mike01 02.02.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zastanawiam sie nad nie zakladaniem lawy kominiarskiej przy kominie poniewaz zaraz przy kominie bede mial wylaz.Czy nie instalowanie lawy kominiarskiej moze sie spotkac z jakimis problemami np kominiarz mi nie odbierze kominow albo inspektorat nadzowu budowlanego bedzie czepial.Prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zastanawiam sie nad nie zakladaniem lawy kominiarskiej przy kominie poniewaz zaraz przy kominie bede mial wylaz. Czy nie instalowanie lawy kominiarskiej moze sie spotkac z jakimis problemami np kominiarz mi nie odbierze kominow albo inspektorat nadzowu budowlanego bedzie czepial. Prosze o porady no wlasnie, ja naprzykladzastanawiam siepo co ludziom z domkow, ze buduja garaze jak przeciez wystarczy, ze zrobia placyk/podjazd po domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.02.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam.Masz wyłaz blisko komina - OK.Wyłaz ma pewnie kołnierz - obróbkę dekarską, dzięki której nie leci przez niego woda do domu. Ma?Teraz nie rób żadnej ławy kominiarskiej na której kominiarz będzie mógł stanąć, wesprzeć się i te 20 minut spędzić bezpiecznie na Twoim dachu.Zamiast tego niech swoje szanowne nóżki wspiera na Twoim wyłazie dachowym i kołnierzu.Jak zniszczy (bo np. będzie chłop jak dąb i będzie ważył 120 kg, albo się po prostu poślizgnie na dachu) to będziesz miał pretensje do NIEGO czy do SIEBIE SAMEGO?Każesz kominiarzowi płacić za szkodę? Czy sam to naprawisz?Wszystko jedno - ręczę Ci że zaraz potem i tak wstawisz ławę kominiarską.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 a mnie dekarz powiedział ..... a po ch.... kominiarz na dachu mam dwie ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 02.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zastanawiam sie nad nie zakladaniem lawy kominiarskiej przy kominie poniewaz zaraz przy kominie bede mial wylaz. Czy nie instalowanie lawy kominiarskiej moze sie spotkac z jakimis problemami np kominiarz mi nie odbierze kominow albo inspektorat nadzowu budowlanego bedzie czepial. Prosze o porady ława koniecznie stopnie też koniecznie choć bardziej do trzymania się ndają bo chodzić to wolę po dachówce , no chyba , że oblodzona to trzeba się czegoś chwycić czyli stopnia dopóki sam nie wleziesz na komin to będziesz takie głupie pytania zadawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.02.2009 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ława nie jest potrzebna jeśli kominiarz przylatuje na motolotni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.02.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie koniecznie ława, wystarczą stopnie , mam ich trzy, w piątek miałem pierwsze odwiedziny kominiarzy, stwierdzili że jest ok i dodatkowo byli bardzo zadowoleni z mojej drabinki przy wyłazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 03.02.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie koniecznie ława, wystarczą stopnie , mam ich trzy, w piątek miałem pierwsze odwiedziny kominiarzy, stwierdzili że jest ok i dodatkowo byli bardzo zadowoleni z mojej drabinki przy wyłazie. stanie na wiekszosci modeli stopni jest niewygodne a nawet bardzo niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.02.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A czy wogóle dojście do komina - czytaj wyłaz, stopnie i ławy kominiarskie są wymagane przepisami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 03.02.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie koniecznie ława, wystarczą stopnie , mam ich trzy, w piątek miałem pierwsze odwiedziny kominiarzy, stwierdzili że jest ok i dodatkowo byli bardzo zadowoleni z mojej drabinki przy wyłazie. stanie na wiekszosci modeli stopni jest niewygodne a nawet bardzo niebezpieczne A czy na ławie stoi się bezpieczniej. Mam zamontowaną przy kominie, chciałem wejść na nią z ciekawości, ale się jeszcze nie odważyłem (zwłaszcza, że wynik na wadze trzy cyfrowy ) http://www.isarapix.org/pix46/1233677852.jpg pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 03.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 przydatna rzecz gdy trzeba podejść do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Pytanie jest retoryczne. Obowiązku nie ma. Konieczność zamontowania ławy i stopni wymuszą wymogi kominiarza i będzie to obligatoryjna decyzja. Moim zdaniem na ławie nie ma co oszczędzać gdyż można stracić na naprawie obróbki komina zniszczonej przez kominiarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artdom 05.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 rozważ to tak jakbys sam miał tam wchodzic dwa razy wtygodniu w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pytanie jest retoryczne. Obowiązku nie ma. Konieczność zamontowania ławy i stopni wymuszą wymogi kominiarza i będzie to obligatoryjna decyzja. Moim zdaniem na ławie nie ma co oszczędzać gdyż można stracić na naprawie obróbki komina zniszczonej przez kominiarza. Pozdrawiam.Nie chodzi o samo oszczędzanie na ławach i wyłazach. Piszesz, że jest to obligatoryzna decyzja. Czyli co - jak mi kominiarz powie, że wyłaz jest za wąski a ława za mała, to będę musiał to zmieniać. Albo powie, że chciałby jeszcze jeden dodatkowy schodek o tu, to też będę musiał go dorobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.02.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 To jest jego bezpieczeństwo i jak uzna, że jest za mało stopni lub posadowienie ławy uniemożliwia dostęp do komina to trzeba będzie poprawić bo nie dokona odbioru komina. Jest to warunek konieczny odbioru budynku. Wnioski możesz wyciągnąć sam. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 05.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A czy ktoś się zastanowił,czemu wszyscy muszą mieć w swoich dachach wyłazy,schodki, ławy dla szacownych panów kominiarzy,które nie dość ,że kosztują to i nie dodają uroku.Czy nie prościej by było,żeby to kominiarz zainwestował w specjalną drabinę dekarską(łamaną),którą dotrze w każde miejsce nie niszcząc przy tym naszego dachu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.02.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A czy ktoś się zastanowił,czemu wszyscy muszą mieć w swoich dachach wyłazy,schodki, ławy dla szacownych panów kominiarzy,które nie dość ,że kosztują to i nie dodają uroku.Czy nie prościej by było,żeby to kominiarz zainwestował w specjalną drabinę dekarską(łamaną),którą dotrze w każde miejsce nie niszcząc przy tym naszego dachu?! może od razu w porządny wysięgnik tylko wtedy milion postów marudzących "dlaczego ten zdzierca tyle bierze" pokaż mi drabinę która można dotrzeć w każde miejsce na dachu, każdym dachu, i która to zagwarantuje niezniszczenie pokrycia czy obróbek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artdom 05.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 brak ławy to tylko utrudnienie dla kominiarza a i tak zawsze znajdzie sie taki który podpisze tylko czy ci będzie przyjemnie że to właśnie u ciebie spadł bo jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 05.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A czy ktoś się zastanowił,czemu wszyscy muszą mieć w swoich dachach wyłazy,schodki, ławy dla szacownych panów kominiarzy,które nie dość ,że kosztują to i nie dodają uroku.Czy nie prościej by było,żeby to kominiarz zainwestował w specjalną drabinę dekarską(łamaną),którą dotrze w każde miejsce nie niszcząc przy tym naszego dachu?! może od razu w porządny wysięgnik tylko wtedy milion postów marudzących "dlaczego ten zdzierca tyle bierze" pokaż mi drabinę która można dotrzeć w każde miejsce na dachu, każdym dachu, i która to zagwarantuje niezniszczenie pokrycia czy obróbek... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kominiarz,jak każdy fachowiec,narzędzia powinien mieć ze sobą,czyli wyposażony też w drabinę,a nie tylko "bombkę".I analogicznie,czy jak przyjdzie do Ciebie murarz,żeby kłaść tynki,to wyrobisz mu zaprawę? Nie pisałam,że taką drabiną można się dostać na każdy dach,tylko,że każdy musi być wyposażony w wyłazy itd. Pewnie,że jak ktoś ma dach wysoko(albo komin umiejscowiony w trudno dostępnym miejscu) to drabina nie pomoże.Większość jednak jest na dostępnej wysokości.Twoja uwaga z wysięgnikiem była co najmniej "złośliwa",ale skoro dobrze się z tym czujesz...a jeśli chodzi o "niszczenie pokrycia czy obróbek" to z tym sobie nieźle radzi kominiarz i bez drabiny.Natomiast ewentualnie wyższa cena za usługę ma się nijak do naszego wydatku na "udogodnienia"dla kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.02.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A czy ktoś się zastanowił,czemu wszyscy muszą mieć w swoich dachach wyłazy,schodki, ławy dla szacownych panów kominiarzy,które nie dość ,że kosztują to i nie dodają uroku.Czy nie prościej by było,żeby to kominiarz zainwestował w specjalną drabinę dekarską(łamaną),którą dotrze w każde miejsce nie niszcząc przy tym naszego dachu?! może od razu w porządny wysięgnik tylko wtedy milion postów marudzących "dlaczego ten zdzierca tyle bierze" pokaż mi drabinę która można dotrzeć w każde miejsce na dachu, każdym dachu, i która to zagwarantuje niezniszczenie pokrycia czy obróbek... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kominiarz,jak każdy fachowiec,narzędzia powinien mieć ze sobą,czyli wyposażony też w drabinę,a nie tylko "bombkę".I analogicznie,czy jak przyjdzie do Ciebie murarz,żeby kłaść tynki,to wyrobisz mu zaprawę? Nie pisałam,że taką drabiną można się dostać na każdy dach,tylko,że każdy musi być wyposażony w wyłazy itd. Pewnie,że jak ktoś ma dach wysoko(albo komin umiejscowiony w trudno dostępnym miejscu) to drabina nie pomoże.Większość jednak jest na dostępnej wysokości.Twoja uwaga z wysięgnikiem była co najmniej "złośliwa",ale skoro dobrze się z tym czujesz...a jeśli chodzi o "niszczenie pokrycia czy obróbek" to z tym sobie nieźle radzi kominiarz i bez drabiny.Natomiast ewentualnie wyższa cena za usługę ma się nijak do naszego wydatku na "udogodnienia"dla kominiarza. W taką kilkumetrową Nigdy nie widziałam kominiarza z taką drabiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts