Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana grubości ściany z 36 na 42 - samemu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok. Czyli na czym wg Ciebie polega oddychanie ściany? Co chcesz usuwać przez tą przegrodę?

To co napisałem poprzednio dotyczy Twojego stwierdzenia odnośnie wymiany CO2 lub O2. Aco do tego co chcę aby przez ścian przenikało to łatwo znajdziesz odpowiedź odpowiadając sobie na pytanie jaką rolę spełnia folia paroprzepuszczalna na Twoim dachu. I mam pytanie czy strych wykończyłeś karton-gipsem :D a nad nim masz włnę i folię a potem dachówkę. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi.

Jeżeli nie wierzysz w zjawisko paroprzepuszczalności to zerwij folię z dachu i doradzaj tak innym to zaoszczędzą na budowie.

Pozdrawiam

ok. Czyli chcesz usuwać parę wodną. Czy nie obawiasz się że wprowadzając wilgoc do przegrody znacznie zwiększasz jej przewodność cieplną?

Ja naprawdę nie chcę zrobić hermetycznego domu i usuwać wilgoci przez ścianę. Powtarzm to od początku, że to jedna z cech betonu komórkowego i nie należy tego bagatelizować i traktować jako hasło reklamowe. to istnieje i tyle a wybou dokonujemy sami.

Lece do sklepu bo muszę zrobić zakupy

na razie

Wow! Czyli trochę przez ścianę a trochę nie :wink:

Super.

Naprawdę.

Czyli zbudujesz droższą ścianę o gorszych własnościach cieplnych w imię tego że być może ona zadziała jak wentylacja ale tylko trochę.

Pozwól że tymczasem oddalę się z Twojego tematu by nigdy do niego nie powrócić. Twoja logika mnie przerasta.

Tak mi się przypomina jedno zdarzenie - siedziałem z moimi klientami (zajmuje się technologiami w branży chemii budowlanej) i wymyśliliśmy farbę "oddychającą" do wnętrza. Trochę ubawiliśmy sie z tego pomysłu i skwitowaliśmy że chyba nie ma tak naiwnych ludzi którzy mogliby w to uwierzyć. Muszę im pokazać Twoje posty. Może jednak ruszą z produkcją. Puszka farby gratis - prezent ode mnie. Pozdrawiam Serdecznie!

Wow! Czyli trochę przez ścianę a trochę nie :wink:

Super.

Naprawdę.

Czyli zbudujesz droższą ścianę o gorszych własnościach cieplnych w imię tego że być może ona zadziała jak wentylacja ale tylko trochę.

Pozwól że tymczasem oddalę się z Twojego tematu by nigdy do niego nie powrócić. Twoja logika mnie przerasta.

Wszystko fajnie, tylko czemu nie wspominasz nic o folii. Pytałęm Ciebie o to parę razy. Czyli rozumiem że to pytania zbyt banalena a może nawet retoryczne. Wyjmujesz z kontekstu zdania i na nich budujesz swoje prześmiewcze teorie. Osobieśnie niesłucham doradców bo skąd czerpią swoją wiedze: ze szkoleń i ulotek (a przypisywaliście to mnie). Natomiast kiedy wytłumaczyłem ci:

Acha... Czyli co - rozumiem że przez ściany chcesz wypuścić z domu CO2 a wpuścić tlen?

Kolego Coulignon to co napisałeś powyżej dowodzi jedynie tego jak bardzo nie rozumiesz tego o czym piszesz. Śmiejesz się z tego i co gorsza sam narażasz się na śmieszność. Króciutko Ci to wyjaśnię. Nie wpuszczasz do domu CO2 z zewnątrz i nie wypuszczasz z domu tlenu przez ściany dlatego że stężenie obydwu gazów w powietrz po obydwu stronach muru jest niemalże takie same. Oznacza to że ciśnienia cząskowe CO2 są takie same więc gaz ten nie będzie przenikał przez ścianę

Tego już nie komentujesz bo zdałeś sobie sprawę, że tego poprostu nie wiesz i brak ci argumentów. Ja tego nie potępiam, ale nie pisz zdań przepełnionych drwiną na bazie innego wyjętego z kontekstu.

Powiedz proszę, dlaczego wierzysz że folia paroprzepuszczalna przepuszcza wilgoć (oprócz tego że tak się nazywa) a dlaczego nie wierzysz żę beton kom. też posiada taką właściwość. To nie moja logika cię przrasta tylko brak wiedzy w tym zakresie. Ja nie zajmuje się technologią chemii budowlanej ale jestem chemikiem i możecie mi wstawiać różne cuda ale z pewnymi rzeczami poprostu przestańmy dyskutować bo to już nie jest merytoryczne. Możesz napisać jakimi technologiami się zajmujesz?

Powiedz proszę, dlaczego wierzysz że folia paroprzepuszczalna przepuszcza wilgoć (oprócz tego że tak się nazywa) a dlaczego nie wierzysz żę beton kom. też posiada taką właściwość.

No dobra.

Oddychanie ścian w założeniu jest to odprowadzanie pary wodnej.

Naprawdę nie przyszło Ci do głowy że "oddychanie ścian"jest zjawiskiem bardzo ale to bardzo niepożądanym? Jesli ktoś juz się decyduje na ścianę 1W to powinień dać od środka paroizolację a nie cieszyć się że mu ściana oddycha. Pomyśl chwile nad tym.

To samo z wełną na poddaszu,oprócz umozliwienie odprowadzenia wilgoci (niekoniecznie przez folię wysokparoprzepuszczalną ) dużo ważniejszą sprawą jest uniemożliwienie dopływu tej wilgoci do wełny.

Tak więc producenci ścian 1W z uporem maniaka promują "oddychanie ścian" wiedząc że takiego zjawiska nie ma. Jeśli by było to taka ściana straciłaby i tak mizerne własności izolacyjne.

Zajmuję się technologiami farb i tynków. Przez to fizyka budowli nie jest mi obca.

Więcej krytycyzmu wobec własnej wiedzy życzę.

Mimo wszystko cieszę sie że tak piszesz bo to już jakiś postęp. Po opublikowaniu ponad 90 postów przyznajesz że zjawisko paroprzepuszczalności istnieje. Przejrzyj swoje posty a przyznasz że negowałeś to zjawisko przez całą dyskusję. Ja nie upieram się przy 1W bo jak mówiłem na początku tak mam w projekcie a moje uczestnictwo na forum miało rozwiać moje wątpliwości. Kształtuje swoje zdanie w czasie całej tej dyskusji i polecam to również innym. Miejmy otwarte umysły i nie zaprzeczajmy czemuś tylko daltego że czegoś nie rozumiemy lub nie wiemy. Ani Ty ani ja czy pozostali członkowie forum nie jesteśmy Alfa i Omogą. Może nie tylko my ale i kotś kto czyta to wszystko wyciągnie jakieś wnioski dla siebie (mieliśmy ponad 1000 wyświetlkeń)

Pozdrawiam

Jeśli pozwolicie (a nawet jeśli nie) to wtrącę swoją opinię na temat paroprzepuszczalności ścian. Oczywiście ono istnieje, czemu próbują zaprzeczać budujący w sposób uniemożliwiający to zjawisko, a wychwalać budujący w sposób nie uniemożliwiający działania tego zjawiska. Jak z reguły w każdym sporze należy teorię i praktykę wypośrodkować. Zjawisko fizyczne jak najbardziej istnieje, ale nie ma też co przesadzać na temat jego ważności. Oczywiście, że nigdy źlej nie jest jeśli nasze ściany mają szansę odprowadzania wilgoci co nie oznacza, że zawsze będą miały co odprowadzać. Paraprzepuszczalną może być jak najbardziej ściana 2 i 3 warstwowa, ale oczywiście nie pokryta styropianem. Plus takiej ściany to nie możliwość odprowadzania wilgoci z pomieszczenia, ale dokładnie ze ściany, a może ona dostać się tam różnymi drogami, ale wcale nie musi! Jest to jednak dodatkowe zabezpieczenie na wypadek popełnionych błędów. I nie jest to temat nowy. Po prostu kiedyś wszystkie ściany były "oddychające" to i tematu nie było.

Pozdrawiam

Mimo wszystko cieszę sie że tak piszesz bo to już jakiś postęp. Po opublikowaniu ponad 90 postów przyznajesz że zjawisko paroprzepuszczalności istnieje.

Dzekuje. Kompletnie NIC nie zrozumiałeś. Na szczęście to Twój problem.

Dwie strony wyliczeń i argumentacji jak krew w piach :(

Dla zwolenników jednej i drugiej "metody" budowania - fakty:

- może i ściana oddycha, ale tylko przed wykończeniem, bo z obu stron jest wykończona raczej materiałami zdecydowanie nie oddychającymi,

- podczas remontów i rozbiórek budowli, ocieplonych styropianem często (a nawet - bardzo często) stwierdza się zawilgocenie sciany i kolorowy nalot (maź) w kolorze od zielonego do czarnego. - dotyczy to ścian ocieplonych z wewnatrz i na zewnatrz, budynków starych docieplonych i nowych (5 - 3 letnie)ocieplonych styropianem.

..to chyba że na śląsku, w łodzi jesteśmy świeżo po termorenowacji, kilka bloków miało przyklejony ok 20 letni styropian 5cm gruby który był zrywany żeby zastąpić go grubsza warstwą, pod spodem nic nie było, ani zielonej ani czarnej ani żadnej innej mazi

Wiedziałem, ze tak odpiszesz :lol: To prawda, ze opieram sie na tym co sam widziałem, 2 dotyczyły dociepleń starych budynków, a 1 nowowybudowanego - 3 lata temu. Nie pisałem i nie twierdzę, że dotyczy to wszystkich ocieplonych styropianem budynków, ale nie jest to problem marginalny i nie jest to tylko problem mojego terenu - pytałem o to kilku piszących na tym forum budowlańców, którzy potwierdzili, że też, albo sami to stwierdzili, albo słyszeli od innych o takich sytuacjach. Są z terenu całej Polski.

I używając Twojego języka powiem: nie zawsze należy bezkrytycznie słuchać marketingowców od styropianu :lol:

...

A teraz zastanów się dlaczego na dachu kładziesz folię paroprzepuszczalną (chyba położyłeś czy też nie wierzysz w ulotki). Pomyśl jakie spełnia zadanie? ...

Pozdrawiam

Uważasz, że folia adchowa służy do odprowadzania wilgoci z wnętrza domu? Otóż Rafał, folia paroprzepuszczalna nad ociepleniem ma takie samo zadanie jak folia paroizolacyjna przed. Ma zabezpieczyć przegrodę jaką jest wełna przed nadmiernym wzrostem wilgotności bo otóż ta wełna pomimo, że jest materiałem oddychającym to chorobliwie nie znosi wilgoci gdyż ta dość drastycznie pogarsza jej parametry. Nie mieszaj więc w ten sposób różnych teorii bo chcieć zastosować analogię to trzeba by suporeks od wewnątrz paroizolacją oklejać ...

Uważasz, że folia adchowa służy do odprowadzania wilgoci z wnętrza domu? Otóż Rafał, folia paroprzepuszczalna nad ociepleniem ma takie samo zadanie jak folia paroizolacyjna przed. Ma zabezpieczyć przegrodę jaką jest wełna przed nadmiernym wzrostem wilgotności bo otóż ta wełna pomimo, że jest materiałem oddychającym to chorobliwie nie znosi wilgoci gdyż ta dość drastycznie pogarsza jej parametry. Nie mieszaj więc w ten sposób różnych teorii bo chcieć zastosować analogię to trzeba by suporeks od wewnątrz paroizolacją oklejać ...

Zaszło nieporozumienie to znaczy źle odczytałeś moje intencje (albo ja wyraziłem się nie precyzyjnie). Folię paroprzepuszczalną podałem jako przykład dla znalezienia analogi w stosunku do betonu komórkowego. Ponieważ kolega Coulignon od początku negował zjawisko przenikania wilgoci w BK (czyli oddychanie ścian co działa na niektórych jak płachta na byka) napisałem to aby udowodnić że jeśli czegoś nie widać to nie znazy że tego czegoś nie ma. Folia nie ma w sobbie widocznych dziur (to oczywiste) ale ma zdolność przepuszczania wilgoci, prawda? tego nikt nie neguje. Ale gdy mówimy o przenikaniu wilgoci przez betnon komórkowy to w tedy przeciwnicy piszą o marketingu czyli że to poprostu bzdury. Więc temat czy można poszerzyć ściany bez zezwolenia skupił się na tym czy ściany z BK "oddychają" (celowo używam już tego słowa bo to wywołuje lawinę komentarzy przeciwników tej teorii :D a dla mnie oczywistej oczywistości ) Co do ochrony przegrody (w tym wypadku waty) to oczywiście że się zgadzam.

pozdrawiam

wklejam to ponieważ 5 razy podane miałeś ten link jak na tacy ale widać nie skorzystałeś, szczególnie uważnie przeczytaj wnioski

Po pierwsze to dziękuję za artykół, jest ciekawy i warty przeczytania.

Po drugie nie trzeba cytować profesorów żeby wiedzieć to co podstawowe. Zjawisko wymiany gazów opisałem parenaście postów wcześniej

Nie wpuszczasz do domu CO2 z zewnątrz i nie wypuszczasz z domu tlenu przez ściany dlatego że stężenie obydwu gazów w powietrz po obydwu stronach muru jest niemalże takie same. Oznacza to że ciśnienia cząskowe CO2 są takie same więc gaz ten nie będzie przenikał przez ścianę

Ponieważ parę wodną możemy potraktować jako gaz to jej stężenie w domu szczególnie zimą będzie większe niż w powietrzu atmosferycznym na zewnątrz. Im niższa temperatura tym mniej wilgoci w powietrzu - dokładną ilość wody w powietrzu można określić na podstawie wykresu punktu rosy. A więc w zimie w domu przy temperaturze dodatnij wilgoci jest znacznie więcej dlatego będzie ona miała tendencję do przenikania przez ściany na zewnątrz - siłą napędową jest różnica stężeń jak pisałem poprzednio.

Wniosek: Proszę nie negować że przenikanie istnieje a między innymi o to toczyła się batalia.

Po trzecie, pisałem również:

Ja naprawdę nie chcę zrobić hermetycznego domu i usuwać wilgoci przez ścianę

i oczym to świadczy- a no o tym, że ja też zdaję sobie sprawę że podstawową drogą usuwania wilgoci i wymiany powietrza jet wentylacja, więc proszę nie wkładać mi w usta stwierdzeń które nie padły

I na koniec, przytoczony artykół podaje że wymiana wilgoci nie jest znacząca na poziomie od 1 do 3% (zależnie od sprawności wentylacji) - ALE JEST. czy to znaczące.....? można się dalej zastanawiać. Przyznasz jednak bo uczestniczysz w dyskucji od początku że jesteśmy w punkcie gdzie wszyscy przyznają że takie zjawisko istnieje. Oczywiście marketingowcy wykorzystują ten fakt i nadają mu specjalnej rangi, może przesadzają ale nie kłamią.

pozdrawiam

czyli w zasadzie koles wszystko wie ale nie jest w stanie wyciągnąć logicznych wniosków. Taki modelowy przykład "inercji umysłowej" :roll:

KOLEŚ a jakich ci wniosków jeszcze brakuje - że ściana nie oddycha (bo przecież nie żyje i nie ma płuc - do cholery jak może oddychać) a 2 W jest lepsza od 1W (to wie oczywiście każdy kto ma 2W) - PRZEDSZKOLE Ufffffff....... :cry:

COULIGNON (kolesiu) przeczytaj swoje poprzednie posty

po co się zastanawiać czy jest znacząca, skoro wcześniej napisałeś że nie jest

Nie mam już siły, masz racje wyszło bez sensu :lol: , ale miałem na myśli że autor artykułu twierdzi że to stosunkowo niewielka wartość i przy dobrze działającej wentylacji nie ma większego znaczenia.

Ale przyznajcie proszę (bo już nie mam więcej siły :-? ) że wilgoć "potrafi" przenikać przez ściany z betonu komórkowego. A zresztą..... 8)

pozdrawiam

Ale przyznajcie proszę (bo już nie mam więcej siły :-? ) że wilgoć "potrafi" przenikać przez ściany z betonu komórkowego.

Oczywiście, że potrafi. Podobnie jak potrafi w różnym stopniu przez cegłę, beton, styropian, wełnę itp czyli większość materałów. Nieradzi sobie z takimi materiałami jak szkło, stal, aluminium itp. Tylko co z tego, kiedy na tym poziomie dywagacji nie ma to większego znaczenia.

pzdr

Zgadza sie, ale budowę rozpocznę nie wcześniej niż na wrzesień a z kolei to nie wiem czy to dobra pora na budowę (chyba raczej nie) więc pewnie zaczne w marcu przyszłego roku. Teraz kończę media. Na razie mam wodę, kanalizację i rure gazową (jeszcze bez gazu) prąd będę miał w marcu. Do tego zrobie jeszcze ogrodzenie na trzech ścianach (słupki z siatką), kupie jakąś bude i to pewnie na tyle.

Swoją drogą to wyszedł w tym miesiącu ciekawy dodatek specjalny do Muratora "Od piwnicy po dach"

Ostatnio pytałem czy pozwolenia wymaga zmiana ściany z 36 na 42 (zmiana wymiaru więc teoretycznie tak). A jak to się ma do zmiany z 36 na 24+12 (BK+ocieplenie)? Wymiar nie zmieniony więc chyba nie powinno być problemu. Architekt chyba też nie miałby nic przeciwko?