Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy

mamy zamiar ogrzać nasz domek 140m2 z uzytkowym poddaszem, bez piwnic taka kombinacją:

ogrzewanie gaz ziemny+ kominek z płaszczem wodnym + podłogówka(cały dół +łazienka, holl góra) + solary.

Jaki piec wybrać? jakiej wielkości zasobnik? jakiej mocy kominek?

Jak to wszystko ładnie zgrać? sterowniki itp.

Prosimy o pomoc.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o kilka instalacji za dużo. gaz ziemny jako podstawowe żrodło grzania - ok. Nie ma sensu (z punktu widzenia ekonomicznego) komplikować instalacji i wpinać kominka i solarów- koszt niepomierny do zysków. O sterowaniu nie wspomnę.

jeśli jednak się upierasz to zepnij to wszystko za pomoca małego bufora np http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=3&id_dok=80&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

bufor będzie też pełnił rolę zbiornika CWU.

generalnie róznica w kosztach przy twoim układzie i przy "standardzie" (czyli kocioł gazowy + kominek zwykły + solary) jest ogromny i raczej się nie zwróci nigdy. Koszt samego bufor to ok 3000-4000tys zł.

Na tej stronie sa schematy i cenniki:

http://www.wymienniki-ciepla.pl/schematy.html

koszt urządzeń: kocioł kondensacyjny + kominek z pw(najtańszy) + pompa ciepła do przygotowania ciepłej wody to około 14000 zł,

z tego, to kominek jest znanego producenta, ale osobiście znam lepsze z tym, że droższe,

reszta to bardzo dobre produkty,

do tego musisz doliczyć koszt instalacji i pozostałych materiałów,

na wspomaganie centralnego kolektorami nie licz, to u nas nie funkcjonuje,

Ja obecnie mam gaz (głównie podłogówka)+ kominek z DGP, w drugim domu planuję zdecydowanie gaz (całość podłogówka)+kominek z płaszczem, który będzie podgrzewał wodę w podłogówce. Argumentów za takim rozwiązaniem jest wiele, chociażby taki, że w okresach przejściowych lub dajmy na to zimie takiej jak ostatnie, mogę spokojnie wykorzystywać kominek i nie po to kładłem kafle by w takich okresach chodzić po zimnej podłodze. Nie muszę wysyszać powietrze i częściej malować ścian,grzejąc wdmuchiwanym powietrzem itp (zaleta jaka widzę to szybka zmiana temperatury w pomieszczeniach). Koszt? (kominek z DGP, a niedrogi kominek z płaszczem) podobny, pytanie, czy na dłuższą metę (częste używanie kominka, aby pooszczędzać na rachunkach nie spowoduje kompliakcji w uzytkowaniu takiej instalacji (np ryzyko przegrzania wody w układzie niskotemperaturowym, zakamienienie wężownicy i inne o których nie wiem). 1950 co o tym sądzisz? Znasz się na rzeczy.

• 1 year później...

Witam,

oczekując na dokumenty do pozwolenia na budowę - zastanawiamy się nad rodzajem ogrzewania...

poczytałem trochę tematów na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania....

Są trzy opcje do wyboru nad jakimi się zastanawiamy. Ale na wstępie - ponieważ mamy gaz miejski, to podstawowym źródłem ogrzewania będzie gaz. Natomiast ze względów ekonomicznych i po drugie dlatego że uwielbiamy kominek - dodatkowo planujemy nim dogrzewać.

Założenie jest takie: Piec gazowy ustawiony na daną temperaturę - wieczorem czy jak jesteśmy w domu i chcemy więcej ciepła bądź przyoszczędzić na gazie - rozpalamy kominek. I co ważne - w kominku będzie się palić często - nie "od święta".

A teraz konkretnie.

Opcja 1:

Piec gazowy + podłogówka (ok 50-60m2) + kominek z płaszczem wodnym.

I tu pytania.

Czy taka instalacja jest bardzo trudna w połączeniu? I czy bardzo kosztowna w porównaniu do opcji poniżej?

Czy jest prosta w obsłudze? tzn. czy nie ma kłopotu z tym że jest podłogówka podłączona z kominkiem?

Może ktoś z was ma tak rozwiązane ogrzewanie? No i przede wszystkim czy jest bezpieczna w użytkowaniu?

Opcja 2:

Piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym (bez podłogówki)

w porównaniu do opcji 1 jest to rozwiązanie chyba zdecydowanie prostsze w instalacji i obsłudze.

Opcja 3:

Piec gazowy + podłogówka (ok. 50-60m2) + kominek z DPG

To co nie podoba nam się w tej opcji to to że nawet przy zastosowaniu bardzo dobrych filtrów - ściany do malowania co dwa lata...

Ewentualnie do opcji drugiej wypuszczenie podłogówki tylko w lazience na powrocie z grzejników.

Zastanawiamy się głównie nad opcją 1 lub 2 - opcja 3 jest wyjściem "awaryjnym" gdyby okazało się że opcje 1,2 są złe...

Jak uważacie waszym zdaniem która z opcji jest najbardziej rozsądna?

Jeśli macie już w domu którąś z opcji to czy coś byście zmienili i czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania?

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam,

My planujemy opcję 1 i jeszcze niestety nie mam wycen ani pojęcia ile to będzie kosztowało.

Moim zdaniem to super połączenie pod względem funkcjonalności i eksploatacji - nie masz czasu - działa gaz, masz chwilę czasu i lubisz dorzucać do kominka to niższym nakładem ogrzewasz.

DGP moim zdaniem odpada - ja jestem alergikiem, mąż też, ogrzewane powietrze nawet w samochodzie powoduje u nas przykre dolegliwości, więc ten sposób zwyczajnie się nie nadaje.

Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że kominki z płaszczem podobno mają ustawicznie czarną szybę :( ale muszę to jeszcze zweryfikować u kilku "żywych" posiadaczy, bo póki co to informacje wygrzebane z internetu...

Wybierz opcję trzecią. Jest najbardziej ekonomiczna. Termostaty pomieszczeniowe + automatyka kotła zareagują bez zbędnych urządzeń na pracę kominka z DGP. W prawidłowo wykonanym układzie DGP występuje filtr przed rozdzielaczem GP. Nie ma mowy o brudnych ścianach, chyba że za sprawą kiepskiej szczelności kominka. Kocioł gazowy kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny w zależności od oczekiwań w zakresie CWU.

My planujemy opcję 1 i jeszcze niestety nie mam wycen ani pojęcia ile to będzie kosztowało.

Moim zdaniem to super połączenie pod względem funkcjonalności i eksploatacji - nie masz czasu - działa gaz, masz chwilę czasu i lubisz dorzucać do kominka to niższym nakładem ogrzewasz.

To właśnie jest dla nas najlepsze rozwiązanie w naszej opinii... zastanawia mnie tylko czy jest to takie proste w praktyce jak w teorii...:)

Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że kominki z płaszczem podobno mają ustawicznie czarną szybę ale muszę to jeszcze zweryfikować u kilku "żywych" posiadaczy, bo póki co to informacje wygrzebane z internetu...

Z mojego doświadczenia z kominkami to nie ma różnicy czy jest to kominek z płaszczem czy bez, czy z DPG czy jakikolwiek inny... szyba NIGDY nie będzie czysta i na to nie licz:) Jedyne co możesz zrobić aby była mniej brudna jak bardziej to:

- palić tylko suchym drewnem (przynajmniej jeden rok przesezonowane)

- palić drewnem twardym liściastym o małej ilości substancji smolistych... czyli dąb, grab, buk, ewentualnie brzoza...

Są systemy "czystej szyby" ale one tylko trochę niwelują zabrudzenia, natomiast nie licz że będziesz mieć czystą szybę:) niestety to niemożliwe:)

W moim rodzinnym domu od 8lat 110m2 jest ogrzewane tylko i wyłącznie kominkiem z DPG (własnoręcznej roboty).. mimo bardzo dobrej jakości kominka z systemem czystej szyby, zawsze jest ona choć trochę brudna... niestety... a przy paleniu mokrym drewnem wręcz czarna...

pozdrawiam

Wybierz opcję trzecią. Jest najbardziej ekonomiczna. Termostaty pomieszczeniowe + automatyka kotła zareagują bez zbędnych urządzeń na pracę kominka z DGP. W prawidłowo wykonanym układzie DGP występuje filtr przed rozdzielaczem GP. Nie ma mowy o brudnych ścianach, chyba że za sprawą kiepskiej szczelności kominka. Kocioł gazowy kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny w zależności od oczekiwań w zakresie CWU.

Zdecydowanie jest na pewno najprostsza w budowie i chyba najmniej kłopotliwa w obsłudze... Natomiast jakoś nie mam pewności do tych filtrów... W domu rodzinnym po sezonie grzewczym ściany są do malowania... po prostu masakra jak wygląda w koło wylotów... ale filtrów żadnych tam nie ma... więc nie potrafię ocenić jak to wygląda z filtrami...

Jeżeli układ spalinowy i kominek będą szczelne, to przy prawidłowej eksploatacji filtrów nie będzie problemów. Istotne jest tylko prawidłowe wykonanie układu DGP oraz dobór wentylatora do mocy kominka, najlepiej takiego z płynną lub skokową modulacją prędkości obrotowej, z opcją automatycznego wyłączenia po zakończeniu pracy kominka.

To właśnie jest dla nas najlepsze rozwiązanie w naszej opinii... zastanawia mnie tylko czy jest to takie proste w praktyce jak w teorii...:)

Z mojego doświadczenia z kominkami to nie ma różnicy czy jest to kominek z płaszczem czy bez, czy z DPG czy jakikolwiek inny... szyba NIGDY nie będzie czysta i na to nie licz:) Jedyne co możesz zrobić aby była mniej brudna jak bardziej to:

- palić tylko suchym drewnem (przynajmniej jeden rok przesezonowane)

- palić drewnem twardym liściastym o małej ilości substancji smolistych... czyli dąb, grab, buk, ewentualnie brzoza...

Są systemy "czystej szyby" ale one tylko trochę niwelują zabrudzenia, natomiast nie licz że będziesz mieć czystą szybę:) niestety to niemożliwe:)

W moim rodzinnym domu od 8lat 110m2 jest ogrzewane tylko i wyłącznie kominkiem z DPG (własnoręcznej roboty).. mimo bardzo dobrej jakości kominka z systemem czystej szyby, zawsze jest ona choć trochę brudna... niestety... a przy paleniu mokrym drewnem wręcz czarna...

pozdrawiam

I tu się grubo mylisz.

Tak wygląda mój kominek pod koniec palenia

http://lh6.ggpht.com/_t3c3idkeHRI/TKNdC3YbQFI/AAAAAAAAATs/7vOHNDavUe0/s640/P1010722.JPG

Nie dość że szyba czysta to i środek.

Dla niewielkiego domu wystarczy zwykły kominek bez jakiegokolwiek rozprowadzenia i będzie ciepło.

Ja swój układ DGP będę realizował dopiero w tym roku. U szwagra taki układ działa, z tym że on nie używa kominka w sposób ciągły. W przypadku intensywnej eksploatacji nie unikniesz efektu kotłowni w salonie wynikającego z konieczności usuwania popiołu i rozpalania wsadu, bez względu na to czy będzie to DGP czy PW.