bilbo 31.10.2003 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 No właśnie RAPczyn. Dzięki za szczerą odpowiedź.Oczywiście miło nie truć środowiska, ale to trochę droga sprawa. I raczej nie ma nic wspólnego z tematem tego wątku - przypominam Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu. Wygląda na to, że na kolektorach w przeciętnym domku jednorodzinnym najłatwiej jest stracić. pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.11.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Wygląda na to, że na kolektorach w przeciętnym domku jednorodzinnym najłatwiej jest stracić. pozdrawiam Robert I tu sie nie zgodze zeby nie stracic trzeba ... dobrze wybrac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lits 01.11.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Witam,RAPczyn wydaje mi się, że popełniasz duży błąd w obliczeniach.Chodzi mi o to, że przy obliczaniu zwrotu inwestycji nie bierzesz pod uwagę faktu, że aby mieć kolektory trzeba zainwestować ok 13 Tzł (pytanie czy ten koszt obejmuje także montaż?). Jeżeli taką sume ulokuję na lokacie ( ok 4-5% rocznie gwarantowane) to w takim razie zwrot nastąpi nie po 10 lecz po 20 latach. I co najważniejsze mamy nadal do dyspozycji kwotę 13 Tzł.Pytanie jaki będzie stan techniczny kolektorów po 20 latach? Może będą się nadawały tylko do utylizacji?Takie liczenie moim zdaniem jest niezbędne.Uzyskane odsetki od inwestycji wydłużają okres zwrotu inwestycji przy takim toku rozumowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Lits 100% racji mnie wyszlo za prozniowe i cały system 15tys dla 4 osob, i patrzac na to z chłopskiego pkt. widzenie za 15 tysiakow z uzyskanymi odsetkami mam grzania a grzania (zanim mi sie to zwroci beda juz lepsze technologie i pewnie duzo tansze) tak ze doszedlem do wniosku ze jedynie kto na tym zyska to producent kolektorów pzdr artur ps. ja mam w planach (juz nie dalekich kominek z płaszczem wodnym) bo sama bańka z propanem by mnie zrujnowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 02.11.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Te wasze ceny produktów to jakiś kosmos , ja za zbiornik 500l ,5 szt kolektorów słonecznych ( razem ok 9 mkw ) montaż na dachu zapłaciłem ok 10000 zł . Połącznie miedzy kolektorem , a zbiornikiem i automat sterujący pompką zrobiłem sam , kolektor nie jest próżniowy tylko zwykły płaski ( bachus).Co do czasu zwrotu inwestycji to sie nie wypowiem , zrobiłem kolektor bo chciałem go mieć , gdy w lato słońce paliło jak na patelni , a ja do umycia się musiałem grzać wodę , piecem lub grzałką to szlag mnie trafiał ( sami widzicie że to bez sensu ) teraz w lato wszystkie urządzenia grzewcze śpią ( oprócz kolektora ).Natomiast wydaje mi sie bez sensu kupować kolektor lepszy o 20% a droższy o 200% , nie wierzę żeby jakikolwiek kolektor dawał temperaturę powyżej 20 Stc 20 grudnia ( jak ktoś ma to chętnie obejrzę ).Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.11.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Przylkadowy pakiet solar (dzienne zapotrzebowanie wody 45st do 120litrow) CPC 32 Allstar, 3,5m2, 2..3 osoby, SUNNY 300L = 2800Euro x 4,65PLN = 13020 PLN Koszty roczne za ciepla wode zalozmy ok. 1302PLN Wychodzi, ze po ok.10lat wychodzimy na zero. Moglem sie pomylic co do wielkosci kosztow za ciepla wode. Przy zalozeniu,ze slonce pokryje zapotrzebowanie w 100% - w rzeczywistosci jest to okolo 70%. RAPczyn. Na przygotowanie 120 litrów ciepłej wody o temp. 45 stopni potrzeba 5kWh energii. Roczne koszty to: Dla gazu ziemnego (15gr/kWh) - 273 zł Dla propanu (26gr/kWh) - 474 zł Dla prądu taryfa nocna (20gr/kWh) - 365 zł Dla prądu taryfa dzienna (40gr/kWh) - 730 zł Nawet po 20 latach nie wychodzimy na zero grzejąc wodę najdroższym prądem. Ale gdybym miał zbędne 20 tys to kupiłbym sobie kolektory próżniowe bo ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.11.2003 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Z zestawu ktory mam ja, 30.10.2003 kolektor zaladowal 12kWh (dzienny uzysk energii z kolektora) w zbiornik 300L do godziny 15:00 (i pompa caly czas ladowala 0,5kW - momentalna moc kolektora). Pamietajmy ze ceny za energii beda rosly a zloza sie wkoncu wyczerpia, poza tym domu nie buduje sie na lat 20 tylko na dluzej. Fakt, wygladaja ladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 02.11.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Przepraszam jeśli się mylę , ale ktoś kto udaje profesjonalistę powinien odróznić jednostki mocy od jednostek energii12 kW to nie to samo co 12 kWh, jeśli mówimy o energii to są kWh , a jeśli mówimy o mocy to są kW , zresztą co ja będę fachowcom tłumaczył .Ale dalej uważam że kupowanie bardzo drogich kolektorów jest bez sensu , nawet jesli ładnie wyglądają.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.11.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Przepraszam ale sie pomylilem przy klepaniu w klawiature dzieki,ze zauwazyles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 03.11.2003 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Dzięki Wam za wszystkie rady. Trochę dyskusja zeszła na temat solarów. Pytanie jak to współpracuje z kotłownią olejową w ziemie i w okresach przejściowych. Jeżeli w chwili obecnej słońce nie pokrywa zapotrzebowania na ciepłą wodę to czy istnieje automatyka włączająca i wyłączająca kocioł olejowy. Ja będę miał w domu podłogowe ogrzewanie wodne więc piec i tak będziem musiał chodzić. Ale w lecie oczywiście ma to sens. Czy pompa ciepła może zapenić ciepło również dla podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.11.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Nizej sa Kombi Pakiety CPC/OPTIMA do c.w.u. i wspomagania centralnego ogrzewania - dla obcego kotla (nie PARADIGMY). Inny zbiornik, automatyka, dodany 1 lub 2 kolektory - w prownaniu z pakietami tylko do c.w.u. http://duel.home.pl/cgibin/shop?show=16200000&sort=id&sid=4134ef04 Tak wyglada zbiornik OPTIMA w przekroju: http://www.duel.home.pl/rapczyn/zbiornikoptima.gif a tak tylko do c.w.u.: http://www.duel.home.pl/rapczyn/sun2.jpg Jezeli chodzi o dzialanie kolektorow w zimie i w okresach przejsciowych to tu jest wlasnie wyrazna przewaga kolektorow wakum-rurowych nad plaskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 03.11.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 wracając do tematu wątku to mamy w planach:-dobrze ocieplony i zaizolowany dom-kominek z DPG-rekuperator-solar płaski do podgrzewania wody-ogrzewanie elektryczne (konwektory + podłogówka) Nie sadzę, żeby koszty ww. urządzeń były wyzsze od tzw. tradycyjnej kotłowni i CO. A taki zestaw słoneczny do podgrzewania wody wraz ze zbiornikiem 300l kosztuje w Hewalexie do 5 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 03.11.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Czy pompa ciepła może zapewnić ciepło również dla podłogówki?? Pompa ciepła jest najbardziej wydajna współpracując właśnie z podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 03.11.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Witam,Powiedzcie mi, ilu z Was buduje dom na kredyt?Pomnóżcie więc koszty x 1.5 (średni koszt kredytu) i dopiero wtedy szacujcie ewentualne korzyści z danego urządzenia.Przykład: pompa ciepła, koszt pompy + niezbędne akcesoria + robocizna - w sumie wychodzi ok. 45 tys. Dodajemy koszt kredytu ok. 20 tys. (lekko licząc). Wychodzi razem 65 tys. Opcja druga: instalujemy kominek + grzejniki konwekcyjne. Najdroższy jest w sumie kominek (ale i tak chcemy go miec) - koszt ok. 5-6 tys (razem).Jesteśmy do przodu ok. 60 tys. Co można za to zrobić? Niektórzy potrafią za tyle pieniędzy wybudować cały dom, inni pół stanu surowego.Nieważne.Ważne jest to, że trzeba sprawę rozpatrywać całościowo jak zwykłą inwestycję finansową. Chciałbym mieć niższy kredyt o 60 tys, nawet kosztem wyższych kosztów ogrzewania lub też pracy własnej (można policzyć ile w ten sposób "zarobimy" - przez dokładanie do "pieca"). PozdrawiamMirekPS. Nie namawiam abolutnie na ogrzewanie prądem, chociaż mój kolega za zeszły sezon (ostra zima!) zapłacił 2800 PLN. Ogrzewane było 100 m2 (połówka bliźniaka to fakt), 2 piętra. Dom dobrze ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.11.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Witam, Powiedzcie mi, ilu z Was buduje dom na kredyt?... A jeżeli nie budujecie na kredyt, to wcale nie należy liczyć inaczej. Conajmniej tyle samo ile wynosi % kredytu hipotecznego można zarobić z ulokowanego nadmiaru gotówki w różnych lokatach (fundusze inwestyczyjne, akcje itp.). Zamiast wydawać np. 60tys. na systemy typu pompa ciepła i kolektory słoneczne może lepiej kupić kawalerkę i ją wynająć. Pomyślcie. Generalnie chodzi o to, że nie sztuka 'zaoszczędzić' na ogrzewaniu (tzn. płacić mniejsze rachunki) inwestując potężne pieniądze w instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Oczywiście generalnie to chodzi o to aby było miło i przyjemnie a cena i miejsce nie gra roli, to moja dewiza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość John 04.11.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Ostatnio byłem na targach POLAGRA i tam odbyło się seminarium dotyczące budowy kolektora słonecznego we własnym zakresie. Nie stety na te seminarium nie zdążyłem , ale na isronach IBMER są odpowiednie linki dotyczące kolektorów słonecznych. Warto pomyśleć. http://www.ibmer.waw.pl/ecbrec/main.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość John 04.11.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 PS. oraz http://www.ibmer.waw.pl/ecbrec/downloads/ulotka.pdfch A tak na marginesie, po co kominek z płaszczem wodnym. Czy nie lepiej kupić piec na drewno. Z tego co wie to taki piec ma niezłą sprawność no i odpowiedni system spalania (zagazowanie drewna), no i wsad drewna starcza na kilkanaście godzin. A czy kominek taki spala z zagazowaniem drewna, bo jak nie to tylko strata ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Albo sie jezdzi "Mercedesem" albo "samorobem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 04.11.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Oczywiście generalnie to chodzi o to aby było miło i przyjemnie a cena i miejsce nie gra roli, to moja dewiza! Oczywiście Gościu, każdy ma swoją dewizę. Przeczytaj jednak najpierw temat, jaki temu wątkowi nadał rafi27. Skoro nie interesuje Cię oszczędzanie na ogrzewaniu, to może załóż własny wątek p.t. "Jak miło i przyjemnie wydawać swoje pieniądze". pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts