Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grubości ściany z 36 na 42 - samemu?

Recommended Posts

wiesz, bo mu tu tak złośliwe rad udzielamy. Chcemy żeby każdy kto czerpie stąd wiedzę zbudował sie jak najgorzej. w tych celach nawet fabrykujemy swoje dzienniki budów. A potem zbieramy w Tajnym Dziale forum i natrząsamy z tych co im doradziliśmy. Taka zabawa. Niejeden stracił przez nas majątek! Na szczęście nas rozszyfrowałeś. Gratulujemy. Tak naprawdę to ja też nie będę miał styropianu. Zaufałem fachowcom z Xelli i buduję ścianę z silkatu w technologii 1W grubości 48 cm. Oczywiście w dzienniku jest co innego. same bzdury tam popisałem na takich jak Ty.

W każdym razie - chylę czoła.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ps. czemu tak Cię to drażni, że ktoś zadaje pytanie które kiedyś były już zadane? Dzięki temu poznałem parę innych opinii na temat ocieplania ścian. Przecież tak naprawdę to już na tym forum chyba już wszystko zostało napisane? Niemniej jednak dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

I tak to zawsze jest ze świerzaczkami na forum ...

Przychodzą , zadają setki pytań , wymagają OD RAZU odpowiedzi , nie pofatygują sie nawet spojrzeć w stronę szukaczki ...

I jeszcze na dodatek obrażeni jak sie im zwróci uwagę ...

Kolego 88 - zwróć uwagę że TY jestes na forum od wczoraj , kolega mpoplaw od prawie 4 lat !! Udziela sie chłopina na forum , pisze , opisuje , radzi innym - ale jak przeczyta setny , taki sam wątek w którym ktoś bez zastanowienia i choćby szczątkowego zainteresowania tematem pyta i rząda to chyba może zwrócić takiemu wygodnemu delikwentowi uwagę - nieprawdaż ??

Jest to nawet WSKAZANE - i ciesz się że nie trafiłeś na Barbossę :lol:

Na tym forum 1W są tępieni :D

ja mam inne wrażenie, mnie się wydaje że tępieni są ci którzy wybudowali taniej i cieplej w 2W, i co gorsza pochwalili się tym na forum podając swoje kosztorysy, przecież w ulotce marketingowej Xelli czarno na białym że ściana 1W najtańsza, najcieplejsza, najzdrowsza, a tu masz trafiają się tacy co w to wątpią i do tego mają jeszcze czelność prezentować swoje doświadczenia

PS od 1,01,2009 obowiązują nowe WT dla domków, tak czy siak ściana 1W i tak wylądowała na śmietniku historii i ci co mają takie domki będą się musieli trochę napocić żeby zrobić odbiór domu

:D :D a nie mówiłem :wink:

Powiem więcej - takie domy maja być WYBURZANE !

:lol:

Miałem nie pisać ale nie mogę. Koledzy macie jakąś manię!!! Dlaczego bo jesteście to po 4 lata? Może o 4 lata za długo. Załóżcie sobie kółko wzajemnej adoracji, albo nie... kółko posiadaczy ścian 2W i długo-dystansowców. LUDZIE nikt nie mówił (poczytajcie) że 1W jest lepsza od 2W czy wam coś jest? Nie potraficie dyskutować???

Ja piernicze co za kraj. Samo określenie "świeżaczki" co to jest? Człowieku czy to z wojska czy z więzienia??

KULTURY, kto wam każe pisać. Ja piernicze (że się powtórze) po cholere piszecie jak was to nie interesuje. Zacznijcie 4501 wątek i tam sobie ulżyjcie.

Sporo przeczytałęm na temat materiałów i doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć do bloczków (zwiększyć ich grubość) niż później inwestować dodatkowo w styropian, który pogarsza właściwości paroprzepuszczalności betonu komórkowego.

Potrafimy dyskutować. Jak ktos napisze dwie bzdury w jednym zdaniu to staramy się mu pomóc. Dalej uwazasz sie za najmądrzejszego? Gratulujemy.

Ja zbudowałem z Solbetu 36 odmiany 400 - tańszy od Ytonga. I teraz już wiem, że to nie jest tak po prostu - pustak, klej i do góry. Aby faktycznie to miało sens, trzeba sporo wiedzieć, np.:

- pod oknami w warstwie "o jeden" poniżej krawędzi otworu okiennego specjalne zbrojenie;

- łączenie ścian zew z wew często z "wkładką ze styropianu", bo inaczej mostek w tym miejscu;

- wszystkie nadproża, wieńce czy elementu wylewane (jak u mnie słupki na wykuszu między oknami) - 24 cm bloczek + 6 styro + 6 płytka z betonu komórkowego lub 24 cm + 12 cm styro.

Michał

PS od 1,01,2009 obowiązują nowe WT dla domków, tak czy siak ściana 1W i tak wylądowała na śmietniku historii i ci co mają takie domki będą się musieli trochę napocić żeby zrobić odbiór domu

:o

A gdzie w przepisach jest napisane, ze nie można budowac 1W? Jest zapis, że ściana powinna miec nie wieksze U niż 0,3, a sporo matarialów budowlanych na ściany 1W z nadatkiem spełnia ten wymóg.

Co więcej w Rozporządzeniu w sprawie WT w par. 329 ustawodawca pozostawił inwestorowi mozliwość wyboru sposobu uzyskania "normowej" energooszczędności budowanego domu.

Nie jest prawdą, ze tylko "MAX" + 24 jest jedyna słuszna drogą. Być może jest to najtańszy sposób uzyskania niskiego "U", ale nie jedyny słuszny.

Jest wielu, którzy świadomie wybieraja inne rozwiazania i wybór taki należy uszanować.

dajcie spokuj rafalowi on pyta i tez bym sie wkurzyl na takie odpowiedzi

A ja nie - mnie by było wstyd że sam nie wykrzesałem nawet trochę energii i zainteresowania na samodzielne rozwiązanie problemu - a naprawdę w tym temacie napisane zostało już chyba wszystko - i to nie tylko u nas na forum .

Najprościej jest przyjść , i od razu pyszczyć jak zwrócą uwagę ... / pomijam wypisywanie bzdur / .

Przecież mpoplaw podał zadziornemu kogucikowi masę linków do kupy tematów jego interesujących - a zajęło mu znalezienie ich aż z 10 sek !

przecież dałem wyżej linka do super ściany 1W U=0,15

zaglądałeś tam ?? może skorzystasz i wybudujesz w tej technologii ??

koszt bloczków to 280zł/m2 do tego dojdzie ciepła zaprawa, bloczki systemowe takie jak nadproża wegarki, wieńce, podokienniki, + robocizna i tynki, jak myślisz wyjdzie 400 czy 500zł/m2 ??

PS ulotka mówi czarno na białym że jest to najkorzystniejszy dla inwestora system, i komu wierzyć ??

http://www.e-cmb.pl/_var/files/PORADNIK%20MURARZA.pdf

Czyli Twoim zdaniem, nie ma tańszych rozwiazań dla ściany 1W i spełniającej warunki WT?

A może zamiast tak sie indyczyc, czytaj ze zrozumieniem i całość tego co napisałem min.

Być może jest to najtańszy sposób uzyskania niskiego "U", ale nie jedyny słuszny.

A odpisywałem na Twoje stwierdzenie:

Fakt, że sciana 1W jest droższa i wymaga niezwykłej staraności, nie oznacza wcale, że MAX+24 jest dla mniej zasobnych i wykonawców "partaczy", ale również, nie jest prawdą to co wypisujesz wyżej.

Tyle w tym temacie.

dajcie spokuj rafalowi on pyta i tez bym sie wkurzyl na takie odpowiedzi

A ja nie - mnie by było wstyd że sam nie wykrzesałem nawet trochę energii i zainteresowania na samodzielne rozwiązanie problemu - a naprawdę w tym temacie napisane zostało już chyba wszystko - i to nie tylko u nas na forum .

Najprościej jest przyjść , i od razu pyszczyć jak zwrócą uwagę ... / pomijam wypisywanie bzdur / .

Przecież mpoplaw podał zadziornemu kogucikowi masę linków do kupy tematów jego interesujących - a zajęło mu znalezienie ich aż z 10 sek !

pablitoo-też kiedyś miałeś swój pierwszy post...problem do rozwiązania niezbyt nowatorski...

Czy pytającemu nie można po prostu odpowiedzieć na temat-tak jak odpowiedziano tobie? :roll:

Ku przypomnieniu:

Witam serdecznie

Jest to mój pierwszy post na forum ( jestem jednak stałym "czytaczem" tego forum od dłuższego juz czasu ) więc się przedstawię - mam na imię Paweł i jestem w trakcie budowy mojego domu .

mój domek - stan aktualny budowy jak w linku ...

Mam pytanko jak w temacie - przeszukałem forum w nadziei znalezienia odpowiedzi na moje pytanie ale poraził mnie ogrom informacji ...

Jestem w trakcie zamawiania parapetów wewnetrznych do domu - materiał - granit - jakie wymiary parapetow powinienem przyjąć i zamówić - głównie chodzi mi o głębokość parapetu - ile powinien taki parapet wystawać poza krawędź ściany - po położeniu tynku oczywiście ?? Pod parapetem bedzie się znajdował grzejnik - ile mozna taki grzejnik parapetem zasłonić - czy można tak robić czy raczej nie powinno się grzejnika zasłaniać ??

Pozdrawiam

Ciekawym czy gdyby ciebie potraktowano tak jak RafalT88 to byś się nie uniósł...

Pozdrawiam

Ciekawym czy gdyby ciebie potraktowano tak jak RafalT88 to byś się nie uniósł...

Pozdrawiam

Witaj - miło że przytaczasz jeden z moich pierwszych postów :)

Nie - nie uniósłbym się bo po co ?? Parapety wówczas nabyłem , przewertowałem wszystko co znalazłem , i na forum i nie tylko u nas ... Na naszym forum bardzo skąpo i przede wszystkim rozwlekle był potraktowany ten temat - więc zapytałem ...

Nie traktuj tego w ten sposób - bo możesz tak zakwestionować każde pytanie zadane w jakimkolwiek temacie ...

Mnie chodziło o to że w temacie tego wątku nawet nasza koślawa forumowa wyszukiwaczka wyrzuca mnóstwo takich samych , lub pokrewnych tematów - i tyle ...

Kilkanascie sekund poświęconych na szukanie i potem godziny czytania o tych właśnie sprawach ...

Widzę że Tobie nie sprawiło problemu wyszukanie jednego z pierwszych moich postów - więc skoro Ty mogłeś to inny nie może ??

radę nt pogrubiać czy dokładać styro dostał kolega w drugiej odpowiedzi co jest naprawdę świetnym wynikiem jak na forum... potem dostał uzasadnienie w mało przyjemnej formie gdyż pytanie co do ściany (jaka lepsza) jest wałkowane non stop.

Nie ma co się obrażać na formę skoro dostaje się dobre rady. Ja też wkurzałem się kiedyś na kultowego już Barbossę ale po jakimś czasie zauważyłem że pomimo formy rady są jak najbardziej ok.

Nie każdemu chce się pisać od razu cały referat nt wyższości ściany 2W nad 1W i uzasadniać przykładami jak to właściciele ściany 1W i tak po 3 latach przerobili ją na 2W.

BTW zmiana grubości ściany to poważne odstępstwo od projektu i jak nadzór budowlany się kapnie (albo jak ktośj est nadgorliwy) to trzeba robić projekt zamienny (czy jak to się tam nazywa). Wczoraj rozmawiałem o tym z moim kierbudem bo chcę dać zamiast 12 15cm styro (tylko 3cm różnicy!) i mi to objaśnił. A budujęsię6m od granicy więc nie ma tu mowy o przekroczeniu minimalnej odległości itp.

...Nie ma co się obrażać na formę skoro dostaje się dobre rady. Ja też wkurzałem się kiedyś na kultowego już Barbossę ale po jakimś czasie zauważyłem że pomimo formy rady są jak najbardziej ok...

Oczywiście nie obrażam się bo i nie mam powodu. Rady biorę jak najbardziej poważnie nawet od osób, których formę wypowiedzi trudno mi zrozumieć. Ideą formum jest rozmowa i oczywiście formum spełnia również funkcję biblioteki doświadczeń praktycznych - tak to traktuję. Nie ma nigdzie w regulaminie że zanim zapytasz musisz przeszukać bazę, prawda?

Czasami wystarczy zamiast zgryźliwych uwag napisać "proszę....", "polecam..." to wszystko, bo w przeciwnym razie poziom dyskusji ogranicza się do przepychanek słownych i obniża się merytorycznie.

Zaczął się nowy dzień więc życzę wszystkim bez wyjątku wszystkiego dobrego.

Pozdrawiam

To ja tez spróbuję ale lekko bo aż się boję ;).

Witam

Mam w projekcie budowlanym swojego domu ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego klasy 400 o grubości 360. Chciałbym zastosować bloczki o grubości 420. Czy mogę to wykonać bez konsultacji z architektem, czy też potrzebuję jego zgody? Czy to zgodne z prawem?

Rafał

Wg mnie taka zmiana nie wymaga dodatkowych pozwoleń no chyba że ktoś będzie zajeb... upierdliwy.

Co do konsultacji z konstruktorem to jeśli bud. nie jest wieżowcem to można bez problemu raczej nawet zejść w dół z grubością a Ty chcesz w górę pójść.

Witam

Sporo przeczytałęm na temat materiałów i doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć do bloczków (zwiększyć ich grubość) niż później inwestować dodatkowo w styropian, który pogarsza właściwości paroprzepuszczalności betonu komórkowego.

Liczę na poradę lub Wasze doświadczenia

Pozdrawiam

Rafał

Moja porada:

Albo mało czytałeś albo doszedłeś do złych wniosków.

pzdr

Moja porada:

Albo mało czytałeś albo doszedłeś do złych wniosków.

pzdr

Ok, nie zaprzeczam może wyciągnąłem złe wnioski, ale wierzę że taka cecha materiału porowatego jak paroprzepuszczalność to nie fikcja. Moje rozumowianie poszło więc w kierunku takim, że oprócz tego że styropian jest z pewnością dobrym izlolatorem cieplnym to również (z uwagi na materiał) jest dobrą przegrodą dla "gazów" na przykład pary wodnej. Teraz trzeba sie zastanowić nad kompromisem pomiędzy ciepłem a tzw "oddychającą ścianą" (wiem wiem niektórzy boki zrywają na takie hasło ale ja to traktuje poważnie). Kolega wyżej pisał o wentylacji - również zgadzam się ale to dość droga impreza bo z tego co czytałem to koszt rzędu 20 000 zł razem z rekuperatorem.

Przy dzisiejszych materiałach (współczynniki przenikania i przewodności) zwrot inwestycji ocieplania styropianem rozkłada się na dość długi okres. Wypadkową powyższych (dla mnie - jeszcze do przemyślenia) jest bloczek SOLBETU 42 klasy 400 z odpowiednimi tynkami. W ten sposób izolacyjność ściany powinna być zbliżona do 24 + styropian a zachowam przy tym parametr o którym mówie.

Pozdrawiam

Wg mnie taka zmiana nie wymaga dodatkowych pozwoleń no chyba że ktoś będzie zajeb... upierdliwy.

Co do konsultacji z konstruktorem to jeśli bud. nie jest wieżowcem to można bez problemu raczej nawet zejść w dół z grubością a Ty chcesz w górę pójść.

Przerabiałem to także na tym forum jakieś dwa lata temu. Była wielka dyskusja i wnioski były różne. Większośc jednak skłaniała się do tego, że nie jest to na tyle istotna zmiana aby konieczna była adaptacja projektu. Ja w swoim projekcie mam zgodę architekta na zmianę materiałów ścian. W związku z tym, że w projekcie była ściana 1W, a zachiało mi się 2W ze styropianem 15 cm to budynek troszkę się urósł. Zachowałem oczywiście odległości od sąsiada, zachowałem także wewnetrzne wymiary (kubatura, powierzchnie pomieszczeń bez zmian).

Wydaje mi się, że trzeba trafic na kutafona niesamowitego aby czepiał się, że ktoś miał w projeckie PHT 25 + 10 cm styropianu, a w związku ze wzrostem cen gazu i spadkiem cen styropianu ocieplił sobie pietnastką pod koniec budowy - zachowując odległości graniczne do sąsiada.

Zobaczymy jak będzie z odbiorem ale ja bym nie tragizował. Konsultowałem to z moim Kierbudem, który twierdził, że na porządku dziennym ma takie zmiany, że inwestor albo bardziej dociepla budunek (obrys się zmienia) albo brakuje mu nagle kasy i rezygnuje z 3 cm styro. Nie słyszał aby ktokolwiek miał problem z odbiorem.