gruntart 03.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam nowy dom, a muszę wydać kasę (bo sprzedałem mieszkanie i zbliża się czas rozliczenia ze skarbówką). Nie chcę nadpłacać kredytu ze względu na drogiego Franka(CHF), a kasa wydana na remont/modernizacje domu też jest uznawana. Doradźcie, w co mógłbym z sensem zainwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.02.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam nowy dom, a muszę wydać kasę (bo sprzedałem mieszkanie i zbliża się czas rozliczenia ze skarbówką). Nie chcę nadpłacać kredytu ze względu na drogiego Franka(CHF), a kasa wydana na remont/modernizacje domu też jest uznawana. Doradźcie, w co mógłbym z sensem zainwestować. A co już masz i w jakim obszarze chcesz zaoszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruntart 03.02.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam piec na olej i paliwo stałe, ogrzewanie podłogowe, rekuperator i odkurzacz centr.. Dom z murem jednowarstwowym Solbet, parterowy. Chciałbym coś, co obniża koszty eksploatacji (ogrzewanie, cwu, rachunki za energię) i daje się potraktować jako "wydatki na cele mieszkaniowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.02.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam piec na olej i paliwo stałe, ogrzewanie podłogowe, rekuperator i odkurzacz centr.. Dom z murem jednowarstwowym Solbet, parterowy. Chciałbym coś, co obniża koszty eksploatacji (ogrzewanie, cwu, rachunki za energię) i daje się potraktować jako "wydatki na cele mieszkaniowe". To z tego opisu numer jeden dla mnie to izolacja cieplna nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruntart 03.02.2009 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mury, strop czy wszystko?Jaką technologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.02.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mury, strop czy wszystko? Jaką technologią? To już musisz sprawdzić gdzie się najbardziej przyda. Technologia też zależna od spodziewanych efektów i kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam piec na olej i paliwo stałe, ogrzewanie podłogowe, rekuperator i odkurzacz centr.. Dom z murem jednowarstwowym Solbet, parterowy. Chciałbym coś, co obniża koszty eksploatacji (ogrzewanie, cwu, rachunki za energię) i daje się potraktować jako "wydatki na cele mieszkaniowe".Może dodatkowe ocieplenie ścian i solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.02.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam nowy dom, a muszę wydać kasę (bo sprzedałem mieszkanie i zbliża się czas rozliczenia ze skarbówką). Nie chcę nadpłacać kredytu ze względu na drogiego Franka(CHF), a kasa wydana na remont/modernizacje domu też jest uznawana.Może poczekaj jeszcze - do finalnego terminu rozliczeń ze skarbówką jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruntart 03.02.2009 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Wiem, że trochę to na siłę... Pewnie że wolałbym nadpłacić kredyt ale na dziś traciłbym ponad 30% zainwestowanej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Czesc, Wiem, że trochę to na siłę... Pewnie że wolałbym nadpłacić kredyt ale na dziś traciłbym ponad 30% zainwestowanej kasy. Nie jest powiedziane, ze zloty nie bedzie jeszcze tracil, zatem dzis 30 procentowa strata moze sie okazac zyskowna wobec ewentualnej wiekszej straty w przyszlosci. Po co na sile dom doposazac? Zalecam posiadanie oszczednosci na gorsze czasy (ktore zdaje sie sa lub nadchodza). Wrzuc na lokate 8,1 procentowa-, np skok: http://skokwesola.pl/index.php?id=125 (dla wszystkich, ktorzy skoki maja za cos niepewnego- maja gwarancje do 50 tys euro) lub kup jeszcze jedna dzialke. Lub podziel na np 6 czesci i kazdego miesiaca kupuj na gieldzie (zgodnie z zasada- kupuj kiedy wszyscy sprzedaja, i sprzedawaj kiedy kupuja, itd.) dolaczam pozdrowienia, szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts