Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja swój układ DGP będę realizował dopiero w tym roku. U szwagra taki układ działa, z tym że on nie używa kominka w sposób ciągły. W przypadku intensywnej eksploatacji nie unikniesz efektu kotłowni w salonie wynikającego z konieczności usuwania popiołu i rozpalania wsadu, bez względu na to czy będzie to DGP czy PW.

Efekt kotłowni w salonie - z tym się liczę i tego się nie boję:) Nie planuję ciągłego palenia ale częste:) natomiast ściany w całym domu zakurzone przy wylotach to mnie przeraża:)

Ja osobiście nie widziałem jeszcze kominka (który jest regularnie używany) aby miał czystą szybę:) może przy przepalaniu raz na czas to tak... ale przy paleniu częstym lub ciągłym jest to w mojej ocenie niemożliwe... ale może jestem w tyle w temacie szyb kominkowych:)

Powiem ci że szyba jest czyszczona raz na 5-6 rozpaleń ale nie że jest cała brudna tylko miejscami jest po prostu nie czysta:)

Środek sam się oczyszcza pod wpływem ciepła.

Powiem ci że szyba jest czyszczona raz na 5-6 rozpaleń ale nie że jest cała brudna tylko miejscami jest po prostu nie czysta:)

Środek sam się oczyszcza pod wpływem ciepła.

tu się z tobą zgodzę w 100% ze jak na 5-6 rozpaleń jest czyszczona to się się tylko "przypala"... jeśli masz suche drewno i palisz dość często spróbuj sobie nie czyscic szyby... przy suchym drewnie szyba się powinna przepalić i powinna byc "zadowalająco czysta" przynajmniej jak dla mnie... musi się na niej tylko przepalona powłoka zrobić to nie powinna się mocno zabrudzac... ja nie jestem zwolennikiem czyszczenia szyb w kominkach bo to bardzo brudna robota:) a im mniej roboty tym lepiej... czyszczenie szyby tylko po sezonie:)

tu się z tobą zgodzę w 100% ze jak na 5-6 rozpaleń jest czyszczona to się się tylko "przypala"... jeśli masz suche drewno i palisz dość często spróbuj sobie nie czyscic szyby... przy suchym drewnie szyba się powinna przepalić i powinna byc "zadowalająco czysta" przynajmniej jak dla mnie... musi się na niej tylko przepalona powłoka zrobić to nie powinna się mocno zabrudzac... ja nie jestem zwolennikiem czyszczenia szyb w kominkach bo to bardzo brudna robota:) a im mniej roboty tym lepiej... czyszczenie szyby tylko po sezonie:)

Są kominki w których szybę czyścisz raz ,dwa razy w sezonie .Moga też byc bez kratek ( czyli nie brudzic ścian)

Z mojego doświadczenia z kominkami to nie ma różnicy czy jest to kominek z płaszczem czy bez, czy z DPG czy jakikolwiek inny... szyba NIGDY nie będzie czysta i na to nie licz:) Jedyne co możesz zrobić aby była mniej brudna jak bardziej to:

- palić tylko suchym drewnem (przynajmniej jeden rok przesezonowane)

- palić drewnem twardym liściastym o małej ilości substancji smolistych... czyli dąb, grab, buk, ewentualnie brzoza...

Są systemy "czystej szyby" ale one tylko trochę niwelują zabrudzenia, natomiast nie licz że będziesz mieć czystą szybę:) niestety to niemożliwe:)

Nie liczę na nieskazitelnie czystą szybę, absolutnie ;)

Ale gdzieś na forum żaliła się jakaś użytkowniczka, że 1-2 rozpalenia w kominku z płaszczem i nie widać szyby... o ogniu nie wspominając.

Ale mogła mieć go źle wykonanego albo palić mokrym drewnem.

Witam, od 7 lat eksploatuję kominek z płaszczem, oraz podłogówkę w całym domu, do tego piec gazowy i panele słoneczne. Zużywam rocznie ok 6 mp drewna (zwykle dębina), najlepiej jak utrzymuję ogień w kominku ok tygodnia, tylko dokładając trochę drewna, oczywiście szyba się brudzi, ale przy solidnym rozpaleniu, przy podniesionej temperaturze oczyszcza się, ale w mieszkaniu jest zbyt gorąco (temp w salonie przekracza 24/25 st.C, dlatego bardziej odpowiada mi palenie z ograniczonym dostępem powietrza. Instalacja jest zintegrowana tj kominkiem i panelami solarnymi ogrzewam zbiornik cwu, jedną wężownicą, druga jest podłączona do pieca gazowego. Taki układ rozwala również na dogrzewanie w razie potrzeby ciepłem z kominka i solarów podłogówki. System od lat działa ekonomicznie i skutecznie (rocznie zużywam ok 600m3 gazu GZ50), dom 130m2. Koszty eksploatacji takiego systemu zamieściłem w tabeli

http://img412.imageshack.us/img412/4871/captureoe.jpg

Witam, od 7 lat eksploatuję kominek z płaszczem, oraz podłogówkę w całym domu, do tego piec gazowy i panele słoneczne. Zużywam rocznie ok 6 mp drewna (zwykle dębina), najlepiej jak utrzymuję ogień w kominku ok tygodnia, tylko dokładając trochę drewna, oczywiście szyba się brudzi, ale przy solidnym rozpaleniu, przy podniesionej temperaturze oczyszcza się, ale w mieszkaniu jest zbyt gorąco (temp w salonie przekracza 24/25 st.C, dlatego bardziej odpowiada mi palenie z ograniczonym dostępem powietrza. Instalacja jest zintegrowana tj kominkiem i panelami solarnymi ogrzewam zbiornik cwu, jedną wężownicą, druga jest podłączona do pieca gazowego. Taki układ rozwala również na dogrzewanie w razie potrzeby ciepłem z kominka i solarów podłogówki. System od lat działa ekonomicznie i skutecznie (rocznie zużywam ok 600m3 gazu GZ50), dom 130m2. Koszty eksploatacji takiego systemu zamieściłem w tabeli

To jest doskonały przykład jak dzisiaj nie należy budować domu. Sorry za tak postawienie sprawy ale taka jest prawda. To co 7 lat temu było ok dzisiaj już być nie musi.

Cały system CO i CWU kosztował dużo. Kominek z płaszczem, gaz, solary a rachunki niemałe.

Dzisiaj za podobne pieniądze można mieć i bezobsługowo i tanio.

1. Gaz (tu się pojawia problem wskoczenia na droższą taryfę)

2. PC Dla takiego domu inwestycja 25-30 tyś. +podłogówka

3. Prąd Inwestycja około 10tyś ale trzeba zrobić bardzo dobre ocieplenie.

Osobiście mam PC i roczne koszty podobnego domu to 1500-1600zł.

Dla tych co dopiero zaczynają budowy; myślcie zawsze o całości nie pomijając żadnego z elementów.

Edytowane przez Liwko

re Liwko, oczywiście technologia budowy się zmienia, moje koszty budowy nie były wysokie (sporo wykonałem sam, dlatego zaszalałem nawet na solary, chociaż dzisiaj tegio bym nie instalował), jeśli system okaże się przestarzały lub nieekonomiczny to nawet dzisiaj mogę zainstalować dodatkowo pc za ok 4k zł, która zaspokoiłaby zapotrzebowanie mojego domu na ciepło, wówczas w zużyciu gazu zmieściłbym się w taryfie W1. Takie pompy obecnie produkuje HEWALEX

http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-pcwu-3-8-i1409046742.html

Ale jak na razie ogrzewam wodną podłogówkę słońcem, gazem i drewnem, przy modernizacji systemu pomyślę nad pc, ale na pewno nie za 25-30 tys, tylko znacznie taniej. Nie jestem uzależniony od cen jednego dostawcy energii, mam jakiś wybór. Dodam, ze koszt mojego systemu w całości nie przekroczył 20tys.

Edytowane przez kbab

Ale to jest pompa tylko do CWU a nie CO, ale lepsze rozwiązanie moim zdaniem od solarów.

Moim zdaniem najlepiej już nic nie kombinuj bo to u ciebie już się nie będzie opłacać. 7 lat temu było ok ale dzisiaj trzeba przedstawiać wady takiego rozwiązania. Nie mam nic do ciebie ani do tych co już tak mają ale ci co dopiero zaczynają budowy nie powinni tego robić, takie jest moje zdanie.

Ale to jest pompa tylko do CWU a nie CO, ale lepsze rozwiązanie moim zdaniem od solarów.

Moim zdaniem najlepiej już nic nie kombinuj bo to u ciebie już się nie będzie opłacać. 7 lat temu było ok ale dzisiaj trzeba przedstawiać wady takiego rozwiązania. Nie mam nic do ciebie ani do tych co już tak mają ale ci co dopiero zaczynają budowy nie powinni tego robić, takie jest moje zdanie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby taką pc zastosować do ogrzewania podłogówki, przecież moc jej sięga 3,8kW, do ogrzewania tylko cwu producenci proponują o wiele mniejsze, nawet poniżej 1kW, zatem co stoi na przeszkodzie aby nadwyżką mocy ogrzać podłogi? Taką pc wpiąć do mojego systemu to dla mnie pestka, ale uważam że na obecny czas jest to ekonomicznie nie uzasadnione, ale kiedyś - czemu nie - chociaż w przyszłości mogą być jeszcze korzystniejsze źródła ciepła?

No jasne że mogą być i na pewno będą:)

Przy PC trzeba pamiętać by grzać w II taryfie i akumulować ciepło a ta pompa jest trochę małej mocy i w dodatku pomieszczenie w którym by stała musiałbyś dogrzewać. Przy CWU to nie problem bo pracuje krótko ale już przy CO to chłodzenie było by znaczne. Nie polecam do CO ale dla tych którzy chcą kupić solary jak najbardziej.

Nie liczę na nieskazitelnie czystą szybę, absolutnie ;)

Ale gdzieś na forum żaliła się jakaś użytkowniczka, że 1-2 rozpalenia w kominku z płaszczem i nie widać szyby... o ogniu nie wspominając.

Ale mogła mieć go źle wykonanego albo palić mokrym drewnem.

Przy nowym kominku - bardzo często ludziki spodziewają się że kominek będzie wyglądał jak na obrazku i przeżywają szok jak zobaczą czarną szybę. Po prostu trzeba się nauczyć jak palić żeby szyba była w miarę czysta - no i trochę przyzwyczaić do zabrudzonej szyby:) Dobrze kbab napisał że wystarczy mocniej rozpalić i szyba się przepala...

Dzięki ze wyliczenia - przeanalizuje sobie ale na pierwszy rzut oka to właśnie tak samo mam zamiar palić w domu czyli gaz + zużycie drewna 5-10mb w zależności jak w danym sezonie mi się będzie chciało:)

No jasne że mogą być i na pewno będą:)

Przy PC trzeba pamiętać by grzać w II taryfie i akumulować ciepło a ta pompa jest trochę małej mocy i w dodatku pomieszczenie w którym by stała musiałbyś dogrzewać. Przy CWU to nie problem bo pracuje krótko ale już przy CO to chłodzenie było by znaczne. Nie polecam do CO ale dla tych którzy chcą kupić solary jak najbardziej.

rurowe gwc pod domem rozwiązuje ten problem, nawet przy temp -20 pc zasilana byłaby powietrzem o temp dodatniej. Oczywiście płyta grzewcza ma zdolność akumulacji ciepła przy 2 taryfie, dlatego w 1 system mógłby dogrzewać awaryjnie.

Edytowane przez kbab

re Liwko, oczywiście technologia budowy się zmienia, moje koszty budowy nie były wysokie (sporo wykonałem sam, dlatego zaszalałem nawet na solary, chociaż dzisiaj tegio bym nie instalował), jeśli system okaże się przestarzały lub nieekonomiczny to nawet dzisiaj mogę zainstalować dodatkowo pc za ok 4k zł, która zaspokoiłaby zapotrzebowanie mojego domu na ciepło, wówczas w zużyciu gazu zmieściłbym się w taryfie W1. Takie pompy obecnie produkuje HEWALEX

http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-pcwu-3-8-i1409046742.html.

Nie wiem czy to błąd 75l/h = 0,02l/s, bo z takim przepływem to się nawet baterii umywalkowej przyzwoicie nie zasili, a o napełnieniu wanny nie wspomnę. :confused:

Chyba, że z jakimś zbiornikiem akumulacyjnym ładowanym całą noc.

Edytowane przez nilsan

rurowe gwc pod domem rozwiązuje ten problem, nawet przy temp -20 pc zasilana byłaby powietrzem o temp dodatniej. Oczywiście płyta grzewcza ma zdolność akumulacji ciepła przy 2 taryfie, dlatego w 1 system mógłby dogrzewać awaryjnie.

Nie ma na to szans. Taka PC potrzebuje dość sporo powietrza i taki GWC szybko by ci się wychłodził. Poza tym są to następne koszta a w dodatku nie wszędzie taki rurowy GWC zrobisz (wysoko wody gruntowe). Na pewno coś tam zadziała ale nie wiem czy gra warta świeczki.

Moim zdaniem powinieneś już zostawić tak jak masz.

Pzdr

Nie wiem czy to błąd 75l/h = 0,02l/s, bo z takim przepływem to się nawet baterii umywalkowej przyzwoicie nie zasili, a o napełnieniu wanny nie wspomnę. :confused:

Chyba, że z jakimś zbiornikiem akumulacyjnym ładowanym całą noc.

Na pewno zbiornik. 300l około 4h.

Ale to jest do 55oC a z własnego doświadczenia wiem ze wystarczy do 45.

Sorry nie doczytałem w materiałach producenta. Szkoda tylko, że działa w okresach wiosna, lato, jesień. W zimie kicha. :(

Nie kicha tylko ze wychładza pomieszczenie w którym stoi ale zakładając jakiś tam COP w okolicach 3 to i tak lepiej jest dogrzać je czymkolwiek a pompa nam się za to odwdzięczy. Zużycie prądu na jedną osobę to około 10zł miesięcznie (moje zużycie) a latem jeszcze mniej. Można przyjąć że dla 3 osób to będzie 300zł ale sprawność 100% w ciągu roku. Solary mają sprawność 50-60%, koszt pompki około 70zł rocznie a i tak pozostałą część zapotrzebowania trzeba czymś uzupełnić. Teraz niech każdy sam sobie odpowie co lepsze do CWU.