Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek gospodarczy 25m2 na zgłoszenie

leszek280

Recommended Posts

witam mam działke 33ar i dom w budowie ,chciałbym postawic jeszcze 2 budynki gospodarcze o pow 25m2

mam takie pytanie odnosnie budynku gospodarczego na zgłoszenie

prawo mówi że moge budować

cytat

http://www.gunb.gov.pl/info/procedurybud/pozwolenie1_2_2.html

"wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; "

pytanie jaka odległość musi być zachowana między tymi budynkami ?

czy mogą stac obok siebie? jak to wygłąda?

czy pod takie budynki musi byc odrolniony grunt skoro nie wymagane jest pozwolenie na budowę.

O nie tak ostro kolego :evil: udzielamy tu rad społecznie moja rada była dobra bo jak pokazuje to forum co kraj to obyczaj i jeśli przepisy nie są jednoznaczne to ich interpretacja należy do danego starostwa.

Według mnie należy wyłączyc obszar pod budynek gospodarczy z produkcji rolnej ale będzie to kosztowne bo budynki niemieszkalne nie podlegają zwolnieniu z opłaty. Jaka klasa gleby?

I jeszcze jedno nie ma to nic wspólnego z wzizt. A poza tym złóż w starostwie zgłoszenie jak ty chcesz i zobaczysz czy wniosą sprzeciw.