Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki i jej odrolnienie. Bardzo proszę o pomoc.

kamila_lublin

Recommended Posts

Witam!

W skrócie: Mam dużą działkę rolną. Chcę zmienić jej przeznaczenie na budowlaną, podzielić na kilka mniejszych i sprzedać jako już budowlane. I moje pytania są następujące:

1. Najpierw starać się o zmianę w planie zagospodarowania przestrzennego? Czy najpierw podzielić?

2. Co napisać w uzasadnieniu wniosku o zmianę zagospodarowania, żeby mieć wogle jakieś szanse na pozytywne rozpatrzenie (albo chociaż- na jakiekolwiek rozpatrzenie mojego wniosku)??

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

mój poprzednik dobrze zauważyl że minimalna wielkość dzialki rolnej to 3ooo m radzę tobie jednak wystąpić do gminy o warunki zabudowy na taką ilosć domów ile będziesz chciał mieć działek( Ograniczeniem jest tu wielkość działki jaką przyjeła gmina pod budownictwo) gdy już je uzyskasz wystąp o podział działki według warunków zabudowy . Ja tak podzieliłem swoją działkę

Ktoś tu mówił o planie zagospodarowania przestrzennego a więc nie mówmy o WZ. Jeśli w planie masz działkę rolną to ona taką pozostanie dkonca świata albo do czasu zmiany planu. Zmienić plan miejscowy to poważna sprawa. Jak już by ci sie to udało to powinieneś dzielić działkę zgodnie z ustaleniami tego planu. Ostateczie możesz zrobić odwrotnie bo podział działki ornej to prosta sprawa i nawet zgody wójta nie musisz mieć więc dzielisz wg uznania byle wielkość działeki była zachowana.

Co do uzasadnienia wniosku o zmiane planu.

Nie ma argumentów uniwersalnych.

Są konkretne w konkretnej sytuacji. Np. trzeba wiedzieć, dlaczego nieruchomość pozostała rolna w MPZP, jakie jest otoczenie, możliwość doprowadzenia mediów itp.

Na początek zdobądź podstawowe informacje, a potem działaj.