Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grubości ściany z 36 na 42 - samemu?

Recommended Posts

jak zmieniają się długości po obrysie budynku to jest to poważne odstępstwo od projektu... ze wszystkimi tego konsekwencjami jeżeli zostanie to wykryte - była kiedyś dyskusja nt powiększenia tarasu o pół metra (czy może 1 metr) i wstrzymaniu budowy z tego powodu na pół roku. Konsekwencje nieraz ciężko przewidzieć ale na etapie projektu przed PNB można sobie dużo rzeczy pozmieniać i później nie kombinować jak koń pod górę...

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja porada:

Albo mało czytałeś albo doszedłeś do złych wniosków.

pzdr

...zastanowić nad kompromisem pomiędzy ciepłem a tzw "oddychającą ścianą" (wiem wiem niektórzy boki zrywają na takie hasło ale ja to traktuje poważnie). ...

Pozdrawiam

No to jak my mamy Cię traktowac poważnie ;)?

W takim razie utwierdzaj się dalej w tym w co wierzysz i oddychaj przez ściany..

Moja porada:

Albo mało czytałeś albo doszedłeś do złych wniosków.

pzdr

Przy dzisiejszych materiałach (współczynniki przenikania i przewodności) zwrot inwestycji ocieplania styropianem rozkłada się na dość długi okres. Wypadkową powyższych (dla mnie - jeszcze do przemyślenia) jest bloczek SOLBETU 42 klasy 400 z odpowiednimi tynkami. W ten sposób izolacyjność ściany powinna być zbliżona do 24 + styropian a zachowam przy tym parametr o którym mówie.

Pozdrawiam

Również złe wnioski ale skoro liczyłeś i tak Ci wychodzi to nie szukaj potwierdzenia bo tu go nie znajdziesz nam wyszło inaczej :).

Tutaj mozna udowodnić że PC się zwróci po 5 latach- wszystko zależy od założeń odpowiednio podpasowanych.

pzdr

I tu sie w 100% zgadzam ja wstepnie miałem scianę 1W Ytong 36,5 i zmieniłem na 2W Porotherm 30 + 12 cm styropianu czyli wyjdzie ok.6cm grubiej i ani projektant który adaptował projekt ani kierownik budowy stwierdzili że nie ma co przesadzać z takimi drobiazgami czy ściana jest grubsza czy tez cieńsza o pare cm wazniejsze juz są wymiary pomieszczeń wewnatrz i wymiary okien czy też drzwi.

Wg mnie taka zmiana nie wymaga dodatkowych pozwoleń no chyba że ktoś będzie zajeb... upierdliwy.

Co do konsultacji z konstruktorem to jeśli bud. nie jest wieżowcem to można bez problemu raczej nawet zejść w dół z grubością a Ty chcesz w górę pójść.

Przerabiałem to także na tym forum jakieś dwa lata temu. Była wielka dyskusja i wnioski były różne. Większośc jednak skłaniała się do tego, że nie jest to na tyle istotna zmiana aby konieczna była adaptacja projektu. Ja w swoim projekcie mam zgodę architekta na zmianę materiałów ścian. W związku z tym, że w projekcie była ściana 1W, a zachiało mi się 2W ze styropianem 15 cm to budynek troszkę się urósł. Zachowałem oczywiście odległości od sąsiada, zachowałem także wewnetrzne wymiary (kubatura, powierzchnie pomieszczeń bez zmian).

Wydaje mi się, że trzeba trafic na kutafona niesamowitego aby czepiał się, że ktoś miał w projeckie PHT 25 + 10 cm styropianu, a w związku ze wzrostem cen gazu i spadkiem cen styropianu ocieplił sobie pietnastką pod koniec budowy - zachowując odległości graniczne do sąsiada.

Zobaczymy jak będzie z odbiorem ale ja bym nie tragizował. Konsultowałem to z moim Kierbudem, który twierdził, że na porządku dziennym ma takie zmiany, że inwestor albo bardziej dociepla budunek (obrys się zmienia) albo brakuje mu nagle kasy i rezygnuje z 3 cm styro. Nie słyszał aby ktokolwiek miał problem z odbiorem.

Witam

. Czy mogę to wykonać bez konsultacji z architektem, czy też potrzebuję jego zgody? Czy to zgodne z prawem?

Liczę na poradę lub Wasze doświadczenia

Pozdrawiam

Rafał

Kolega nalezy do osób którzy i tak zrobia po swojemu, wiec co do rodzaju sciany nie mam zamiaru doradzac. Kolega pyta czy to zgodne z prawem, więc powiem co to są zmiany istotne na które nalezy miec zgodę architekta i muszą byc uwglednione w projekcie i kolega sam wykombinuje czy to jego dotyczy:

Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) (77) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; 3) (7 (uchylony),

4) (79) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) (80) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

Liczę na poradę lub Wasze doświadczenia

Pozdrawiam

Rafał

Czyli reasumując z tego co pojałem:

- porada jest taka, że trzeba to wszystko zgodnie z normami, dyrektywami, prawem, zmienić na papierku bo to znaczne odstępstwo jak ktoś chce aby mu cieplej było i mniej pyłków elektrownie emitowały w eter...a baran nie wpadł na to jak zaczynał budowę. Czyli jak ktos to zaplanował taką zmianę przed budową to niech adaptuje projekt.

- doświadczenie jest takie, że forumowicze dokładali ocieplenie i domy stoją i rozbierać nie kazali i budów nie wstrzymywali.

Kolega pytał czy to jest zgodne z prawem a nie czy to mu przejdzie. Jeśli biorąc pod uwagę że w przypadku zgłoszenia zakończenia budowy do ponad 90 % budujących nadzór budowlany nie przyjeżdza na kontrolę ( bo nie ma takiego obowiązku) i bazuje na przedstawionych dokumentach gdzie różni ludzie ( kierownik, geodeta ) mają poświadczyc iż obiekt jest zgodny z obowiązującym prawem to fakt że niektórym i piwnice przechodzą i inne grupsze rzeczy. Gorzej kiedy ktoś wejdzie w konflikt z sąsiadem a wcześniej przy wódeczce opowie jak to on budował to wtedy może byc problem a i sprawa dla prokuratury (dla kierownika i geodety).

W takim razie utwierdzaj się dalej w tym w co wierzysz i oddychaj przez ściany..

Drodzy koledzy, gdybym wiedział w 100% że mam racje to nie szukał bym porady lecz je udzielał. Niechcę zaczynać od początku tych wywodów poprostu proszę czytajcie uważnie i ze zrozumieniem.

Napisałem jakimi przesłankami się kierowałem formułując takie wnioski a kolega mi udowadnia na siłę że decyzję już podjąłem. Nie no..... kalpa toatalna. Ja nie dawno kupiłem projekt i dopiero doprowadzam media do działki a nie buduję!!!

Tak czy owak sporo się dowiedziałem i muszę przyznać trochę zniechęciłem do tego typu dyskusji (z pewnościa ku uciesze niektórych :D )

Tradycyjnie pozdrawiam

... a kolega mi udowadnia na siłę że decyzję już podjąłem. Nie no..... kalpa toatalna. Ja nie dawno kupiłem projekt i dopiero doprowadzam media do działki a nie buduję!!!

ktoś coś Ci udowadnia?? To Ty sam sobie opinię niektorymi postami wystawiłeś.

Przede wszystkim słuchaj i czytaj a nie szukaj potwierdzenia tego w co wierzysz.

Wielu Ci doradziło 2W, dało linki o podobnej tematyce a Ty dalej swoje.

pzdr

Przy dzisiejszych materiałach (współczynniki przenikania i przewodności) zwrot inwestycji ocieplania styropianem rozkłada się na dość długi okres

i tajemnica się wyjaśniła, ewidentnie trafiłeś na marketingowców z Xelli którzy żeby sprzedać swoje produkty fałszują ceny konkurencji, może zastanówmy się jakie to konkretnie oni ci podali kwoty ?? 260zł/m3 styropianu ?? czy jeszcze więcej ??

PS m3 styropianu kosztuje teraz poniżej 100zł brutto z transportem i pocałowaniem w rękę, a to bezpośrednio oznacza że ocieplenie domku grubo na 20cm to kwota ok 20zł/m2 jeśli domek ma 200m2 elewacji to łączny koszt zakupu styropianu wyniesie 4000zł, przy dzisiejszych cenach nośników ciepła takie kwoty zwracają się po 2-3 sezonach, a w twoim przypadku zwróciły by się jeszcze na etapie budowy bo ocieplając styropianem mógłbyś zrezygnować z ekstra drogich bloczków systemowych

weź do reki ołówek i sam sobie sprawdź, ulotki reklamowe zacznij traktować z rezerwą, bo za 5 lat napiszesz posta

http://forum.muratordom.pl/porotherm-44-ocieplac,t147916.htm

Ale nie marketingujmy w odwrotną stronę. Po pierwsze to koszt zakupu styropianu to nie wszystko, choć to też nie kosmos, a po drugie i ważniejsze ten zwrot w 2-3 lat to też może być kompletna bzdura. Zgodzę się w pełni, że to obniży koszt ogrzewania, ale skąd bierzecie te dane o wartości tej oszczędności? Niektórzy te przykładowe 4 tysiące wydają przez 2 lata na ogrzewanie, a zaoszczędzą poprzez tą izolację może 30% (to kompletny strzał) to jak to ma się zwrócić w 2-3 lata?

Ale nie marketingujmy w odwrotną stronę.

Dokładnie. Jest to stały i zupełnie nie potrzebny "chwyt".

Dla ściany 2W podaje się wartość minimalną materiałów i z reguły bez robocizny (przecież wszyscy sa w stanie sami wykonać), a dla ściany 1W materiały z "najgórniejszej" półki + "wyśrubowaną robociznę.

Jedynym słusznym argumentem jest fakt, że koszt wykonania ściany o współczynniku U np. 0,17 w przypadku 2W jest niższy od takiego samego dla ściany 1W. Tylko jest pytanie, o ile, i czy mnie zależy na tak niskim wspolczynniku. A jak chcę mieć ścianę zgodna tylko z WT, czyli U=0,3? Może się okazać, że ściana 1W jest jednak tańsza. Pomijam tu kwestie mostków, i "oddychających" ścian.

i tajemnica się wyjaśniła, ewidentnie trafiłeś na marketingowców z Xelli którzy żeby sprzedać swoje produkty fałszują ceny konkurencji, może zastanówmy się jakie to konkretnie oni ci podali kwoty ?? 260zł/m3 styropianu ?? czy jeszcze więcej ??

A... i tu muszę Kolegę zdziwić, wierz lub nie ale nie czytałem aż tak dokładnie materiałów Xelli a z przedstawicielem jeszcze nie zdążyłem porozmawiać (ale na pewno zrobie to). Patrzyłem za to na artykuły "Muratora" i "Budujemy Dom". A tak na marginesie to już 3 razy pisałem o SOLBET bo ten materiał rozważam. HALO ... padło słowo rozważam bo zaraz będzie ..... meksyk

Rafale, spokojnie zwrot można wyliczyć, porządne ocieplenie styro (12-15 cm) się nie zwróci w ciągu 2-3 lat. Wszystko zalezy indywidualnie od domu ale ocieplać SIĘ OPLACA i zwor jest szybki ale nie 2-3 lata.

Specjalnie zrobiłem symulacje u siebie i:

różnica w kosztach ogrzewania przy nieocieplonych ścianach BK400 42 cm (u=0,4) i ocieplonym BK600 + 10 cm (normowe u=0,3)

300 zł/rok

koszt styro to: 12 m3= ok. 1200 zł. razem z siatką, klejem itp. może 1500 zł.

zwrot- uwzględniając odsetki itp. wg wskaźnika NPV to ok. 6 lat przy stałej kwocie kWh gazowej 0,22 gr a wiadomo że rośnie.

I jest to przy założeniu że 24 cm BK600 kosztuje tyle co 42 cm BK400 A TAK NIE JEST!!!

pzdr

Rafale, spokojnie zwrot można wyliczyć, porządne ocieplenie styro (12-15 cm) się nie zwróci w ciągu 2-3 lat. Wszystko zalezy indywidualnie od domu ale ocieplać SIĘ OPLACA i zwor jest szybki ale nie 2-3 lata.

różnica w kosztach ogrzewania przy nieocieplonych ścianach BK400 42 cm (u=0,4) i ocieplonym BK600 + 10 cm (normowe u=0,3)

300 zł/rok

zwrot- uwzględniając odsetki itp. wg wskaźnika NPV to ok. 6 lat przy stałej kwocie kWh gazowej 0,22 gr a wiadomo że rośnie.

I jest to przy założeniu że 24 cm BK600 kosztuje tyle co 42 cm BK400 A TAK NIE JEST!!!

pzdr

A ten styro to ktoś za darmo zamontuje? Kołki też za darmo? Co z szerokością fundamentów, parapetów i innych ewentualnych zmian koniecznych do pogrubienia ścian? Też za darmo?

Co do symulacji to tylko symulacja. Może być prawdziwa, ale nie musi. Zależy kto co chce udowodnić.

300 zł/rok

pzdr

A ten styro to ktoś za darmo zamontuje? Kołki też za darmo? Co z szerokością fundamentów, parapetów i innych ewentualnych zmian koniecznych do pogrubienia ścian? Też za darmo?

Co do symulacji to tylko symulacja. Może być prawdziwa, ale nie musi. Zależy kto co chce udowodnić.

Po pierwsze:

1 Toz napisałem około

2. Nie trzeba koniecznie kołkować, (a cena kołków nie jest zawrotna ja zapłaciłem w sumie ok. 100 zł)

3. Szerokość fund przy BK600 24 cm i styro nie musi być większa (standardowo 25 cm) a przy 42 cm juz chyba tak więc jest to cena dodatkowa dla fundamentu na ścianę z BK400 o gr. 42 cm.

4. Symulacja jest prawdziwa, chcesz możemy tu uśrednić ceny i wyliczę!

Piszesz że chcę coś udowodnić, :D hmm, to moizna spokojnie wykazać.

Acha właśnie sprawdzałem cenę 42 cm BK i 24 cm BK:

http://www.solbet.pl/solbet_optimal_600.php

http://www.solbet.pl/solbet_ideal.php

tak więc materiałowo 1 m2 BK 42 cm jest o ok. 60 zł droższy niż BK600 24 cm.

Do tego zmiana fundamentów na szersze?

itp.

Dajcie ceny, prosze bardzo, policzymy.

pzdr

Panowie

teraz ja pokusiłem się o jakieś wyliczenia i staram się być obiektywny, bo jak mówiłem decyzji nie podjąłem a robie to we własnym interesie.

ZAŁOŻENIA

1. Powierzchnia ściany => 200 m2

2. Lambda [W/m*deg] (przewodność) bloczek 420 = 0.11, bloczek 240 = 0.16, styropian = 0.042

Opór cieplny R dla ściany 420 mm

R = 0.42 / 0.11 = 3.81 [m2*deg/W]

Przewodność cieplan dla ściany 420 mm

U = 1 / R = 1 / 3.81 = 0.26 [W / m2*deg]

Opór cieplny R dla ściany 240 mm + styropian 120 mm

R1 = 0.24 / 0.16 = 1.5 [m2*deg/W]

R2 = 0.12 / 0.042 = 2.85 [m2*deg/W]

SUMA R = R1 + R2 = 4.35

Przewodność cieplan dla ściany 240 mm + styropian 120 mm

U = 1 / R = 1 / 4.35 = 0.23 [W / m2*deg]

STRATY CIEPŁA WYNIKAJĄCE Z PRZEGRÓD

q = U1 - U2 = 0.26 - 0.23 = 0.03 [W / m2*deg]

dla całej ściany => 0.03 x 200m2 = 6W / deg

dla różnicy temperatur np. 15 stopni = 6 x 15 = 90W

Według moich wyliczeń przy k/wh 0.22 zł to daje oszczędności ok 14 zł / m-c

Jeżeli się z tym zgodzicie to spróbujemy przejść do kosztów materiałów

Pozdrawiam

Panowie

teraz ja pokusiłem się o jakieś wyliczenia i staram się być obiektywny, bo jak mówiłem decyzji nie podjąłem a robie to we własnym interesie.

ZAŁOŻENIA

1. Powierzchnia ściany => 200 m2

2. Lambda [W/m*deg] (przewodność) bloczek 420 = 0.11, bloczek 240 = 0.16, styropian = 0.042

Opór cieplny R dla ściany 420 mm

R = 0.42 / 0.11 = 3.81 [m2*deg/W]

Przewodność cieplan dla ściany 420 mm

U = 1 / R = 1 / 3.81 = 0.26 [W / m2*deg]

Opór cieplny R dla ściany 240 mm + styropian 120 mm

R1 = 0.24 / 0.16 = 1.5 [m2*deg/W]

R2 = 0.12 / 0.042 = 2.85 [m2*deg/W]

SUMA R = R1 + R2 = 4.35

Przewodność cieplan dla ściany 240 mm + styropian 120 mm

U = 1 / R = 1 / 4.35 = 0.23 [W / m2*deg]

STRATY CIEPŁA WYNIKAJĄCE Z PRZEGRÓD

q = U1 - U2 = 0.26 - 0.23 = 0.03 [W / m2*deg]

dla całej ściany => 0.03 x 200m2 = 6W / deg

dla różnicy temperatur np. 15 stopni = 6 x 15 = 90W

Według moich wyliczeń przy k/wh 0.22 zł to daje oszczędności ok 14 zł / m-c

Jeżeli się z tym zgodzicie to spróbujemy przejść do kosztów materiałów

Pozdrawiam

Popraw "u" ściany jednowarstwowej na ok. 0,4 bo przy jednowarstwowej nie uzyskasz 0,26, pomijając fakt tego co pisał mpopłav dojdą Ci większe dodatki na mostki termiczne (+0,08 W/m2*K) i w sumie możesz liczyc u=ok.0,4

Przy 10 cm styro mostki będziesz miał ale na pewno trochę mniejsze (+0,05 W/m2*K) niż prz 1W więc zamiast 0,23 policz spokojnie 0,3 (wliczając też lambdę BK600 jako 0,18 wilgotną)- acha zakladałem styro 12 cm aby spełnić wymagania normy.

Co do 2W:

Pytałem u siebie o koszt ocieplenia styro za m2.

bo pomijamy fakt robienia samemu.

Wynosi ok 30 zł/m2 z siatką i klejem + materiał czyli 200m2*0,12m*100zł/m3 styro=2400 zł.

razem z robota to: 2400+200m2*30 zł.=8400 zł.

teraz 1W:

- dodaj szerszej ściany fund.- koszty nie wiem jakie może 50% większe niż fund. przy 24 cm.

- dodaj ok. 50 zł na 1 m2 BK400 o gr. 42 cm w stosunku do 1 m2 BK600 24 cm, plus droższa zaprawa klejowa

nawet różnice kosztów bym zwiększył do ok. 70 zł/m2 bo przy styro nie musisz brać jakiegoś super firmowego BK o najlepszej dokładności a przy 1W juz niestety tak.

I razem mamy:

- fund.- nie wiem :)

- różnica w BK- kompromis 60 zł/m2 czyli 60*200m2=12000 zł (tyle dopłacasz za BK400 w stos do BK600 za sam materiał)

Tyle na razie ode mnie.

pzdr

PS RafalT88 widać że potrafisz posługiwać się matematyką, dobrze ci to wróży na przyszłość, np: jak będziesz lał ławy fundamentowe i betoniarnia wystawi ci rachunek na 25m3 betonu to ty ze stoickim spokojem wyciągniesz kartkę papieru i czarno na białym udowodnisz im że twoje fundamenty to maksimum 21,5m3 a więc te brakujące 3,5m3 niech szukają u kierowcy gruszki

pzdr

Ale to święta prawda- mnie wych.uj... pewnie gdzies wylali po drodze ale nic nie mogłem udowodnić :(.

3 uwagi:

...

styropian = 0.042 ciężko ci będzie taki kupić, w handlu dostępne są 0,04 0,039 0,036 0,031

czemu styropianu tylko 12cm ?? zaszalej i dokup sobie te brakujące 8 cm

dla przykładu Przewodność cieplna dla ściany 240 mm + styropian 20 cm = 0,15-0,17

Takie warości znalazłem dla styropianu ARBET - PłYTA STYROPIANOWA EPS 042 śCIANA w sklepie internetowym ICMARKET a grubość 12 cm przyjąłem bo o takiej grubości cały czas pisaliśmy.

dla całej ściany => 0.15 x 200m2 = 30W / deg

dla różnicy temperatur w styczniu 40 stopni = 30 x 40 = 1,2kW

Według moich wyliczeń przy k/wh 0.22 zł to daje oszczędności ok 700 zł sezon, koszt ekstra 8 cm styropianu 1400zł zwrot po 2 sezonach

Co do powyższego to nie wykluczone ale muszę zestawić koszty materiałów i robocizny. Zwrot kosztów zawsze trudno jest liczyć bo zależy od przyjętych kryteriów. Osobiście 40 stopni różnicy temperatur można przyjąć ale jako wartość chwilową (w sotsunku do sezonu), jako średnią w sezonie przyjął bym 15 stopni no może 20 ale to góra.

Ideałem byłoby zestawić rachunki za gaz z dwóch bliźniaczch domów wykonanych w różnych technologiach. Ciekawe jak wychodzi...? Ja u siebie planuje dodatkowo kominek z płąszczem wodnym jako alternatywę wspomagania ogrzewania. Moi rodzice taki mają i naprawdę się sprawdza tego akurat jestem pewien bo znam rachunki obecne i te z czasów przed kominkowych.

pozdrawiam