Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korzystacie z [url]http://www.getup.pl/budowlane.html?[/url]

Recommended Posts

W ciagu trzech dni otrzymałem 20 ofert na wykonanie dachu.

Ja mam taką (może deko chorą teorię). Jak ktoś mnie sam znajduje i dzwoni z takich firm, i prosi o robote u mnie.... znaczy, że nie ma roboty. Podejrzewam go więc, że coś z nim nie tak. Większośc moich wykonawców umawaiała mnie za X miesięcy i kazała na siebie czekać. Znaczy się mają robotę i ludzie ich sobie polecają.

Oczywiście tez można wejśc na minę (wszedłem na minę podczas wylewek) ale ryzyko zminimalizowane. Może teraz zjawisko się zmieni jak mamy "krach" i dobrzy wykonawcy tez bedę pukać od drzwi do drzwi. Ale jak na razie na ludzi od schodów czekałem 4mc :wink: .

Jeśli firma idzie z duchem czasu to myśle,ze nie ma co sie dziwić,ze wykonawcy bedą szukali inwestorów poprzez neta. Na takich stronach czesto oglaszają sie nowicjusze,ktorzy chca rozpoczac nauke w zawodzie budowlanym....ja mimo wszystko chcialbym ekipe sprawdzoną :D ,no chyba,ze firma ma staż i ma co pokazać.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Jak można wycenić np. dach z info"zlece zrobienie dachu czterospadowego" :-?

Do poprawnej wyceny potrzeba projektu jaka konstrukcja dachu ,ilość obrubek,i szereg innych podstawowych rzeczy.no chyba że jest czas dzwonić do 20 lub więcej wykonawców i ich o wszystko wypytywać .hyba że podają dokładną wycenę jak jest projekt co i za ile danego dachu. :o Przykład

zrobiono dach 2 spadowy 2 lukarny 3 okna dachowe 240 m2 dachówka ceramiczna zakładkowa za 13.500 zł.TANIO. :roll: Ale poprawki,inwestor decyduje się byśmy poprawiali po tamtej ekipie i tak;

-brak rynienek ponad oknami o kołnierzy paroprzepuszczalnym już nie wspomnę nie obowiązkowy ale kto szanuje swoją prace by dał,zle docięte dachówki cena poprawy 1 okno 250 zł.

-Załamanie na wypuszczeniu dachu"fale"

naprawa rozebranie 10 m2 dachu prostowanie krokwi praktycznie całość od początku cena 1500 zł.

-i szereg innych mniej uciążliwych wad których niestety nie da się poprawić za niskie ceny,da się z nimi żyć

Do tego trzeba jeszcze wliczyć mat.którego nie da się oddzyskać :o

To tyle. :wink:

Może nieraz warto dać trochę więcej i zawierzyć prace komuś kto ma pojęcie i podejście do sprawy.

pozdrawiam :wink: