kamila_lublin 03.02.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam!W skrócie: Mam dużą działkę rolną. Chcę zmienić jej przeznaczenie na budowlaną, podzielić na kilka mniejszych i sprzedać jako już budowlane. I moje pytania są następujące:1. Najpierw starać się o zmianę w planie zagospodarowania przestrzennego? Czy najpierw podzielić?2. Co napisać w uzasadnieniu wniosku o zmianę zagospodarowania, żeby mieć wogle jakieś szanse na pozytywne rozpatrzenie (albo chociaż- na jakiekolwiek rozpatrzenie mojego wniosku)?? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.02.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ekspertem nie jestem, ale występowanie o podział działki rolnej wprowadza pewne ograniczenia - powierzchnia wydzielanej działki min. 0,3 ha. Ja najpierw uzyskałbym WZ, a potem dzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 05.02.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 mój poprzednik dobrze zauważyl że minimalna wielkość dzialki rolnej to 3ooo m radzę tobie jednak wystąpić do gminy o warunki zabudowy na taką ilosć domów ile będziesz chciał mieć działek( Ograniczeniem jest tu wielkość działki jaką przyjeła gmina pod budownictwo) gdy już je uzyskasz wystąp o podział działki według warunków zabudowy . Ja tak podzieliłem swoją działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 05.02.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 a i jeszcze jedno na działce rolnej można wyłączyć zprodukcji rolnej bez płacenia za to 500m pod drogi i budynek po co więc przekształcać jej status i płacić większe podatki ,a samo odrolnienie też chyba kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 09.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ktoś tu mówił o planie zagospodarowania przestrzennego a więc nie mówmy o WZ. Jeśli w planie masz działkę rolną to ona taką pozostanie dkonca świata albo do czasu zmiany planu. Zmienić plan miejscowy to poważna sprawa. Jak już by ci sie to udało to powinieneś dzielić działkę zgodnie z ustaleniami tego planu. Ostateczie możesz zrobić odwrotnie bo podział działki ornej to prosta sprawa i nawet zgody wójta nie musisz mieć więc dzielisz wg uznania byle wielkość działeki była zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.02.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Co do uzasadnienia wniosku o zmiane planu.Nie ma argumentów uniwersalnych.Są konkretne w konkretnej sytuacji. Np. trzeba wiedzieć, dlaczego nieruchomość pozostała rolna w MPZP, jakie jest otoczenie, możliwość doprowadzenia mediów itp.Na początek zdobądź podstawowe informacje, a potem działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts