Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grubości ściany z 36 na 42 - samemu?

Recommended Posts

Witam

Mam w projekcie budowlanym swojego domu ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego klasy 400 o grubości 360. Chciałbym zastosować bloczki o grubości 420. Czy mogę to wykonać bez konsultacji z architektem, czy też potrzebuję jego zgody? Czy to zgodne z prawem?

Sporo przeczytałęm na temat materiałów i doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć do bloczków (zwiększyć ich grubość) niż później inwestować dodatkowo w styropian, który pogarsza właściwości paroprzepuszczalności betonu komórkowego.

Liczę na poradę lub Wasze doświadczenia

Pozdrawiam

Rafał

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ściana jest jednowarstwowa.

Co do druieej odpowiedzi to nie jestem przekonany czy są to kiepskie wnioski. Jeżeli możesz to proszę podaj współczynniki przenikania ciepła i przewodności cieplnej dla ściany 24+styropian oraz dla ściany 36 lub 42 bez styropianu. Ciekawe który wariant szybciej się zwróci? To oczywiście może być jeden ze wskaźników który nie koniecznie musi decydować o ostatecznym wyborze. Paroprzepuszczalność jest również jednym z elementów. Wydaje mi się że wszystko zależy od tego kto jaki efekt chce osiągnąć i osobiście wcale bym tego nie bagatelizował. W końcu gdyby tak było to po co produkować i kupować takie grube bloczki skoro wszystko można załaatwić bloczkiem 24 i styropianem. A jednak na rynku dostępne są materiały różnych grubości, porowatości itp...Nie chciał bym mieszkać w domu bardzo dobrze wentylowanym z kształetek styropianowych zalanych betonem - może komuś to odpowiada.

No cóż teoria to jedno a praktyka drugie, dlatego też pisząc ten post liczę raczej na doświadczenia praktyczne.

Pozdrawiam i dziękuję za odzew

Witam

Kilku znjomych ma domy własnie z takiej odminy jak pisałeś tzn 400 o grubości 36,5 cm - w zimie cieplutko w lecie przyjemnie chłodno. Jesli zmienisz grubość ścian albo będziesz musiał zmnijszyć powierzchnie urzytkową lub powiekszyć obrys budynku. Droższe będą również funfamenty.

ps. Ja również bduje scinę jednowarstwową 36,5 cm:)

pozdrawiam

Dobrze ci radzę: zrób 25 cm + styropian. Znajomy zrobił 44cm z porothermu i zimno jest. Gazu poszło mu tyle, że rurociąg jamalski tyle nie przesyła (metafora taka oczywiście). Przykleiłby teraz styropian ale zrobił już tynk ładny i mu żal. Ma lekki zgryz.

Ludzie nie wierzcie w ściany jednowartwowe - to pic na wodę fotomontaż.

Witam

Mam w projekcie budowlanym swojego domu ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego klasy 400 o grubości 360. Chciałbym zastosować bloczki o grubości 420. Czy mogę to wykonać bez konsultacji z architektem, czy też potrzebuję jego zgody? Czy to zgodne z prawem?

Sporo przeczytałęm na temat materiałów i doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć do bloczków (zwiększyć ich grubość) niż później inwestować dodatkowo w styropian, który pogarsza właściwości paroprzepuszczalności betonu komórkowego.

Liczę na poradę lub Wasze doświadczenia

Pozdrawiam

No to ociepl wełną, a nie styropianem.

Rafał

Witam

Też stoję przed takim dylematem a mianowicie chcę postawić dom z Ytonga 36,5 ale prawie wszyscy mnie od tego odwodzą.Piszę prawie wszyscy bo mam znajomego który postawił dom z Ytngu i jest bardzo zadowolony (10 lat temu jak tylko Ytong się pojawił).Wchodząc do jego domu czuje się taki zdrowy klimat i ciepło.Na parterze ma podłogówkę a na poddaszu grzejniki które i tak są prawie cały czas zakręcone bo jest ciepło.Nie widać żadnych śladów żeby były jakieś mostki termiczne lub nawet ślady po skroplinach a ma wentylację grawitacyjną.

Myślę że lepiej zainwestować w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i lepsze okna bo co nam da cieplejsza ściana skoro okien i drzwi balkonowych jest około 30m2 a ściany zewnętrzne 170m2 .Wiadomo że największe straty powoduje wentylacja grawitacyjna i okna o dużej przepuszczalności .

Swoją drogą napatrzyłem się na tynki odpadające ze styropianu po nawet najmniejszych uszkodzeniach(nawet wróbel czy jaskółka potrafi znaleźć dzurkę i sobie zrobić gniazdko w ścianie.Nie wiem jak to jest z gryzoniami ,podobno lubią wchodzić w styropian.

Cos poza reklama ytonga czytałes ? Conajmniej dziwny ten wniosek.

Pomyśl o 2 warswowej ścianie.

Witam

Też stoję przed takim dylematem a mianowicie chcę postawić dom z Ytonga 36,5 ale prawie wszyscy mnie od tego odwodzą.Piszę prawie wszyscy bo mam znajomego który postawił dom z Ytngu i jest bardzo zadowolony (10 lat temu jak tylko Ytong się pojawił).Wchodząc do jego domu czuje się taki zdrowy klimat i ciepło.Na parterze ma podłogówkę a na poddaszu grzejniki które i tak są prawie cały czas zakręcone bo jest ciepło.Nie widać żadnych śladów żeby były jakieś mostki termiczne lub nawet ślady po skroplinach a ma wentylację grawitacyjną.

Myślę że lepiej zainwestować w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i lepsze okna bo co nam da cieplejsza ściana skoro okien i drzwi balkonowych jest około 30m2 a ściany zewnętrzne 170m2 .Wiadomo że największe straty powoduje wentylacja grawitacyjna i okna o dużej przepuszczalności .

Swoją drogą napatrzyłem się na tynki odpadające ze styropianu po nawet najmniejszych uszkodzeniach(nawet wróbel czy jaskółka potrafi znaleźć dzurkę i sobie zrobić gniazdko w ścianie.Nie wiem jak to jest z gryzoniami ,podobno lubią wchodzić w styropian.

W takim przypadku jak podałeś to chyba lepiej zamiast wentylacji mechanicznej o wątpliwej reputacji jeśli chodzi o oszczędności dać lepsze drzwi i okna.

Wchodząc do jego domu czuje się taki zdrowy klimat i ciepło.

W jaki sposób odczuwasz zdrwoy klimat ? To ciekawa umiejętność. Ciepło znaczy że C.O pracuje.

Nie widać żadnych śladów żeby były jakieś mostki termiczne lub nawet ślady po skroplinach a ma wentylację grawitacyjną.

Masz kamerę termowizyjną w oku? Wpadni do mnie sprawdzisz czy nie mam jakiś mostków termicznych. :-)

Pod pojęciem zdrowego klimatu rozumiem to że przebywając w danym domu ,pomieszczeniu nie odczuwam suchego powietrza ani zbyt dużej wilgoci a wiem co mówię (mam problemy ze śluzówką nosa) i akurat tam mi odpowiadało.Wiele razy wchodząc do domu gdzie jest bardziej wilgotno zaraz kicham.

Nie trzeba mieć kamery termowizyjnej w oku do drobnych pomiarów wystarczy pirometr i możesz się dużo dowiedzieć!

P.S. gubisz litery :oops:

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi choć niektóre są poprostu złośliwe. Swoją drogą szkoda bo forum jest miejscem wymiany doświadczeń a nie wymiany zgryźliwych uwag. Ok niektórzy tacy są, przyjmuje.

Jednak w pierwszym poście pytałem czy samemu można zmienić grubość ściany i czy wymaga to pozwolenia architekta, a wszyscy się rozpisujecie o wyższości "świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" czyli która ściana lepsza. Każdy swoje chwali!!! choć przyznać muszę że to cenne uwagi z których skorzystam, ale do rzeczy:

Czy zmiana grubości ściany (na grubszą, mur jednowarstwowy) wymaga pozwolenia???

Pozdrawiam wszystkich

Dzięki za wskazówki teraz jestem ukontentowany :lol:

mpoplaw:

i jak tu nie być złośliwym ??

ps. czemu tak Cię to drażni, że ktoś zadaje pytanie które kiedyś były już zadane? Dzięki temu poznałem parę innych opinii na temat ocieplania ścian. Przecież tak naprawdę to już na tym forum chyba już wszystko zostało napisane? Niemniej jednak dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi choć niektóre są poprostu złośliwe. Swoją drogą szkoda bo forum jest miejscem wymiany doświadczeń a nie wymiany zgryźliwych uwag. Ok niektórzy tacy są, przyjmuje.

Jednak w pierwszym poście pytałem czy samemu można zmienić grubość ściany i czy wymaga to pozwolenia architekta, a wszyscy się rozpisujecie o wyższości "świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" czyli która ściana lepsza. Każdy swoje chwali!!! choć przyznać muszę że to cenne uwagi z których skorzystam, ale do rzeczy:

Czy zmiana grubości ściany (na grubszą, mur jednowarstwowy) wymaga pozwolenia???

Pozdrawiam wszystkich

Nie przejmuj się :wink:

Na tym forum 1W są tępieni :D

U mnie zmiana była z 36 na 44 (PTH)-zmiany dokonał architekt na etapie adaptacji projektu. Chyba niestety jest to konieczne.

Co do Twoich zamiarów pamiętaj, że budujesz dla siebie-rady forumowiczów są różnej proweniencji-odrzucaj plewy :wink:

Na tym forum 1W są tępieni :D

ja mam inne wrażenie, mnie się wydaje że tępieni są ci którzy wybudowali taniej i cieplej w 2W, i co gorsza pochwalili się tym na forum podając swoje kosztorysy, przecież w ulotce marketingowej Xelli czarno na białym że ściana 1W najtańsza, najcieplejsza, najzdrowsza, a tu masz trafiają się tacy co w to wątpią i do tego mają jeszcze czelność prezentować swoje doświadczenia

PS od 1,01,2009 obowiązują nowe WT dla domków, tak czy siak ściana 1W i tak wylądowała na śmietniku historii i ci co mają takie domki będą się musieli trochę napocić żeby zrobić odbiór domu

:D :D a nie mówiłem :wink:

ja mam inne wrażenie, mnie się wydaje że tępieni są ci którzy wybudowali taniej i cieplej w 2W, i co gorsza pochwalili się tym na forum podając swoje kosztorysy, przecież w ulotce marketingowej Xelli czarno na białym że ściana 1W najtańsza, najcieplejsza, najzdrowsza, a tu masz trafiają się tacy co w to wątpią i do tego mają jeszcze czelność prezentować swoje doświadczenia

:lol: teraz już wiem jak się nabija statystyki postowe rzędu 4000 i więcej.

Tak, Tak twój dom jest najlepszy i najcieplejszy bo jesteś najmądrzejszym forumowiczej jakiego w mojej krótkiej bytności na forum (2 dni) spotkałem, mam nadzieję że poprawiłem ci samopoczucie. Niech żyje 24 + styropian!!!

Gratuluje aktywności i wyłączam się z dalszej dyskusji.

Pozostałym dziękuję za opinie