Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parownica KARCHER

froshka

Recommended Posts

Napiszcie, proszę na jakiej zasadzie działa ta parownica :oops: , tzn. zbiera kurz oraz różne paproszki, które znajdującą się na płytkach i przy tym jeszcze myje podłogę? Czyli nie trzeba używać odkurzacza i mopa, wystarczy potraktować podłogi parownicą?? Dobrze rozumię :oops: ?? A i czy ta para jest ciepła czy zimna? :oops:

Parownica działa jak mokry mop tyle, że skuteczniej bo para jest pod ciśnieniem...zbiera kurz i paprochy na specjalną szmatkę...co do temperaturu pary to polecam cofnąć się do szkoły podstawowej i wtedy dojdziemy co to jest para?woda w stanie gazowym..następnie był taki wykres dla warunków normalnych (takie mamy w przyblizeniu w domu) i widzimy tam poniżej 0stC lód, 0-99stC woda 100st para i to jest najprostsze tłumaczenie...następnie możemy przenieść się do gimnazjum...spotykamy tam elementy termodynamiki a w szczególności równanie Clapeyrona: pV=nRT czyli widzimy im większe p(ciśnienie) tym większa T(temperatura)...resztę symboli pomijamy i uznajemy jej za wielkości stałe...ponieważ para jest pod sporym ciśnieniem, to i temperatura pary jest nawet wyższa niż 100stC..tzw para przegrzana...(na Mt Everest gdzie cieśnienie jest znacznie niższe, woda na herbate wrze już w 70stC)czy jest to ciepłe? no zależy jak dla kogo ale uważam, ze wystarczająco, żeby się poparzyć dlatego z dala z dysza od oczy, rąk, skóry czy ust...:)pozdrawiam

P.S wracając do szkoły podstawowej to rozumiem a nie rozumię

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napiszcie, proszę na jakiej zasadzie działa ta parownica :oops: , tzn. zbiera kurz oraz różne paproszki, które znajdującą się na płytkach i przy tym jeszcze myje podłogę? Czyli nie trzeba używać odkurzacza i mopa, wystarczy potraktować podłogi parownicą?? Dobrze rozumię :oops: ?? A i czy ta para jest ciepła czy zimna? :oops:

Parownica działa jak mokry mop tyle, że skuteczniej bo para jest pod ciśnieniem...zbiera kurz i paprochy na specjalną szmatkę...co do temperaturu pary to polecam cofnąć się do szkoły podstawowej i wtedy dojdziemy co to jest para?woda w stanie gazowym..następnie był taki wykres dla warunków normalnych (takie mamy w przyblizeniu w domu) i widzimy tam poniżej 0stC lód, 0-99stC woda 100st para i to jest najprostsze tłumaczenie...następnie możemy przenieść się do gimnazjum...spotykamy tam elementy termodynamiki a w szczególności równanie Clapeyrona: pV=nRT czyli widzimy im większe p(ciśnienie) tym większa T(temperatura)...resztę symboli pomijamy i uznajemy jej za wielkości stałe...ponieważ para jest pod sporym ciśnieniem, to i temperatura pary jest nawet wyższa niż 100stC..tzw para przegrzana...(na Mt Everest gdzie cieśnienie jest znacznie niższe, woda na herbate wrze już w 70stC)czy jest to ciepłe? no zależy jak dla kogo ale uważam, ze wystarczająco, żeby się poparzyć dlatego z dala z dysza od oczy, rąk, skóry czy ust...:)pozdrawiam

P.S wracając do szkoły podstawowej to rozumiem a nie rozumię

Łaaał, szacunek! Miałam trójkę z fizyki więc podziwiam wszystkich, którzy się na niej znają.

A teraz proszę o wykład dla blondynki - trzeba przed tym parowaniem popracować z odkurzaczem czy nie? Pytam bo ja najpierw odkurzam a potem zmywam - mop wszystkiego nie zbierze.

moim zdaniem odkurzyć trzeba..bo parownica proch zgarnia, ale za to jak dużo kurzu=szybko brudzi się szmatka...poza tym z zasady parownica nie odkurza..bo para wylatuje na zewnątrz na nie zasysa więc dla mnie odkurzacza nie zastąpi ale zmywanie mopem, szmatą owszem...rewelacyjnie odświeża dywany...para wydmuchuje spomiędzy włosia kurz i roztocza które później łatwo się odkurza:)

Witam, wątek b. na czasie dla mnie - też coś takiego chcę kupić.

Mamy podłogi gres lekko polerowany, jasne beżowe fugi - ok. 90 m2.

Dom służy nam a nie my jemu - dlatego trochęsięte fugi brudzą.

Rozważam SC1020 lub SC1402 - kieruję się tu wygodą, długa rączka, na kółkach... Do tych mniejszych modeli podchodzę sceptycznie (może niesłusznie) bo wydaje mi się że będzie się trzeba męczyć z czyszczeniem zwłaszcza tych fug.

Wogóle nie jestem przekonany czy aby napewno jest to tak skuteczne urządzenie? :oops:

Proszę o opinię użytkowników w tej sprawie.

Acha i jeszcze opcja żelazko - czy to ma sens?

Pozdrawiam Forumowiczów

Korzystam z parownicy sc 1030 (tez ma zelazko w standarcie) - to nowy produkt Karchera, na nieco lepsze parametry niz sc1112. Radzi sobie niezle z gresem lappato, a zwlaszcza z jasnymi fugami - ok. 80 m2 :)

anSi, a jak to Twoje cudo radzi sobie z fugami w miejscach często uczęszczanymi (drzwi, łazienka przed umywalką itp) ?

Mogę tylko poprzeć pomysł zakupu żelazka z parownicą. Faktycznie, skraca prasowanie o połowę. Mam takie od paru lat, jest super i nie pojmuję, że można bez tego się obyć.

A wypowiedziom o parownicach kerchera też się wnikliwie przyglądam, bo w przyszłości by się toto przydało.

Mogę tylko poprzeć pomysł zakupu żelazka z parownicą. Faktycznie, skraca prasowanie o połowę. Mam takie od paru lat, jest super i nie pojmuję, że można bez tego się obyć.

A wypowiedziom o parownicach kerchera też się wnikliwie przyglądam, bo w przyszłości by się toto przydało.

Proszę o jaśniejszy opis, dlaczego takie żelazko skraca czas prasowania o połowę (mam tu na myśli porównanie z żelazkiem elektrycznym z funkcją pary).

co do temperaturu pary to polecam cofnąć się do szkoły podstawowej i wtedy dojdziemy co to jest para?woda w stanie gazowym..następnie był taki wykres dla warunków normalnych (takie mamy w przyblizeniu w domu) i widzimy tam poniżej 0stC lód, 0-99stC woda 100st para i to jest najprostsze tłumaczenie...następnie możemy przenieść się do gimnazjum...spotykamy tam elementy termodynamiki a w szczególności równanie Clapeyrona: pV=nRT czyli widzimy im większe p(ciśnienie) tym większa T(temperatura)...resztę symboli pomijamy i uznajemy jej za wielkości stałe...ponieważ para jest pod sporym ciśnieniem, to i temperatura pary jest nawet wyższa niż 100stC..tzw para przegrzana...(na Mt Everest gdzie cieśnienie jest znacznie niższe, woda na herbate wrze już w 70stC)czy jest to ciepłe? no zależy jak dla kogo ale uważam, ze wystarczająco, żeby się poparzyć dlatego z dala z dysza od oczy, rąk, skóry czy ust

Moje pytanie dotyczące temperatury pary wzięło się po przeczytaniu zastosowania parownicy ze strony http://www.karcher.pl cytuję:

przeznaczona jest do mniejszych prac domowych. Okna, lustra, wanny, kabiny prysznicowe, a nawet rośliny, wszystko to może być czyszczone dzięki parze. SC 1122 może być także pomocna w czyszczeniu podłóg”Jeżeli rośliny można czyścić za pomocą pary (która jak piszesz, już z samego słowa “para” wynika, że jest gorąca) to gratuluję roślin.

pierwsze sprzątanie mam za sobą, świetne urzadzenie, zwłaszcza do takiego ogólnego sprzątania, nie zmywa kamienia,a le całą resztę w zasadzie tak i to bardzo fak\jnie. Super myje się kibelek, bo para zabija wszystkie zapachy.

bardzo frajnie myło mi się drzwi i kafelki, bo nie tzreba było płukać.

cieszę sie , że wątek tak się rozwija :) ale... ja nadal nie moge sie zdecydowac :( na konkretny model

kusi mnie sc1502 ale jego rozmiary /waga sa znacznie wieksze niz sc1122 czy 1030

dodatkowo dzis znalazlam ten art.:

http://www.muratordom.pl/sprzet-rtv-i-agd/do-domu/porzadki-na-co-dzien_,8023_16254.htm

musze zrobic zestawienie w exellku :) i wreszcie podjąć jakąś decyzje :)

pozdrawiam

Witajcie,

czytam watek,gdyz zainteresowany jestem zakupem urzadzenia,ktore pomoze nam w utrzymaniu,a raczej doprowadzeniu do czystosci naszego gresu.Podloga jest dosc upierdliwa w utrzymaniu ,gdyz ma porki,w ktore latwo wnika brud,zwlaszcza,ze mam kominek i wokol niego ,mimo mych staran ,brudzi sie dosc widocznie.Generalnie zwykle mycie z dtergentem pomaga,ale nie da sie calkowicie wyczyscic po jednym myciu mopem,a mamy okolo 100 m.kw. powierzchni gresowej do mycia.Mamy Aqua-mopa,ktory owszem rozpuszcza plamy,drobne smugi,zabrudzenia,ale dzialnie to wcieranie w podloge rozpuszczonego brudu ,a nie jego eliminacja.Totez zastanawiam sie nad urzadzeniem-odkurzaczem parowym Karcher SV 1902.Parownice wymagaja wczesniejszego odkurzenia a dopiero potem czyszczenia para.Skoro te 2 czynnosci musza isc w parze,to moze wlasnie takie urzadzenie,ktore laczy te funkcje w sobie...Cena-3x parownica.Jeden z doradcow Karchera zaproponowal mi nawet czysciarke,ze szczotami za ponad 5000 pln ;-).

Problem jest taki,ze powyzszy odkurzacz parowy nie ma najlepszej opini na ceneo,az 6/8 opinii bylo negatywnych....Psuje sie zasadniczy element doprowadzajacy pare....Jestem dosc zdeterminowany na zakup,gdyz nie radze sobie i nie mam ochoty meczyc sie na mopie,by osiagnac cel...Moze ktos,taki odkurzacz ma,powie o swoich doswiadczeniach praktycznych...?

Wrócę do żelazka:

para w takim z parownicą jest pod ciśnieniem (solidnym), co sprawia, że ekspresowo prasuje. Pościel na przykład prasuję tylko z jednej strony, druga i tak pod wpływem pary staje się gładka. Niczego nie trzeba poprawiać, przeciągać drugi raz. Wiem, że to wygląda jak tekst reklamowy ale przywiozłam pomysł z Włoch jeszcze parę lat temu. Tam ciągle sporo pań pracuje w domu na pierwszym etacie i przywiązuje wagę do klasy urządzeń domowych. Wtedy u nas praktycznie takich urządzeń nie było, we Włoszech ponad połowę półki zajmowały wynalazki na grubaśnej podstawce, postanowiłam więc toto nabyć, żeby przekonać się kie licho. I okazało się super. Polecam.

...

anSi, a jak to Twoje cudo radzi sobie z fugami w miejscach często uczęszczanymi (drzwi, łazienka przed umywalką itp) ?

Dopiero zauwazylam pytanie :) wszedzie mam fuge Ceresit Manhattan - szarobiala, dosc jasna. Idealnie - jak dla mnie - nie jest, ale do zaakceptowania i o niebo lepiej niz szorowanie na kolanach szczota i wszelka mozliwa chemia do fug, ponadto na gresie nie ma zadnych zaciekow, idelanie sprawdza sie tez ta parownica przy myciu moich ciemnych drzwi - kolor RAL 7016, ktore to drzwi myte srodkami chemicznymi nawet delikatnymi mialy tendencje do "wyswiecania sie" Nie ma tego problemu z parownica, Drzwi sa imatowe, wiec mycie parownica nie pozostawia zadnych smug. Ogolnie ok.

We wt. kupuje odkurzacz parowy Karcher , SV 1902.

Wiele czasu myslalem,planowalem parownice,ale....ten model mi zaproponowano...Zobaczymy..Podziele sie uwagami,choc to...czesciowo parownica bedzie...

a jakimi argumentami przekonał Cię sprzedawca na odkurzacz parowy?

Jakie modele parownic ewentualnie polecał? Daj jakieś streszczenie Twojej rozmowy...

Mam odkurzacz centralny, więc napewno kupię parownicę... tylko jaką :-?