Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT NA BUDOW? WYMARZONEGO DOMU!

peterka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc123
Przepraszam Tesko, ale jeśli ktoś trafi na taki oddział PKOBP jak ja, to nie polecam... pomijam kwestię "złotówki czy waluta" i innych... chodzi mi jedynie o podejście do klienta oraz profesjonalizm i kompetencje wielu pracowników tego banku... równe zeru, niestety. :(

czyli reasumując czy jakos tam tego

CHF jakiś tam $ i EURO jest be (ogólnie może się wpakować tak jak ruski z łunochodem na księżyc)

czyli na cześc przewspaniałego golda (złotego) hłe hłe jak to brzmi gold!!!

hip hip huraaaaaaaaa

ło boże tylko jak tu życ z kilkunastorocznym cyrografem a i trza zacząć byc łoszczednym (qwa a miałem sobie kupić nowe gumofilce, a tak kupie sobie qpe materiału ze stawką 7%)

Ja jeszcze na temat przewalutowania. Mieliśmy kredyt w CHF, w pewnym momencie chceiliśmy go przewalutować. Zrezygnowaliśmy. Koszty okazały się za duże. Nikt na przykład nie mówi w banku (dopóki się o to nie zapyta), że przewalutowanie wiąże się z powtórnym wpisem do hipoteki i opłatą z tym związaną - dla nas był to koszt ok. 1500 zł!

Magmi,

Być może trzeba zrobić inaczej. Zamiast spłacać kredyt wcześniej (wcześniejsza spłata często wiąże się z dodatkowymi opłatami, np. 4% pozostałej do spłacenia kwoty), należy wypowiedzieć umowę. W takim przypadku trzeba po prostu kredyt spłacić z odsetkami naliczonymi do dnia spłaty. Nie płacimy wtedy dodatkowej opłaty.

Trzeba "tylko" zaciągnąć inny kredyt (to też są niestety koszty).

Dzisiaj rozmawiałem z panią z baku PEKAO SA, która chciała mi wcisnąć, ze muszę zapłacić 4% przy wcześniejszej spłacie (zamierzam spłacić kredyt zaciągnięty w CHF'ie - tak BTW). Powiedziałem jej, ze w takim razie wymawiam umowę. Pani powiedziała: "na jakiej podstawie" - na żadnej - takie moje prawo wynikające z umowy.

4 % do przodu :-).

Nie zawsze musimy dać sie "wyd...ać".

Pozdrawiam

Mirek