moniagrzes 03.02.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witamymamy zamiar ogrzać nasz domek 140m2 z uzytkowym poddaszem, bez piwnic taka kombinacją:ogrzewanie gaz ziemny+ kominek z płaszczem wodnym + podłogówka(cały dół +łazienka, holl góra) + solary.Jaki piec wybrać? jakiej wielkości zasobnik? jakiej mocy kominek?Jak to wszystko ładnie zgrać? sterowniki itp.Prosimy o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.02.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 o kilka instalacji za dużo. gaz ziemny jako podstawowe żrodło grzania - ok. Nie ma sensu (z punktu widzenia ekonomicznego) komplikować instalacji i wpinać kominka i solarów- koszt niepomierny do zysków. O sterowaniu nie wspomnę. jeśli jednak się upierasz to zepnij to wszystko za pomoca małego bufora np http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=3&id_dok=80&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 bufor będzie też pełnił rolę zbiornika CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniagrzes 03.02.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 bufor powiadasz...hmmmm a jaka cena takiego bufora????chcielibyśmy aby solary grzały nam cwu, gdy zapalimy w kominku w zimie to żeby również grzało nam cwu oraz podłogówkę, a jeśli to nie starczy to dogrzać gazem. Jaka moc kominka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.02.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 generalnie róznica w kosztach przy twoim układzie i przy "standardzie" (czyli kocioł gazowy + kominek zwykły + solary) jest ogromny i raczej się nie zwróci nigdy. Koszt samego bufor to ok 3000-4000tys zł. Na tej stronie sa schematy i cenniki:http://www.wymienniki-ciepla.pl/schematy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 koszt urządzeń: kocioł kondensacyjny + kominek z pw(najtańszy) + pompa ciepła do przygotowania ciepłej wody to około 14000 zł, z tego, to kominek jest znanego producenta, ale osobiście znam lepsze z tym, że droższe,reszta to bardzo dobre produkty, do tego musisz doliczyć koszt instalacji i pozostałych materiałów, na wspomaganie centralnego kolektorami nie licz, to u nas nie funkcjonuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniagrzes 03.02.2009 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 na wspomaganie ogrzewania domu kolektorami nie liczymy---tylko na ogrzanie wody do użytku---w naszej gminie ma być dofinansowanie (od 50 do 75%) i dlatego myślimy o solarach......pompa ciepła do grzania wody?? a to kominkiem z płaszczem nie można lub --gazem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 można, ale pompa jest latem zamiast kolektorów,a jest znacznie bardziej efektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolec 03.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A co możecie powiedzieć na temat takiego rozwiązania: piec na eko-groszek lub pelety+solary do cwu + kominek z DGP? Domek ok 140m, podlogówka na dole grzejniki na górze. Ma to sens czy raczej polecacie coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 kolektory w tym wypadku są zbyteczne,ten kocioł może swobodnie pracować cały rok, grzejąc latem cwu w niskich kosztach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolec 04.02.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co sądzisz na temat DGP, czy nie jest lepszym rozwiązaniem do tego układu włączyc kominek z płaszczem wodnym? Jakie najbardziej optymalne rozwiazanie z udziałem pieca na ekogroszek byś polecał do takiego domu? Z góry dziękuję za dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.02.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ja obecnie mam gaz (głównie podłogówka)+ kominek z DGP, w drugim domu planuję zdecydowanie gaz (całość podłogówka)+kominek z płaszczem, który będzie podgrzewał wodę w podłogówce. Argumentów za takim rozwiązaniem jest wiele, chociażby taki, że w okresach przejściowych lub dajmy na to zimie takiej jak ostatnie, mogę spokojnie wykorzystywać kominek i nie po to kładłem kafle by w takich okresach chodzić po zimnej podłodze. Nie muszę wysyszać powietrze i częściej malować ścian,grzejąc wdmuchiwanym powietrzem itp (zaleta jaka widzę to szybka zmiana temperatury w pomieszczeniach). Koszt? (kominek z DGP, a niedrogi kominek z płaszczem) podobny, pytanie, czy na dłuższą metę (częste używanie kominka, aby pooszczędzać na rachunkach nie spowoduje kompliakcji w uzytkowaniu takiej instalacji (np ryzyko przegrzania wody w układzie niskotemperaturowym, zakamienienie wężownicy i inne o których nie wiem). 1950 co o tym sądzisz? Znasz się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 15.01.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam,oczekując na dokumenty do pozwolenia na budowę - zastanawiamy się nad rodzajem ogrzewania...poczytałem trochę tematów na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.... Są trzy opcje do wyboru nad jakimi się zastanawiamy. Ale na wstępie - ponieważ mamy gaz miejski, to podstawowym źródłem ogrzewania będzie gaz. Natomiast ze względów ekonomicznych i po drugie dlatego że uwielbiamy kominek - dodatkowo planujemy nim dogrzewać. Założenie jest takie: Piec gazowy ustawiony na daną temperaturę - wieczorem czy jak jesteśmy w domu i chcemy więcej ciepła bądź przyoszczędzić na gazie - rozpalamy kominek. I co ważne - w kominku będzie się palić często - nie "od święta". A teraz konkretnie. Opcja 1:Piec gazowy + podłogówka (ok 50-60m2) + kominek z płaszczem wodnym.I tu pytania.Czy taka instalacja jest bardzo trudna w połączeniu? I czy bardzo kosztowna w porównaniu do opcji poniżej?Czy jest prosta w obsłudze? tzn. czy nie ma kłopotu z tym że jest podłogówka podłączona z kominkiem?Może ktoś z was ma tak rozwiązane ogrzewanie? No i przede wszystkim czy jest bezpieczna w użytkowaniu? Opcja 2:Piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym (bez podłogówki)w porównaniu do opcji 1 jest to rozwiązanie chyba zdecydowanie prostsze w instalacji i obsłudze. Opcja 3:Piec gazowy + podłogówka (ok. 50-60m2) + kominek z DPGTo co nie podoba nam się w tej opcji to to że nawet przy zastosowaniu bardzo dobrych filtrów - ściany do malowania co dwa lata... Ewentualnie do opcji drugiej wypuszczenie podłogówki tylko w lazience na powrocie z grzejników. Zastanawiamy się głównie nad opcją 1 lub 2 - opcja 3 jest wyjściem "awaryjnym" gdyby okazało się że opcje 1,2 są złe... Jak uważacie waszym zdaniem która z opcji jest najbardziej rozsądna?Jeśli macie już w domu którąś z opcji to czy coś byście zmienili i czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania? z góry dziękuję za pomocpozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.01.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 My planujemy opcję 1 i jeszcze niestety nie mam wycen ani pojęcia ile to będzie kosztowało. Moim zdaniem to super połączenie pod względem funkcjonalności i eksploatacji - nie masz czasu - działa gaz, masz chwilę czasu i lubisz dorzucać do kominka to niższym nakładem ogrzewasz. DGP moim zdaniem odpada - ja jestem alergikiem, mąż też, ogrzewane powietrze nawet w samochodzie powoduje u nas przykre dolegliwości, więc ten sposób zwyczajnie się nie nadaje. Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że kominki z płaszczem podobno mają ustawicznie czarną szybę ale muszę to jeszcze zweryfikować u kilku "żywych" posiadaczy, bo póki co to informacje wygrzebane z internetu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.01.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Wybierz opcję trzecią. Jest najbardziej ekonomiczna. Termostaty pomieszczeniowe + automatyka kotła zareagują bez zbędnych urządzeń na pracę kominka z DGP. W prawidłowo wykonanym układzie DGP występuje filtr przed rozdzielaczem GP. Nie ma mowy o brudnych ścianach, chyba że za sprawą kiepskiej szczelności kominka. Kocioł gazowy kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny w zależności od oczekiwań w zakresie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 15.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 My planujemy opcję 1 i jeszcze niestety nie mam wycen ani pojęcia ile to będzie kosztowało. Moim zdaniem to super połączenie pod względem funkcjonalności i eksploatacji - nie masz czasu - działa gaz, masz chwilę czasu i lubisz dorzucać do kominka to niższym nakładem ogrzewasz. To właśnie jest dla nas najlepsze rozwiązanie w naszej opinii... zastanawia mnie tylko czy jest to takie proste w praktyce jak w teorii... Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że kominki z płaszczem podobno mają ustawicznie czarną szybę ale muszę to jeszcze zweryfikować u kilku "żywych" posiadaczy, bo póki co to informacje wygrzebane z internetu... Z mojego doświadczenia z kominkami to nie ma różnicy czy jest to kominek z płaszczem czy bez, czy z DPG czy jakikolwiek inny... szyba NIGDY nie będzie czysta i na to nie licz:) Jedyne co możesz zrobić aby była mniej brudna jak bardziej to: - palić tylko suchym drewnem (przynajmniej jeden rok przesezonowane) - palić drewnem twardym liściastym o małej ilości substancji smolistych... czyli dąb, grab, buk, ewentualnie brzoza... Są systemy "czystej szyby" ale one tylko trochę niwelują zabrudzenia, natomiast nie licz że będziesz mieć czystą szybę niestety to niemożliwe:) W moim rodzinnym domu od 8lat 110m2 jest ogrzewane tylko i wyłącznie kominkiem z DPG (własnoręcznej roboty).. mimo bardzo dobrej jakości kominka z systemem czystej szyby, zawsze jest ona choć trochę brudna... niestety... a przy paleniu mokrym drewnem wręcz czarna... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 15.01.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Wybierz opcję trzecią. Jest najbardziej ekonomiczna. Termostaty pomieszczeniowe + automatyka kotła zareagują bez zbędnych urządzeń na pracę kominka z DGP. W prawidłowo wykonanym układzie DGP występuje filtr przed rozdzielaczem GP. Nie ma mowy o brudnych ścianach, chyba że za sprawą kiepskiej szczelności kominka. Kocioł gazowy kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny w zależności od oczekiwań w zakresie CWU. Zdecydowanie jest na pewno najprostsza w budowie i chyba najmniej kłopotliwa w obsłudze... Natomiast jakoś nie mam pewności do tych filtrów... W domu rodzinnym po sezonie grzewczym ściany są do malowania... po prostu masakra jak wygląda w koło wylotów... ale filtrów żadnych tam nie ma... więc nie potrafię ocenić jak to wygląda z filtrami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.01.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Jeżeli układ spalinowy i kominek będą szczelne, to przy prawidłowej eksploatacji filtrów nie będzie problemów. Istotne jest tylko prawidłowe wykonanie układu DGP oraz dobór wentylatora do mocy kominka, najlepiej takiego z płynną lub skokową modulacją prędkości obrotowej, z opcją automatycznego wyłączenia po zakończeniu pracy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 15.01.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 hmmm... może masz rację.... najlepiej jakby zobaczyć ściany u kogoś kto pali od kilku sezonów... ciężki wybór mnie czeka bo ile osób tyle opinii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 To właśnie jest dla nas najlepsze rozwiązanie w naszej opinii... zastanawia mnie tylko czy jest to takie proste w praktyce jak w teorii... Z mojego doświadczenia z kominkami to nie ma różnicy czy jest to kominek z płaszczem czy bez, czy z DPG czy jakikolwiek inny... szyba NIGDY nie będzie czysta i na to nie licz:) Jedyne co możesz zrobić aby była mniej brudna jak bardziej to: - palić tylko suchym drewnem (przynajmniej jeden rok przesezonowane) - palić drewnem twardym liściastym o małej ilości substancji smolistych... czyli dąb, grab, buk, ewentualnie brzoza... Są systemy "czystej szyby" ale one tylko trochę niwelują zabrudzenia, natomiast nie licz że będziesz mieć czystą szybę niestety to niemożliwe:) W moim rodzinnym domu od 8lat 110m2 jest ogrzewane tylko i wyłącznie kominkiem z DPG (własnoręcznej roboty).. mimo bardzo dobrej jakości kominka z systemem czystej szyby, zawsze jest ona choć trochę brudna... niestety... a przy paleniu mokrym drewnem wręcz czarna... pozdrawiam I tu się grubo mylisz. Tak wygląda mój kominek pod koniec palenia http://lh6.ggpht.com/_t3c3idkeHRI/TKNdC3YbQFI/AAAAAAAAATs/7vOHNDavUe0/s640/P1010722.JPG Nie dość że szyba czysta to i środek. Dla niewielkiego domu wystarczy zwykły kominek bez jakiegokolwiek rozprowadzenia i będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.01.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Ja swój układ DGP będę realizował dopiero w tym roku. U szwagra taki układ działa, z tym że on nie używa kominka w sposób ciągły. W przypadku intensywnej eksploatacji nie unikniesz efektu kotłowni w salonie wynikającego z konieczności usuwania popiołu i rozpalania wsadu, bez względu na to czy będzie to DGP czy PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts