Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ława kominiarska czy potrzebna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejna moja uwaga jest taka: kupujmy działki w takim miejscu, które pozwoli zrealizować nasze marzenia. Pozdrawiam.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Owszem,tylko,żeby w nim mieszkać,trzeba w nim przebywać.Dlatego kupując działkę bierze się pod uwagę bliskość miejsca pracy,szkoły dla dzieci i bliskość rodziny,no i oczywiście okolicę.Niestety tak jak w nadmorskim popularnym mieście jak i w promieniu 30 km od niego dla urzędników w gminach i starostwie dach musi być spadzisty (innego nie znają bo się w szopie urodzili).Dlatego Andrzej Wilhelmi mogę z twojej rady skorzystać nie wcześniej jak w wieku emerytalnym,gdzieś w ciepłym klimacie.

Pozdrawiam. :D

Witam, dla pobudzenia wyobraźni o komunikacji dachowej dorzucam fotkę "z kominiarskiego punktu widzenia" http://kominiarze.pl/gfx/galeria/43b8304b6007a0bbc23d17545fc04e08.jpg

http://kominiarze.pl/gfx/galeria/a58820136f41dac00d42fa38edc4231b.jpg

Niestety bywa również i tak:

Eee, ten tego...

Kominiarz, co to jest na tej drugiej fotce. Bo widze i wydaje mi sie, że to jednak nie to, co widze...

A pierwsza fota, to chyba nie jest tak zwany kurnik, czyli to, co większość tutejszych inwestorów buduje?

na pierwszej fotce jest bardzo wysoki budynek. 4,5 pięter?

na drugiej ścieżka wydeptana w dachówce przez tabun kominiarzy, którzy codziennie maszerują po dachu ? :)

Eee, ten tego...

Kominiarz, co to jest na tej drugiej fotce. Bo widze i wydaje mi sie, że to jednak nie to, co widze...

A pierwsza fota, to chyba nie jest tak zwany kurnik, czyli to, co większość tutejszych inwestorów buduje?

na pierwszej fotce jest bardzo wysoki budynek. 4,5 pięter?

na drugiej ścieżka wydeptana w dachówce przez tabun kominiarzy, którzy codziennie maszerują po dachu ? :)

Po co robić stopnie,ławy skoro kominiarze mają własne ścieżki. :lol:

po wizycie na moim dachu do kosztorysu dorzuciłem jeszcze wyłaz dachowy i ławe kominiarską. Wydatek ok 600 zł.

za:

1. jak kominiarz nie zawita to sam wyczyszczę komin.

2. nie zniszczą mi się dachówki

3. nie uszkodzą mi się obróki komina.

Czy myślicia że ten wydatek uniemożliwi mi przetrwanie kryzysu lub posłanie dzieci na studia? Jeśli tak to może jeszcze spróbuje to odkręcić. :lol:

Co do wysiegnika: myslę że edukacja przez pieniądz by Koleżance pomogła. Jakby kominiarz 3 razy do roku skasował Ją po 300 zł za pracę wysięgnika to w nastepnym roku ciąg komunikacyjny na dachu sie pojawi.

po wizycie na moim dachu do kosztorysu dorzuciłem jeszcze wyłaz dachowy i ławe kominiarską. Wydatek ok 600 zł.

za:

1. jak kominiarz nie zawita to sam wyczyszczę komin.

2. nie zniszczą mi się dachówki

3. nie uszkodzą mi się obróki komina.

Czy myślicia że ten wydatek uniemożliwi mi przetrwanie kryzysu lub posłanie dzieci na studia? Jeśli tak to może jeszcze spróbuje to odkręcić. :lol:

Co do wysiegnika: myslę że edukacja przez pieniądz by Koleżance pomogła. Jakby kominiarz 3 razy do roku skasował Ją po 300 zł za pracę wysięgnika to w nastepnym roku ciąg komunikacyjny na dachu sie pojawi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikt Tobie nie broni umieszczać "dodatków " na dachu.Mój pościk odnosił się do fotki,która mnie rozbawiła.Dyskusja,czy trzeba,czy nie, dla mnie skończyła się stronę wcześniej.A jeśli chodzi o Twoje uwagi do mnie,a raczej do mojego zdania,to wiedz że mam prawo do własnego i nie znaczy to ,że właśnie Twoje jest słuszne.A jeśli chodzi o pieniądze to dla mnie pieniądze są do wydawania a nie do oszczędzania.I nie podciągaj tego zaraz do tego że chcę zaoszczędzić na udogodnieniach dla kominiarza.Dla mnie to szpecący dodatek dlatego z niego zrezygnowałam.

PS.Odpuść sobie to ciągłe czepianie się,bo powiedzenie"kto się czubi ten się lubi" w naszym przypadku jest nierealne.

Pozdrawiam. :D

PS.Odpuść sobie to ciągłe czepianie się,bo powiedzenie"kto się czubi ten się lubi" w naszym przypadku jest nierealne.

No coś Ty! Ja bardzo sobie cenię ludzi inteligentnych a Ty niewątpliwie jesteś taką osobą. To że mamy inne zdanie dokładnie w każdym temacie - swiat nie jest idealny. :wink: I dopóki będziemy spierać się ad argumenta a nie ad persona to dyskusje mogą być owocne.

Choć pewnie jako małżeństwo byśmy się pozbijali. Ale za to seks mógłby być ekscytujący.

Z poważaniem

Głos w Twojej głowie który mówi zawsze jak czytasz różne rzeczy.

:lol: :lol: :lol: :lol:

No coś Ty! Ja bardzo sobie cenię ludzi inteligentnych a Ty niewątpliwie jesteś taką osobą. To że mamy inne zdanie dokładnie w każdym temacie - swiat nie jest idealny. :wink: I dopóki będziemy spierać się ad argumenta a nie ad persona to dyskusje mogą być owocne.

Choć pewnie jako małżeństwo byśmy się pozbijali. Ale za to seks mógłby być ekscytujący.

Z poważaniem

Głos w Twojej głowie który mówi zawsze jak czytasz różne rzeczy.

:lol: :lol: :lol: :lol:

O.K Tylko daj mi czasami odetchnąć.Zgoda zTobą jest tylko jedna_odnośnie sexu. :D

P. :wink:

• 7 months później...

Temat już ma parę miesięcy, ale dopiero teraz na niego trafiłem.

Wszelkie wątpliwości rozwiewają Warunki Techniczne, które mówią tak:

§ 308. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.

2. W budynkach wysokich (W) i wysokościowych (WW) wyjścia, o których mowa w ust. 1, należy zapewnić z każdej klatki schodowej.

3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8x0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101.

4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych.

5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed poślizgiem.

6. Na dachu o spadku ponad 100% powinny być zamocowane stałe uchwyty dla lin bezpieczeństwa lub bariery ochronne nad dolną krawędzią dachu.

Dla niezorientowanych: 25% = ok 14 stopni.

Jednak często widuję nowe domy jednorodzinne bez ław ani stopni kominiarskich. Zawsze mnie zastanawiało jak Ci ludzie dostają pozwolenie na użytkowanie...

Pozdrawiam :)

Witam.

Dobrze że temat wrócił i to w takim, jednoznacznie brzmiącym kontekście.

Jesień idzie...na dachach rosa rano i wieczorem i woda deszczowa często w ciągu dnia - jednym słowem ślisko. Użytkownicy pieców i kominków przypominają sobie właśnie że wiosną już nie paliło się tak fajnie, coś tam nawet poddymiało, a w drewutni znowu mokre, świeże drewno...

Pozdrawiam.

• 1 year później...

Trochę odświeżę temat bo akurat trafiłem na takie dachy, gdzie nie było, żadnych ław i stopni kominiarskich. Musiałem sprawdzić czy obróbki są ok oraz ogólnie obejrzeć z bliska kominy. Dachówki były popękane i prowizorycznie posklejane po wizytach poprzednich ekip.

W warunkach technicznych jest wyraźnie napisane:

4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych.

Wg. mnie ustawodawca miał na myśli, że gdy dach ma spadek ponad 25% (czyli 25cm na 1m) nie ważne czym jest pokryty powinien mieć stopnie i ławy. Jeżeli jest pokryty materiałem łamliwym (tłukącym) czyli dachówką ceramiczną powinien mieć stopnie i ławy niezależnie od spadku (choć dla dachówek to chyba minimalny spadek określono na 10% pod warunkiem, że pod dachówką mamy szczelne pokrycie).

Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumuje bo jeden z wykonawców twierdził, że to "oraz" oznacza, że oba warunki muszą być spełnione.

Trochę odświeżę temat bo akurat trafiłem na takie dachy, gdzie nie było, żadnych ław i stopni kominiarskich. Musiałem sprawdzić czy obróbki są ok oraz ogólnie obejrzeć z bliska kominy. Dachówki były popękane i prowizorycznie posklejane po wizytach poprzednich ekip.

W warunkach technicznych jest wyraźnie napisane:

Wg. mnie ustawodawca miał na myśli, że gdy dach ma spadek ponad 25% (czyli 25cm na 1m) nie ważne czym jest pokryty powinien mieć stopnie i ławy. Jeżeli jest pokryty materiałem łamliwym (tłukącym) czyli dachówką ceramiczną powinien mieć stopnie i ławy niezależnie od spadku (choć dla dachówek to chyba minimalny spadek określono na 10% pod warunkiem, że pod dachówką mamy szczelne pokrycie).

Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumuje bo jeden z wykonawców twierdził, że to "oraz" oznacza, że oba warunki muszą być spełnione.

"Oraz" wyraźnie rozdziela oba przypadki jako odrębne. Tego

wykonawcę może by trzeba przeczołgać po jakimś dachu ?:rolleyes:

• 1 year później...

Witam,

oj było już gorąco w tym wątku, ale pozwolę sobie go dodatkowo odgrzać ;)

Mam dość niefortunne rozmieszczenie kominów na dachu i zastanawiam się czy nie pozostać tylko na dojściach do kominów dymowym.

A może lepiej dołożyć kilkaset złotych i spać spokojnie.

Czy jest sens montować ławę kominiarską i kilka stopi jako dojście do komina wentylacyjnego?

Czy jeśli nie wykonam dojścia do komina wentylacyjnego to czy mogę mieć problemy z odbiorem kominiarza?

http://img256.imageshack.us/img256/7783/stopniekominiarskie.jpg

Z góry dzięki za sugestie

Pozdrawiam