Gość 30.10.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Nie podobają nam się klamki w oknach Dziadka. Czy ktoś może montował "swoje" klamki kupione w sklepie?Jakie polecacie? Czy mogą być zwykłe klamki z supermarketu? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.10.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Uwaga techniczna. Zanim wybierzesz się do jakiegoś sklepu by zakupić klamki wykonaj szablon poprzez odwzorowanie (wycięcie) na kartonie odległości między otworami w ramie okiennej. Szanujące się firmy dołączają takie szablony do swoich produktów. Nie wiem czy dziadek tez tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 30.10.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ja polecam hoppe - uważam, że bardzo ładne - tylko niestetty drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 30.10.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Ja kupowałem klamki w sklepie z okuciami budowlanymi, bo oferta supermarketów mi się nie podobała. Zanim kupisz komplet sprawdź, cz pasują do Twoich okien: ja kupiłem komplet, bo wydawało mi sie, że typowe klamki powinny pasować do typowych okien od Urzędowskiego, ale musiałem je wymienić, bo miały za długie bolce do mocowania... Stolarz mi poradził, zeby kupic klamki z "grzechotką" (to jakaś slangowa chyba nazwa, klamka przy obrocie taki śmieszny odłos wydaje, jakby zębatki jakieś przeskakiwały ) bo podobno trudniej je rozwiercić złodziejowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.10.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Ja tak jak AM mam klamki hoppe i jestem z nich bardzo zadowolona Opalko widziałaś je umnie więc wiesz jak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 O właśnie o takie klamki mi chodziło. Dziadka są dramatyczne. Miałaś w zestawie,czy zamawialiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.10.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Zamawialiśmy je dodatkowo. Sprawdzę w domu ile kosztowały i dam Ci znać Całuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dziękuję. Buziaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 01.11.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Jeżeli chodzi o klamki to rzecz ma się następująco.Wszystkie okucia obwiedniowe sprzedawane na rynku polskim mają znormalizowany rozstaw wkrętów mocujących klamkę.Jedyną rzeczą , która odróżnia klamki od siebie jest ich kształt, materiał z którego są wykonane i długość trzpienia.Ostatnimi czasy wraz z pojawieniem sie na rynku profili okiennych PCV cztero i piecio komorowych długość trzpienia uległa wydłużeniu do 35 mm.W drewnie ( okna Dziadka) są to pewnie 32mm i w większości sklepów kupisz klamki właśnie z takim trzpieniem.Gdybyś kupił za długie mozna je oczywiście skrócić. Następna rzecz, gdy w oknie masz tzw.mikrowietrzenie ,warto kupić klamkę o skoku 45 stopni co bardzo ułatwi Ci ustawienie klamki właśnie pod rządanym kątem w celu uzyskania tej funkcji w oknie. Klamki z tzw.grzechotką to patent firmy HOPPE są to tzw.klamki HOPPE SECUSTIC.Ich podstawową zaletą i funkcją jest to,że podczas próby włamania sie do mieszkania przez okno uniemożliwiają "przesunięcie okucia " od zewnątrz ( wkładany jest jakiś metalowy element i przesuwane jest całe okucie po obwodzie łącznie z klamką).Funkcję takiej blokady spełniają również klamki z kluczem - niestety są drogie. Udanych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.11.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Może i klamki z zamkiem są drogie, ale przynajmniej do okien na parterze gorąco polecam http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gifhttp://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gifhttp://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gif Oby Was nie spotkało coś takiego: http://www.zbychdom.republika.pl/5020/Okno.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts