnie była by to sztuka dla sztuki

No i trza by zastosować wersję tunelową przebijać się przez strych.

Narazie zrezygnowałam z połaciówki w tym miejscy, jak znajdę panent na mycie tego okna, zawsze zdążę je wstawić :D

Na początku jak planowaliśmy rozmieszczenie okien, to spytałam małżonka jak takie okno wymyję. Powiedział, że trzeba będzie na drabinę wejść.........zapomniał o moim lęku wysokości, więc jak już okno zostało zamontowane to mu przypomniałam, że będzie je mył sam........................wchodząc po drabinie................. :D

tez mam te okna, schody zabiegowe - do tego każdy stopień inny !!

kupiłam na allegro drabinę stawianą na schodach i przed połozeniem drewna z małaymi podpórkami dało sie wejsc i bezpiecznie umyc. Teraz po obłożeniu drewnem znowu podejmę próby poniewaz trzeba je umyć.

Myślę, że wszystko zależy d układu stopni i szerokości. U mnie brakowało do stabilnego postawienia drabiny 1 cm na stopniu.

Faktem jest że jak patrze na domy z antresolami, gdzie zamiast ściany są okna to bez zastanawiania współczuję mycia. Pewno jak stać kogoś na takie antresole to i wynajmują firmy do mycia - tak czy siak współczuję.

my też mamy schody zabiegowe i okno połaciowe nad nim.. super to wygląda, ale temat mycia spędza mi sen z powiek.. już myślę o tym, że co jakiś czas trza będzie na dach wleźć i umyć ;) ewentualnie może zafundujemy sobie taki wynalazek http://www.allegro.pl/item558768284_drabiny_drabina_aluminiowa_3x7_itoss_na_schody.html ale nie wiem jak to zda egzamin przy pięciu trójkątnych schodach na zabiegu :(

Myślałem też jeszcze o takim rozwiązaniu, że do krokwi najbliższej oknu przymocuję zaczepy na haki, do których będzie można zaczepić drabinkę stalową zakończoną hakami. Z dołu drabinkę można by stabilizować podobnymi zaczepami mocowanymi do ściany, lub schowanymi w stopniach, w które wsuwało by się końcówki drabiny...