nilsan 17.01.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Ciągnąć ciepło w zimie z budynku na potrzeby PC, to już lekka przesada. A poza tym wichura w chałupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Ciągnąć ciepło w zimie z budynku na potrzeby PC, to już lekka przesada. A poza tym wichura w chałupie. Ta pompa potrzebuje około 3h dziennie pracy do nagrzania 300l do 45oC więc tragedii nie ma. Temp w takim pomieszczeniu około 10m2 nie powinna spaść niżej niż 1-2oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 No dobra, a jaka jest niezbędna wydajność wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Ale wracając do tematu. Podłogówka mówię duże tak, gaz tak, kominek z płaszczem nie. Dodanie do tego wszystkiego solarów jest już grubą przesadą i ekonomicznie nieuzasadnione. Wszystkie te systemy kosztują i trzeba liczyć je jako całość. Gaz ma dwie duże zalety, nie smrodzi sąsiadom i jest bezobsługowy ale i jedną wadę, przesyłowe. Pytanie ile w danym regionie ono wynosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 No dobra, a jaka jest niezbędna wydajność wentylatora? Nie mam pojęcia ale rozmawiałem z tym panem co mi zakładał PC (znam człowieka i mu ufam) i on podobne pompy też instaluje i mówił mi że pomieszczenie 10m2 wystarcza dla takiej pompy. Pytanie czy ktoś ma takie pomieszczenie i pytanie czy zimą chce z tej PC korzystać. Ona ma jeszcze jedną dużą zaletę to latem można sobie domek schłodzić a i fajnie w tym pomieszczeniu gdzie stoi zrobić pralnie i suszarnie. Ale, gdy ma się gaz nie pchałbym się w solary i chyba w tą PC. Przesyłowe tak czy siak trzeba zapłacić a sam gaz w końcu taki drogi nie jest. Trzeba by było to dobrze policzyć dla konkretnego przypadku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) No to spróbujmy to jakoś oszacować. cp - 1005 J/kg*K q - 1,2 kg/m3 spadek temperatury w pomieszczeniu 2*C moc pompy ciepła 3800 W kubatura pomieszczenia 10m2 x 2,5m =25m3 szukane - wymagany przepływ powietrza V m3/h V = 3800 / ( 1005 x 1,2 x 2 ) x 3600= 5672 m3/h liczba wymian powietrza na godzinę 5672/25= 227 No to chyba trochę powieje. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez nilsan Poprawiłem błędy obliczeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Jeżeli by faktycznie tak było to nie będzie za fajnie i nawet żaden GWC tu nic nie pomoże. Postaram się wieczorem zadzwonić w tej sprawie i się zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 GWC to akurat pomoże i to jest chyba jedyne sensowne jego zastosowanie, które nie wpływa na jakość powietrza w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 GWC to akurat pomoże i to jest chyba jedyne sensowne jego zastosowanie, które nie wpływa na jakość powietrza w budynku. Przy takiej wymianie musiałby być bardzo długi (rurowy) by coś to dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Poprawiłem swoje błędy obliczeniowe, ale i tak jest nieciekawie. Wymiennik rurowy jak najbardziej, z tym że działał by gdzieś do -10*C na dworze. Potem mógłby zacząć się szronić wymiennik w PC. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To i tak prawie cztery wymiany na minutę. Hmm... Tak małej mocy pompa to jest w stanie przegonić?Ale zjechaliśmy mocno z tematu. Możemy się gdzieś przenieść z tym wątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Myślę, że nie ma co się nad ty rozwodzić. Jak będziesz miał jakieś informacje to wrzuć je na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 18.01.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Na wiosnę ruszamy z budową parterówki o powierzchni 128 metrów. Dużo czytałam na forum na temat ogrzewania i nadal nie wiem czym ogrzewać dom . Planowałam gaz (mamy w drodze nitkę) + kominek z płaszczem, ale po tych lekturach to już sama nie wiem. A może jednak PC (mniejsze koszty eksploatacji). Dyskusje na forum są bardzo naukowe . Poradźcie coś "jak dla blondynki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Po pierwsze musisz nam opowiedzieć o swoim przyszłym domu (projekt, zapotrzebowanie na ciepło, ilu ludzi, jaka działka i jakim kierunku, rejon Polski) im więcej tym bedzie łatwiej. Musisz jeszcze odpowiedzieć sobie czy chcesz coś bezobsługowego czy nie.Jeżeli masz gaz to prawdopodobnie to będzie najkorzystniejsze dla ciebie ale dowiedz się najpierw ile kosztują u ciebie opłaty stałe za przesył w poszczególnych taryfach i ile będzie cię kosztowało przyłącze. Jeżeli niewiele to nie ma się nad czym zastanawiać. Tak jak w temacie zrób w całym domu podłogówkę, nie pożałujesz. A z kominkiem to już wszystkim tutaj moje zdanie jest znane.Prawdopodobnie gaz+podłogówka+zwykły kominek (masz mały dom, zapewniam cię że wystarczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 18.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Cieszę się, że się odezwałeś na mój apel . Projekt Z98 z pracowni Z500 wersja z 2 garażami. Budynek z garażem będzie połączony spiżarnią. Góra nieużytkowa - strych. W domu będą mieszkać 2 lub 3 dorosłe osoby. Z projektu zapotrzebowanie na energię 19.095 kWh/rok, zapotrzebowanie na gaz zgodnie z projektem 2.520 m/rok. Nie wiem czy to dużo, czy mało. Chcemy budować z ytonga i chyba będziemy ocieplać wełną. Podobno niewiele drożej, a cieplejsze rozwiązanie. Strony świata - front - północ, drzwi z salonu na taras - południe. Rejon Polski - warmińsko - mazurskie Kubatura - 470 Pozdrawiam Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Meggi56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Powiem ci tak. Ten dom bardzo łatwo można zrobić energooszczędny:)Żeby nie zostać posądzony o jakieś nakłanianie do jakiegoś rozwiązania spytaj w trzech tematach i poproś aby w każdym z tych tematów dokładnie ci to rozpracowali. Np. ile będzie kosztowało dodatkowe docieplenie, ile system, ile późniejsze rachunki.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.Najgorzej znaleźć temat o gazie więc wybierz samahttp://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?68-OgrzewanieJedno co mogę ci podpowiedzieć i większość w tych tematach się ze mną zgodzi to rób wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i ogrzewanie podłogowe w całym domu.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 18.01.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dziękuję zatem zabieram się znowu za szperanie po forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.01.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dziękuję zatem zabieram się znowu za szperanie po forum Pozdrawiam I pamiętaj żeby kominka nie robić takiego jak Liwko , bo bedziesz musiala dużo gazet kupować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.01.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 eniuuu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 21.01.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Chyba jednak opcja 3 będzie w moim wypadku najrozsądniejsze - czyli do gazu dołożymy kominek z DPG - najprostsze rozwiązanie, a jak mówią często najprostsze to najlepsze - ale wymaga to jeszcze paru konsultacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts