Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaoszcz?dzi? na ogrzewaniu

rafi27

Recommended Posts

Myślę, że % zużycia energii na przygotowanie ciepłej wody jest bardzo znikomy w prównaniu do ilości energii potrzebne do ogrzania domu (woda jako nośnik ciepła). Więc ja skoncentruje się na ogrzaniu domu kominkiem. Ciepła woda niech pozostanie w zasobniku.

Pozdr

Rafi27

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że % zużycia energii na przygotowanie ciepłej wody jest bardzo znikomy w prównaniu do ilości energii potrzebne do ogrzania domu (woda jako nośnik ciepła). Więc ja skoncentruje się na ogrzaniu domu kominkiem. Ciepła woda niech pozostanie w zasobniku.

Pozdr

Rafi27

Wszystko zależy od jakości ocieplenia domu. W dobrze ocieplonym domu proporcje mogą się odwrócić

• 7 months później...

Pozdr

Rafi27

Wszystko zależy od jakości ocieplenia domu. W dobrze ocieplonym domu proporcje mogą się odwrócić

No chyba lekko przesadziłeś. Dla normalnej rodziny 3 osobowej mieszkającej na 120 m2 - koszty ogrzewania sa zdecydowanie wyższe.

RAPczyn, a dlaczego mówisz tylko o próżniowych kolektorach? My myślimy o zwykłych płaskich - 3 sztuki po ok. 1300 (ok) każda powinny pokryć co najmniej 90% zapotrzebowania na cwu od kwietnia do września, poza tym sezonem odpowiednio mniej, ale nawet jeśli w zimie będzie to 20% to zawsze coś.

Oferuje je makroterm.

My nastawiamy się na kominek z płaszczem, do tego dobry, ale niekoniecznie z najwyższej półki piec (np. Ulrich) kolektory o których mówię i zbiornik z gazem (mam nadzieję że głównie do gotowania). Powinno być OK.

Będzie też reku.

Całość wstępnie oceniamy na max 25 tys plus reku, ale mam nadzieję że z tej ceny zejdziemy.

Przy oszczędnościach wynikajacych z ogrzewania kominkiem powinno się szybko zwrócić.

Oprócz tego oczywiście dobrze wybudowany i ocieplony dom, bez mostków termicznych, ale to chyba podstawa, zapewniająca wydajność każdemu rodzajowi ogrzewania ...

Sytem solarny prawidłowo zaprojektowany powinien pokryć 50-60% zapotrzebowania na energię do przygotowania c.w.u. (latem nie można dopuścić do nadwyżek energii) Im większy stopien pokrycia tym niższa sprawność układu.

Moim zdaniem (obliczałem to dość dokładnie) kolektory renomowanych firm (drogie) nie zwrócą się nigdy, tańsz (krajowe) może po kilkunastu latach. Mowa o taniej energii słonecznej to bajka.

RAPczyn, a dlaczego mówisz tylko o próżniowych kolektorach?

Gdy byliśmy na targach w PKiN (pomnik przyjaźni polsko radzieckiej) chyba w 1997 roku i wpadliśmy na firmę która robi kolektory próżniowo-rurowe. Wiedzieliśmy, ze to jest to o co nam chodzi i, że więcej szukać nie musimy. Firma ta z oferty paru modeli płaskich kolektorów praktycznie się wycofała, został jeden model 6m2. Obecnie jest w Polsce firma (również oferujemy), która kupuje rury próżniowe i robi własne kolektory też działające na zasadzie termosu.

• 7 years później...
  • 4 weeks później...

witajcie....widze że ostro tutaj promocja produktów solarnych idzie ....ale z tego co przeczytałem wszyscy chcecie oszczędzać kasę.....

wydając kasę rzędu 12000 zł zastanawiłbym sie czy warto pod wzgledem ekonomicznym.....gdyz 12000 zł podzielić przez 150 zł średni koszt podgrzania wody bojlerem elektrycznym (przyjmując średnią pewnie wyzszą bo jedni mniej płaca inni wiecej....) to wyjdzie że zwrot kosztów bedzie najkrótszym około 7 lat.....

w odniesieniu do tytułu założonego tematu, nalezy jasno powiedzieć że dzisiaj najtańszym paliwem jest drewno a potem wegiel....a z węgla miał....

i jesli brac tylko pod uwagę ekonomiczne aspekty ogrzewania to napewno kocioł na paliwo stałe....i bojelr do niego podłączony....będzie najlepszym wyjsciem dla oszczedzania....

co dosamych kosztów ogrzewania.....koszt ogrzania konkretnego domu jest trudno okreslić dokładnie, ale w przybliżeniu można....jesli znamy ilość ocieplaenia ...rodzaj okien ilość m2 i ilość m3 i jaki rodzaj warinat grzewczy jest wykorzystywany do rozprowadzania tego ciepła.....(najlepszym jest niskotemperaturowe....podłogowe....z tym chyba wszyscy sie zgodzą)

koszt ogrzania wody w lecie piecem na miał...50 zł miesiecznie.....wiec zwrot kosztów ogrzewania wody CWU przez kolektory za 12000 zł juz wydłuza się do 20-21 lat......natomiast mozna uzyskać ciepłą wodę w kolektorach znacznie tańszym kosztem.....wystarczy do istniejacej instalacji wpiąć się zrobić dwa zaory zamykające układ z pieca.....kupić pompkę....troszkę rury pex i zbornik przeponowy oraz grzejniki stalowe płaskie....pomalować je na czarno .....

koszt całej dodatkowej instalcji około 500 zł więc nakład zwróci sie juz w trakcie sezonu wykorzystującego taki sposób grzania CWU. i woda tez potrafi sie mocno ogrzać w takim kolektorze....a nastepnie ogrzac wodę w instniejacym bojlerze....

osobiscie na miejscu załozyciela tego tematu zrezygnowałbym z oleju opałowego....ale wybór nalezy do kazdego.....

natomiast nalezy rozważyć czy dodatkowe koszty poniesione na wykonanie zakup itp. dodatkowych instalacji.....jest ekonomicznie uzasadniony....

warto to policzyc....i sie zastanowic czy czasem nie warto zainwestować w lepsze ocieplenie.....itp.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów