Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podkładu betonowego (chudziaka)

lus

Recommended Posts

według mnie dysperbit +folia+ styropian oczywiscie na chudziaku a nie pod nim

Bez dysperbitu. Zamiast folii papa termozgrzewalna. Na to zwykła folia budowlana i na to styropian.

Pod pape możesz dac jakis grunt. np http://www.siplastprimer.pl/

Ale mi sie zaraz oberwie, że papa zamiast folii :D

nie wiem czemu na papie się więcej chyba zarobi niż na folii :-?

według mnie dysperbit +folia+ styropian oczywiscie na chudziaku a nie pod nim

Bez dysperbitu. Zamiast folii papa termozgrzewalna. Na to zwykła folia budowlana i na to styropian.

Pod pape możesz dac jakis grunt. np http://www.siplastprimer.pl/

Ale mi sie zaraz oberwie, że papa zamiast folii :D

nie wiem czemu na papie się więcej chyba zarobi niż na folii :-?

Szcególnie jak będę sobie sam kładł to więcej zarobie :-?

róznica jest taka że dysperbit i folia są obojetne dla styropianu i mają dopuszczenie do stosowania wewnątrz budynku. Więc po co dawać droższą pape bez atestu do stosowania wewnątrz to nie wiem ale to nie mój dom więc się kłócił nie będe

Pozwólcie, że zacytuje osobe, która zawodowo zajmuje sie wylewkami. Chyba sie nie pogniewa

http://forum.muratordom.pl/post2347810.htm?highlight=#2347810

a ja się zapytam czy dom jest z podpiwniczeniem czy bez...

jeżeli dom niepodpiwniczony i ma chudziak praktycznie powyżej gruntu naokoło domu (a zwykle dom się trochę podnosi), fundamenty były zasypane piaskiem to ze swojego doświadczenia wiem że ten piasek pod chudziakiem jest suchy

tak... nie wilgotny ale suchy - rozkuwałem u siebie chudziak w jednym miejscu (przy zewnętrznej ścianie) i sam sie zdziwiłem, że piasek nie jest wilgotny

a skoro jest suchy... to po co dawać cokolwiek ?

Mój sąsiad, budowlaniec nie dał nic.... i ZTCW nic u niego się nie dzieje ja dałem samą folię - jedną warstwę (zdaję sobi sprawę że się na pewno przedziurawiła w paru miejscach).

a ja się zapytam czy dom jest z podpiwniczeniem czy bez...

jeżeli dom niepodpiwniczony i ma chudziak praktycznie powyżej gruntu naokoło domu (a zwykle dom się trochę podnosi), fundamenty były zasypane piaskiem to ze swojego doświadczenia wiem że ten piasek pod chudziakiem jest suchy

Mój jest nie podpiwniczony, wyniesiony ok 0,5m nad poziom terenu.

Ja robie, jak napisałem powyżej. Może za dobrze (troche drożej), ale poźniej juz tego nie poprawię.

... Mój sąsiad, budowlaniec nie dał nic.... i ZTCW nic u niego się nie dzieje ja dałem samą folię - jedną warstwę (zdaję sobi sprawę że się na pewno przedziurawiła w paru miejscach).

postapiłem podobnie - i nie odczuwam zadnych ubocznych skutków z tego powodu