Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaoszcz?dzi? na ogrzewaniu

rafi27

Recommended Posts

Jestem obecnie (ciągle) na etapie planów i przymiarek. U mnie w gminie nie ma gazu. zdecydowałem się na ogrzewanie olejem opałowym. Dodatkowo planuję komiinek z DGP aby organiczyć koszty i zużycie oleju. Czy znacie jeszcze jakieś inne sposoby ograniczenia kosztów ogrzewania. Dużo słyszałem o rekuperatorach, pompach ciepła, ale powiem szczerze nie bardzo wiem na jakich zasadach to działa i jak można to dopasować do moich planów. Wszytskim serdecznie dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystkie sposoby na oszczędność są drogie - rekuperatory, pompy - wzrasta stopień skomplikowania a za tym koszt eksploatacji / nie wierz w niezawodnośc urządzeń /

Ja preferuję jak najprostsze rozwiązania - za kilkaset odzyskanych wat na pewno nie będę stroił mieszkania w centrale, choć zajmuję się wentylacją, to daruję to sobie

Szczerze Ci radzę - wyciśnij z kominka co się da, pomyśl o rozprowadzeniu powietrza i turbinie, ale tak, żeby nie przeszkadzała w grawitacyjnym rozdziale powietrza i dogrzewaj kotłem olejowym

No i oczywiście zastosuj kolektory słoneczne i na to już nie żal pieniędzy a w codziennej eksploatacji kosztować Cię będzie tylko prąd do napędu pompki - zwierciadlany kolektor jest w tej chwili najlepszym wynalazkiem.

Pozdrawiam

ja mam dom w stanie surowym - teraz kupuje kominek Tarnawa,

na etapie wylewania stropu pozostawiałem po dwie tuleje pod oknami do nawiewu gorącego powietrza i przygotowałem więźbę na garażu pod kolektory słoneczne, w celu zmniejszenia kosztów planuję jeszcze oczyszczalnie przydomową / oszczędzanie to nie tylko oszczedzanie ciepła/ no i pod nosem mam gaz i niekoniecznie zdecyduję sie na kocioł kondensacyjny, chyba że cena przesądzi inaczej

- pozdrawiam i życzę zdrowego rozsadku w tym całym budowaniu....... 8)

Jezeli zdecydujesz sie na kolektory sloneczne to niech to beda kolektory wakum-rurowe (prozniowo-rurowe). Takie kolektory zapewniaja w lecie prawie 100% zapotrzebownia na ciepla wode - kociol w tym czasie jest wylaczony. W ciagu calego roku slonce pokrywa 50% do 80% energii potrzebnej do przygotowania cieplej wody. Do przygotowania cieplej wody i wspomagania c.o. przy 4 osobowej rodzinie potrzebne jest okolo 9m2 wakum-rurowych (2x4,5m2), zbiornik "swiezej wody" 800L + automatyka. Gdy kolektory sa tylko do przygotowania cieplej wody to potrzeba by ich bylo 5m2 wakum-rurowych(2x2,33m2 lub 2,33+3,50m2), zbiornik z dwiema wezownicami 300-400L + automatyka. Pamietaj,ze nie trzeba kupowac wszystkiego naraz mozna np.: kupic najpierw zestaw do przegotowania cieplej wody a za rok albo dwa kupic dodatkowy kolektor i i mniejszy zbiornik "swiezej wody" (500L).

PS.1 To moj pierwszy post na tym forum :oops:

PS.2 30.10.2003 Moj kolektor CPC21 star 3,9m2 nagrzal zbiornik 300L do 45st.

Jeżeli za 10 lat wymyślą coś super, te teraz lepiej ogrzej się ogniem z ogniska i czekaj. Ja zainstalowałem pompę ciepła i wcale nie uważam, że przeinwestowałem. Na etapie projektu zrezygnowałem z wielkiej kotłowni, nie marstwię się gdzi wungiel trzymać, nie mam kotłowni w salonie w postaci kominka, nie buduję 2, 3 4 .... kominów systemowych, nie mam piwnicy gdzie stoi wielki piec, nie muszę robić projektów przyłącza takiego i takiego, nie martwię się że jest wojna w Iraku i olej opałowy zdrożeje, albo że nasz kochany Minister Finansów podniesie akcyzę. Właśnie robię pstryk i będzie tanio i ciepło. Pod jednym warunkiem: nie dasz się wykorbić dilerowi, który bazując na Twojej niewiedzy sprzeda ci cały system za 60000 zł. Można dużoooo taniej. Trochę trzeba poświęcić czasu, a wtedy będzie ok.

RAPczyn - ale przyznaj się, ile te kolektory kosztowały?

Ja kiedys robiłam rozeznanie, i kolektory próżniowe są nieproporcjonalnie drogie w porównaniu do kolektorów płaskich. Wszystkie wyceny (pisze o całej instalacji razem z zasobnikiem dla 4 osób) w tym także wycena paradigmy (o tych kolektorach piszesz?) przekraczały 30.000 zł i dałam sobie z tym spokój. To chyba lepiej pomyśleć o pompie ciepła... Np. Neuratherm zachwala pompy ciepła powietrze - powietrze do c.w.u. za 8.000.

Pozdrawiam,

gaga2

RAPczyn, I jeśli jeszcze moge dopytać o Twoją instalację: jaki zbiornik, ile osób korzysta z ciepłej wody, czy masz grzałkę do dogrzania wody w zimie czy dodatkową wężownicę, jak sprawdza się układ w zimie i w jakim %kolektory próżniowe w zimie zapewniają zapotrzebowanie do c.w.u.

Te decyzje są jeszcze przede mną, tylko wstepne koszty mnie nieco przeraziły, póki co myśle o kolektorach płaskich,np. Hewalex.

Pozdrawiam,

gaga2

Coz sa drogie, nie powiem.

Zestaw do c.w.u. dla 4os. to koszt ok. 4500Euro :-? 2x CPC 14 Star Azzurro, stacja solar STR z reg. MES, naczynie wzbiorcze przeponowe, jednostka czyjnika, zbiornik SUNNY 400L, plyn obiegu kolektora, automatyczny mieszalnik cieplej wody oraz zestaw montazowy kolektora. W przyslosci mozna by dokupic np.:CPC 21 Star azzurro (okolo 2400Euro) oraz zbiornik OPTIMA 500 (ok. 3100Euro), trzeba by bylo jeszcze zmienic automatyke na STS z reg MES (lub STO jezeli kociol byl by innej firmy niz Paradigma). Jezeli odrazu alozc (c.w.u. i c.o.) to w pakiecie to cena wachala by sie od ok. 8300 do 9800Euro zaleznie od zestawu (2-4 osob/4-5os.).

RAPczyn, I jeśli jeszcze moge dopytać o Twoją instalację: jaki zbiornik, ile osób korzysta z ciepłej wody, czy masz grzałkę do dogrzania wody w zimie czy dodatkową wężownicę, jak sprawdza się układ w zimie i w jakim

Te decyzje są jeszcze przede mną, tylko wstepne koszty mnie nieco przeraziły, póki co myśle o kolektorach płaskich,np. Hewalex.

Pozdrawiam,

gaga2

Ja u siebie mam starszy zestaw: 1xCPC21 Star, zbiornik SUN 300L oraz automatyka. Z zestawu korzysta 1,5 osoby :wink: (ok30m od budynku ze zbiornikiem) oraz kwiaciarnia (2osoby 10m od budynku ze zbiornikia).

W kwiaciarni woda nie jest podgrzewana innym zrodlem ciepla, a w dalzym budynku jest niewielka terma. W zimie temp. w zbiorniku jest na poziomie 30-35st. (przy mroznych dniach gdzy niema chmur potrafi byc wiecej). Zbiornik nie ma innego niz slonce zasilania cieplem. W lato w zbiorniku potrafi byc od 50st. do ograniczenia przez automatyke.

Zestaw posiadam od bodajze 2000 roku.

wszystkie sposoby na oszczędność są drogie - rekuperatory, pompy [...]

No i oczywiście zastosuj kolektory słoneczne i na to już nie żal pieniędzy...

Hmm, a kolektory są niby tanie? Z tego, co się orientuję (może za słabo) to, to właśnie jest drogieeee. Nawet ich sprzedawca nie zaprzecza : :wink: Liczyłeś, czy to się opłaca, zwraca, po jakim czasie? Z wyliczeń w którymś z Muratorów wynika, że się zwraca dłużej niż wyynosi czas życia kolektora.

wszystkie sposoby na oszczędność są drogie - rekuperatory, pompy [...]

No i oczywiście zastosuj kolektory słoneczne i na to już nie żal pieniędzy...

Hmm, a kolektory są niby tanie? Z tego, co się orientuję (może za słabo) to, to właśnie jest drogieeee. Nawet ich sprzedawca nie zaprzecza : :wink: Liczyłeś, czy to się opłaca, zwraca, po jakim czasie? Z wyliczeń w którymś z Muratorów wynika, że się zwraca dłużej niż wyynosi czas życia kolektora.

Bez przesady, kolektory sloneczne sie zwracaja a tym szybciej im wiekszy pobor cieplej wody. Rekord jaki znam ja to 1,5 ROKU w hotelu w niemczech 150 osobowym. Trzeba pamietac,ze jezeli mamy np.: duza nadwyzke energii to mozemy ja odsprzedac sasiadowi - tak jest robione (w trakcie kladzenia rur do sasiada) w siedzibie PARADIGMY Polska w Dabrowie Gorniczej. Trzeba trafic tylko dobrego sasiada.

do RAFI27 polecam kominek z płaszczem wodnym. ustrojstwo włączone do instalcji co da Ci do 50% oszczędności - sprawdzone. nie pchaj się w DCP. koszt podobny a efekty gorsze.

PS jeżeli chodzi o kolektory próżniowe nie daj się skusić, lepiej zamiast tego dokupić dodatkowo jeden kolektor płaski efekt ten sam a oszczędności dużę, są polscy producenci którzy dają 10 lat gwarancji

... w hotelu w niemczech 150 osobowym. Trzeba pamietac,ze jezeli mamy np.: duza nadwyzke energii to mozemy ja odsprzedac sasiadowi ...

:-)

O.K. ale zejdźmy na ziemię.

Nie wiem, jak długo dobry sąsiad będzie nadal dobrym sąsiadem, jeżeli będziemy mu odsprzedawać ciepłą wodę :wink:

No i skupmy się na 2 góra czterech osobach, a nie 150-ciu.

Jak wtedy wyglądają kalkulację? Pytam ze szczerego zaciekawienia tym tematem. Jakie są koszty związane z instalacją c.w. na kolektorach?

Po co sie kupuje sie kolektory sloneczne? Odp: aby oszczedzac srodowisko naturalne. Trzeba zdac sobie sprawe z tego, ze wieszkosc kolektorow slonecznych (plaskich) jest pokryta absorberem ktorym jest tlenek czarnego chromu - bardzo trujacy. Trzeba sobie uswiadomic, ze za nascie lat gdy nasze dzieci beda dorosle i taki kolektor dokona zywota bedzie problem z utylizacja tegoz czarnego chromu. Kolektory PARADIGMY sa takie drogie (i ogolnie produkty tej firmy) poniewaz jest tam masa tachniki, mysli ludzkiej, olbrzymie laboratoria pracuja nad udoskanalaniem produkcji i produktow.

Abstrakcja - Kolektory plaskie - dobrze sa tanie ale jezeli chcemy zeby bylo jeszcze taniej to mozna na dachu postawic pomalowany na czarno garnek i tez sie nagrzeje :evil: :x :roll: :wink:

Jezeli chodzi o kolektory wakum-rurowe, roznia sie rurami. Inne firmy stosuja przejscie miedzi przez szklo - takie polaczenie musi "puscic" po pewnym czasie - rozny wspolczynnik rozszezalnosci materialow. Sa firmy ktore kupuja rury z Paradigmy gdzie niema przejscia miedzi przez szklo tylko jest cos w rodzaju termosu.

Najwazniejsza zaleta kolektorow wakum-rurowych jest izolacja. Izolacja jest proznia a w plaskich izolacja jest np.: styropian, welna.

:-)

O.K. ale zejdźmy na ziemię.

Nie wiem, jak długo dobry sąsiad będzie nadal dobrym sąsiadem, jeżeli będziemy mu odsprzedawać ciepłą wodę :wink:

No i skupmy się na 2 góra czterech osobach, a nie 150-ciu.

Jak wtedy wyglądają kalkulację? Pytam ze szczerego zaciekawienia tym tematem. Jakie są koszty związane z instalacją c.w. na kolektorach?

http://duel.home.pl/cgibin/shop?info=11100001&sid=2b91122e

Przylkadowy pakiet solar (dzienne zapotrzebowanie wody 45st do 120litrow) CPC 32 Allstar, 3,5m2, 2..3 osoby, SUNNY 300L = 2800Euro x 4,65PLN = 13020 PLN

Koszty roczne za ciepla wode zalozmy ok. 1302PLN

Wychodzi, ze po ok.10lat wychodzimy na zero. Moglem sie pomylic co do wielkosci kosztow za ciepla wode. Przy zalozeniu,ze slonce pokryje zapotrzebowanie w 100% - w rzeczywistosci jest to okolo 70%.

Wypadalo by jeszcze napisac,ze odciazenie srodowiska od szkodliwych substancji wynosi przykladowo, przyCPC o powierzchni 4,7m2, rocznie ok. 1,2kg dwutlenku siarki, 0,7kg tlenkow azotu i okolo 1000kg dwutlenku wegla.

W Lodzi jest jakas duza instalacja solar (plaskie) gdzie zwrot kosztow jest planowany po 22latach a tamte kolektory maja zywotnosc lat 20.