Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Bardzo proszę pomóżcie jeśli możecie......

Jestem zainteresowana kupnem projektu domu z Muratora C114 Znany. Jednak chciałabym nanieść kilka dorbnych porawek a mianowicie: Zlikwidować jedno okno, zmniejszyć dwa okna z długich na krótkie, zlikwidować jedne drzwi oraz zamienić wjazd do garażu na drugą ścianę budynku. Czy tego typu

poprawki musi nanosić architekt zanim oddam projekt do zatwierdzenia do

gminy ??? czy może te poprawki nanieść kierownik budowy po uzyskaniu

pozwolenia na budowe???

W projekcie powinno pisać jakie zmiany nie wymagają zgody autora projektu i wtedy może je nanieść osoba posiadająca uprawnienia budowlane. Jeżeli nie pisze to zapytaj z klauzulą np. że pisemny brak odpowiedzi do 14 dni oznacza że możesz dokonać dowolnych zmianach z zachowaniem obostrzeń wynikających z norm budowlanych (osoba z uprawnieniami).

My dostaliśmy od projektanta (projekt kupiony w biurze) pisemną zgodę na różne zmiany: wysokości ścianki kolankowej, zmianę położenia ścianek działowych i nośnych (zabudowaliśmy wnękę, która miała być częścią tarasu), na zmianę rozmieszczenia okien, powiększenia garażu i jeszcze kilka innych. Zmainy nanosił Kierbud. :wink:

a dokładnie mam coś takiego :

zgodę na:

a) wprowadzić zmiany w układzie okien i drzwi na elewacji: przesunąć, zlikwidować lub zaprojektować dodatkowe

b) zmieniać wymiary poziome i pionowe okien i drzwi

c) stosować pustaki szklane (luksfery)

d) doprojektować dodatkowe wejścia do domu lub garażu

Kierownik budowy może wprowadzać tylko tzw. zmiany nieistotne. Wszystkie zmiany istotne wprowadzone po wydaniu pozwolenia na budowę wymagają zmiany w.w. pozwolenia, więc lepiej wszytko, co tylko się da dobrze przemyśleć i zmienić w gotowcu na etapie adaptacji przez architekta.

Zmiana otworów okiennych zwykle wymaga zgody projektanta - możemy poprosić o nią tam, gdzie kupowaliśmy gotowy projekt. Teoretycznie projektant może nie wyrazić zgody na planowane przez nas zmiany, ale w praktyce nie słyszałam o takim przypadku.

Kierownik budowy może wprowadzać tylko tzw. zmiany nieistotne. Wszystkie zmiany istotne wprowadzone po wydaniu pozwolenia na budowę wymagają zmiany w.w. pozwolenia, więc lepiej wszytko, co tylko się da dobrze przemyśleć i zmienić w gotowcu na etapie adaptacji przez architekta.

Zmiana otworów okiennych zwykle wymaga zgody projektanta - możemy poprosić o nią tam, gdzie kupowaliśmy gotowy projekt. Teoretycznie projektant może nie wyrazić zgody na planowane przez nas zmiany, ale w praktyce nie słyszałam o takim przypadku.

czytać czytać i jeszcze raz ze zrozumieniem poprzednie posty czytać... :wink:

a dokładnie mam coś takiego :

zgodę na:

a) wprowadzić zmiany w układzie okien i drzwi na elewacji: przesunąć, zlikwidować lub zaprojektować dodatkowe

b) zmieniać wymiary poziome i pionowe okien i drzwi

c) stosować pustaki szklane (luksfery)

d) doprojektować dodatkowe wejścia do domu lub garażu

witam. ja kupowałam projekt gotowy z archonu- od razu przy zamówieniu podałam liste zmian jakie chcę wprowadizć- wymieniłam właśnie likwidacje okna, zamianę 2 drziw garażowych na pojedyńcze, kotłownia w innym pomieszczeniu= doprojektowanie komina. z projektem dostałam zgodę z wymienionymi punktami o które prosiłam-bez problemu..zreszta jak rozumiem-zgodę na zmiany już masz..

zmiany typu przesunięcie drzwi garażowych może wprowadzac zmiany we wzmocnieniu stropu, w podciągu- więc musi to zrobić architekt.. dużo zmian na zewnątrz nie może wprowadzić kierownik- chyba , że ma uprawnaienia projektanta- jednak zatwierdozny projekt a zmiany po fakcie (poprzesuwane okna, drzwi)- mogą byc kłopoty przy odbiorze,zbyt duże i widoczne te zmiany.

zresztą wizyta u architekta i tak Cię nie ominie- poza samym projektem musisz mieć tez komplet dokumentów do gminy- miedzy innymi plan zagospodarowania- na mapie geodezyjnej naniesiony budynek, media, opis do tego też jest potrzebny-sama tego nie zrobisz-musi być na tym pieczątka jakiegoś projektanta/architekta.. więc nie wystarczy kupić gotowy projekt i zanieśc do gminy

a za same zmiany to nie liczą duzo- np postawienie kilku kresek likwidujących okno-100PLN, pracy mało-ale cene da sie przełknąc (pomijając ilośc "ciężkiej pracy" włożonej w te kreski..ale trzeba studia skonczyć, żeby pod kreskami przybić pieczątke :) )

sama przegryzałąm się przez tą papierologię- życzę powodzenia!! :D

jeszcze raz ja:)

w google wyszukałam ustawę nt zmian w projekcie- istotne zmiany i nieistotne.. więc jesli chodzi o ilośc i rodzaj okien lub drzwi- uznawane jest to za zmianę nieistotną.. istotna zmiana wymagająca pozwolenia gminy to np.zmiana kubatury, pow zabudowy, zagospodarowania działki,

cytat

1.kiedy zmiany są istotne

Niestety, przepisy prawa nie definiują precyzyjnie i jednoznacznie granicy między istotnym a nieistotnym odstępstwem od projektu. Wskazówką może być jednak rodzaj zmian, które zostały uznane za istotne na tyle, że wymagają wydania kolejnej decyzji pozwalającej na budowę, a są to:

zmiana objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu; istotne będzie zatem na przykład inne usytuowanie budynku względem granic działki i nieruchomości sąsiednich;

zmiany charakterystycznych parametrów domu: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; nie można zatem samodzielnie zwiększyć powierzchni domu, dobudować piętra ani też odwrotnie - z domu piętrowego uczynić parterowego, dobudować dodatkowego pokoju czy garażu ani też zwiększyć lub zmniejszyć długości i szerokości domu;

zmiana warunków korzystania z obiektu przez osoby niepełnosprawne (dotyczy to obiektów użyteczności publicznej, takich jak szkoły, urzędy, ośrodki zdrowia);

zmiana sposobu użytkowania budynku lub jego części, na przykład zamiast budynku gospodarczego chcemy wybudować duży warsztat samochodowy lub też część domu przeznaczyć na sklep;

zmiana ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w wyniku czego projekt stałby się sprzeczny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego lub decyzją o warunkach zabudowy (np. na terenie zabudowy mieszkaniowej postanawiamy zbudować zakład produkcyjny).

We wszystkich opisanych sytuacjach zmiany wymagają wstrzymania prac budowlanych i złożenia wniosku o zmianę pozwolenia na budowę.

Do wniosku należy dołączyć nowy projekt domu i czekać na decyzję o zatwierdzeniu projektu i wydanie decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Dopiero wtedy można wznowić prace budowlane.

2.zmiany nieistotne

Za nieistotne odstępstwo od projektu budowlanego można uznać zmiany:

rodzaju materiału, z którego będzie wykonany dach (jeżeli nie powodują zmiany wielkości dachu);

rodzaju materiału, z którego stawiamy dom (jeśli nie powodują zmiany wielkości domu);

przebiegu domowej instalacji energetycznej, wodociągowej, grzewczej, miejsca usytuowania kotła ogrzewającego dom;

przeznaczenia pomieszczeń, na przykład w miejscu sypialni ma powstać kolejna łazienka, a w miejscu pomieszczenia gospodarczego - gabinet itp.;

liczby okien, rodzaju otworów okiennych, liczby i rodzaju drzwi;

rodzaju elewacji domu;

kąta nachylenia dachu, wysokości kalenicy oraz układu połaci dachowych (uwaga: zmiana kąta nachylenia dachu i wysokości kalenicy będzie nieistotna, jeżeli będzie zgodna z wymaganiami planu zagospodarowania przestrzennego lub też decyzji o warunkach zabudowy. Jeśli zatem w planie nachylenie dachu może zawierać się w granicach 30-50 stopni, to zmiana z 40 na 45 stopni jest nieistotna; jeśli jednak budujący przekracza wskazania planu, to wtedy zmiana będzie istotna i wówczas wymagane jest kolejne pozwolenie na budowę).

uff-gratuluję cierpliwości w czytaniu :-?

natomiast dowiedziałabym sie na Twoim miejscu jak to będzie z drzwiami garażowymi- żeby się nie okazało, że to ma wpływ na strop- u nas architekt projektował jakieś wzmocnienia- więc jakbysmy zmieniali ścianę na ktorej dajemy drzwi- to zmieniac trzeba strop- a tu juz wymagany architekt..ale tak było u nas.

pozdrawiam

Ufff.. To ja mam chyba samowole budowlaną. Poza planem podpiwniczyłem jakieś 65% budynku (piwnica niewysoka 1,9m), komin w planie był 1, wentylacja kończyła się rurami blaszanymi ponad dachem, więc zamiast tego od piętra pociągłem 2 dodatkowe kominy. Dodatkowe wejście z tył domu, odniżylem strop na parterze o jakieś kilkanaście cm. Kierbud o tym wiedział i nie widział problemu (na budowie był ze 3 razy) ciekawe co teraz mi powie. Teraz się zastanawiam jak to rozpracować, mieć nadzieje że przejdzie i nikt się przy odbiorze nie przyczepi, czy zmieniać projekt i nowe pozwolenie.

Cholera człowiek w trakcie chce coś poprawić żeby było lepiej, a robi sobie same problemy.

Pozdrawiam

no to kolejny cytat z działu prawnego nt budowy domu..

Może się zdarzyć, że inspektor nadzoru budowlanego skontroluje dom już po jego wybudowaniu i dopiero wtedy uzna odstępstwa od projektu za istotne. W takiej sytuacji nakłada się na inwestora obowiązek przedłożenia projektu zamiennego (zgodnego z tym, co zostało wybudowane). Po zatwierdzeniu takiego projektu inwestor musi dodatkowo uzyskać pozwolenie na użytkowanie domu. Gdyby przed wydaniem pozwolenia na użytkowanie inspektor nadzoru zauważył kolejne istotne odstępstwa od projektu, inwestor zostanie obciążony karami finansowymi - w odniesieniu do budynków mieszkalnych kara ta wynosi tysiąc złotych za każde istotne odstępstwo.

z tego co rozumiem- jak masz szczęście to kontrola nie przyjdzie odebrać budynku.. a jak przyjdzie to może się przyczepić. jest chyba jeszcze opcja, że można spisać jakiś protokół, aneks do projektu- gdzie architekt, projektant naniesie oficjelnie zmiany, ktore były zrobione.. pogadaj z kierbudem, albo jakims architektem- np tym, ktory adaptował projekt.

pozdrawiam

Witam wszystkich,

Bardzo proszę pomóżcie jeśli możecie......

Jestem zainteresowana kupnem projektu domu z Muratora C114 Znany. Jednak chciałabym nanieść kilka dorbnych porawek a mianowicie: Zlikwidować jedno okno, zmniejszyć dwa okna z długich na krótkie, zlikwidować jedne drzwi oraz zamienić wjazd do garażu na drugą ścianę budynku. Czy tego typu

poprawki musi nanosić architekt zanim oddam projekt do zatwierdzenia do

gminy ??? czy może te poprawki nanieść kierownik budowy po uzyskaniu

pozwolenia na budowe???

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wszelkie zmiany dokonane podczas budowy,które nie wpłynęły na zmianę konstrukcji budynku,możesz zgłosić po zakończeniu budowy wraz ze zgłoszeniem do odbioru budynku,jednak zmiany te musi nanieść na projekt architekt(na czerwono -tak dla info),więc zmiany w projekcie dokonuje architekt,a nie kierownik budowy.Każda duża firma projektowa współpracuje z biurem architektonicznym prawie w każdym mieście w celu dokonywania takich poprawek.Wszystkie zmiany, które zostały przez ciebie wymienione zaliczają się do drobnych,więc spokojnie możesz dołączyć swój projekt do wniosku o pozwolenie na budowę.Potem jednak wybierz się do architekta w celu naniesienia poprawek,bo zmiana wielkości lub przeniesienia otworu w budynku wiąże się z odpowiednim umiejscowieniem nadproża,a w sytuacji likwidacji otworu przewidzianego w projekcie,oczywiście brak jest potrzeby stosowania wzmocnienia w formie nadproża. :wink: