Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale wracając do tematu. Podłogówka mówię duże tak, gaz tak, kominek z płaszczem nie. Dodanie do tego wszystkiego solarów jest już grubą przesadą i ekonomicznie nieuzasadnione. Wszystkie te systemy kosztują i trzeba liczyć je jako całość. Gaz ma dwie duże zalety, nie smrodzi sąsiadom i jest bezobsługowy ale i jedną wadę, przesyłowe. Pytanie ile w danym regionie ono wynosi.

No dobra, a jaka jest niezbędna wydajność wentylatora?

Nie mam pojęcia ale rozmawiałem z tym panem co mi zakładał PC (znam człowieka i mu ufam) i on podobne pompy też instaluje i mówił mi że pomieszczenie 10m2 wystarcza dla takiej pompy. Pytanie czy ktoś ma takie pomieszczenie i pytanie czy zimą chce z tej PC korzystać. Ona ma jeszcze jedną dużą zaletę to latem można sobie domek schłodzić a i fajnie w tym pomieszczeniu gdzie stoi zrobić pralnie i suszarnie.

Ale, gdy ma się gaz nie pchałbym się w solary i chyba w tą PC. Przesyłowe tak czy siak trzeba zapłacić a sam gaz w końcu taki drogi nie jest. Trzeba by było to dobrze policzyć dla konkretnego przypadku.

Pzdr

No to spróbujmy to jakoś oszacować.

cp - 1005 J/kg*K

q - 1,2 kg/m3

spadek temperatury w pomieszczeniu 2*C

moc pompy ciepła 3800 W

kubatura pomieszczenia 10m2 x 2,5m =25m3

szukane - wymagany przepływ powietrza V m3/h

V = 3800 / ( 1005 x 1,2 x 2 ) x 3600= 5672 m3/h

liczba wymian powietrza na godzinę

5672/25= 227

No to chyba trochę powieje.;)

Edytowane przez nilsan
Poprawiłem błędy obliczeniowe

Na wiosnę ruszamy z budową parterówki o powierzchni 128 metrów. Dużo czytałam na forum na temat ogrzewania i nadal nie wiem czym ogrzewać dom :(. Planowałam gaz (mamy w drodze nitkę) + kominek z płaszczem, ale po tych lekturach to już sama nie wiem. A może jednak PC (mniejsze koszty eksploatacji). Dyskusje na forum są bardzo naukowe :(. Poradźcie coś "jak dla blondynki" :)

Po pierwsze musisz nam opowiedzieć o swoim przyszłym domu (projekt, zapotrzebowanie na ciepło, ilu ludzi, jaka działka i jakim kierunku, rejon Polski) im więcej tym bedzie łatwiej. Musisz jeszcze odpowiedzieć sobie czy chcesz coś bezobsługowego czy nie.

Jeżeli masz gaz to prawdopodobnie to będzie najkorzystniejsze dla ciebie ale dowiedz się najpierw ile kosztują u ciebie opłaty stałe za przesył w poszczególnych taryfach i ile będzie cię kosztowało przyłącze. Jeżeli niewiele to nie ma się nad czym zastanawiać. Tak jak w temacie zrób w całym domu podłogówkę, nie pożałujesz. A z kominkiem to już wszystkim tutaj moje zdanie jest znane.

Prawdopodobnie gaz+podłogówka+zwykły kominek (masz mały dom, zapewniam cię że wystarczy)

Cieszę się, że się odezwałeś na mój apel :). Projekt Z98 z pracowni Z500 wersja z 2 garażami. Budynek z garażem będzie połączony spiżarnią. Góra nieużytkowa - strych. W domu będą mieszkać 2 lub 3 dorosłe osoby. Z projektu zapotrzebowanie na energię 19.095 kWh/rok, zapotrzebowanie na gaz zgodnie z projektem 2.520 m/rok. Nie wiem czy to dużo, czy mało. Chcemy budować z ytonga i chyba będziemy ocieplać wełną. Podobno niewiele drożej, a cieplejsze rozwiązanie. Strony świata - front - północ, drzwi z salonu na taras - południe. Rejon Polski - warmińsko - mazurskie :) Kubatura - 470

Pozdrawiam

Edytowane przez Meggi56

Powiem ci tak. Ten dom bardzo łatwo można zrobić energooszczędny:)

Żeby nie zostać posądzony o jakieś nakłanianie do jakiegoś rozwiązania spytaj w trzech tematach i poproś aby w każdym z tych tematów dokładnie ci to rozpracowali. Np. ile będzie kosztowało dodatkowe docieplenie, ile system, ile późniejsze rachunki.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.

Najgorzej znaleźć temat o gazie więc wybierz sama

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?68-Ogrzewanie

Jedno co mogę ci podpowiedzieć i większość w tych tematach się ze mną zgodzi to rób wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i ogrzewanie podłogowe w całym domu.

Pzdr