Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba jednak opcja 3 będzie w moim wypadku najrozsądniejsze - czyli do gazu dołożymy kominek z DPG - najprostsze rozwiązanie, a jak mówią często najprostsze to najlepsze - ale wymaga to jeszcze paru konsultacji...

A w kominku jakiś odzysk ciepła ze spalin ? Jak szaleć to szaleć .:)

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opcja 1:

Piec gazowy + podłogówka (ok 50-60m2) + kominek z płaszczem wodnym.

I tu pytania.

Czy taka instalacja jest bardzo trudna w połączeniu? I czy bardzo kosztowna w porównaniu do opcji poniżej?

Czy jest prosta w obsłudze? tzn. czy nie ma kłopotu z tym że jest podłogówka podłączona z kominkiem?

Może ktoś z was ma tak rozwiązane ogrzewanie? No i przede wszystkim czy jest bezpieczna w użytkowaniu?

Przepraszam ale całego wątku nie czytałem,

Mam powyższe rozwiązanie

- taka instalacja jest łątwa w połączeniu - można na kilka sposobów.

- obsługę może ułatwić automatyka - niekoniecznie skomplikowana.

- bezpieczna jest - wymaga tylko wymiennika ciepła tak aby oddzielić instalację otwartą od zamkniętej.

Bardzo sobie cenię to rozwiązanie i dziś zbudowałbym tak samo.

Ale wracając do tematu. Podłogówka mówię duże tak, gaz tak, kominek z płaszczem nie. Dodanie do tego wszystkiego solarów jest już grubą przesadą i ekonomicznie nieuzasadnione. Wszystkie te systemy kosztują i trzeba liczyć je jako całość. Gaz ma dwie duże zalety, nie smrodzi sąsiadom i jest bezobsługowy ale i jedną wadę, przesyłowe. Pytanie ile w danym regionie ono wynosi.

W innym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page172 umieściłem tabelkę:

W oparciu o dane z innych regionów sporządziłem tabelkę, w czerwonym polu jest wyliczony limit zużycia m3 gazu w ciągu 12 mies, do którego W3 jest mniej korzystna od W2 (obdzieranie ze skóry klienta)

http://img214.imageshack.us/img214/6431/capturecj.jpg

Nie odrzucam wersji z płaszczem wodnym - jeśli koszty instalacji (tak jak napisał Foczki) bedzie rozsądna cenowo w porównaniu do innych to może własnie nią wybiorę. na dzień dzisiejszy potrzebuje konkretnych wycen wtedy podejmę decyzję....

jak wcześniej napisałem - chwalę sobie kominek z pw, ale gdybym dzisiaj projektował taki system to pw połączyłbym z wężownicą zbiornika (obojętne czy cwu czy pośredniego) grawitacyjnie, aby mógł pracować bez prądu (automatyka dzisiaj niepotrzebnie wypiera wszędzie stare doskonałe wynalazki)

Ja również poproszę o pomoc.

Będziemy ogrzewać nasz domek gazem, bo zależy nam na prostocie obsługi, a gaz leci przez działkę. W projekcie jest też kominek, w którym będziemy palić tylko dla przyjemności - DGP i płaszcz wodny odpada. Chciałabym podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach, w których będą na podłodze płytki - czyli obie łazienki, hol i korytarz, wiatrołap i kuchnia. W pozostałych (sypialnie oraz salon połączony z jadalnią) skłaniam się ku grzejnikom tradycyjnym. W salonie i jadalni chcę mieć na podłodze olejowane klepki drewniane, w sypialniach jeszcze nie wiem: panele lub wykładzina dywanowa.

Czy to wszystko da radę sensownie połączyć?

Dodam, że jeśli koszty będą do zaakceptowania, to chciałabym mieć wentylację mech. i rekuperator (czekam obecnie na wycenę).

Czy jest sens mieć podłogówkę na poddaszu jedynie w łazience, czy lepiej już tylko parter?

O ile droższa jest w realizacji podłogówka od zwykłych grzejników?

Tu jest projekt: http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2840&flip=1

Dzięki Liwko :)

Skoro masz być moim najlepszym kolegą, to może rzucisz argumentami dlaczego podłogówka po całości? Z drewnianej podłogi w salonie i jadalni nie zrezygnuję, panele drewniane do tak uczęszczanych miejsc też mnie nie przekonują. Jak to połączyć?

Rozumiem, że na poddaszu w sypialniach nie ma co marzyć o wykładzinie dywanowej, zostają zwykłe panele, tak?

Aha, tak dla porównania: jak szacujesz koszt wyposażenia tego domu w zwykłe grzejniki?

Zaufaj mi, rób wszędzie podłogówkę a po pierwszej zimie będę twoim najlepszym kolegą;)

Koszt materiałów na taki domek to około 4tyś.

Liwko Na 95% jestem zdecydowany na podłogówkę w całym domu (http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html), czytając Twoje posty nie trudno odnieść wrażenie że nie żałujesz swojej decyzji, dlatego mam pytań kilka :D

1. Jaki masz piec/metraż domu.

2. Co u Ciebie leży na podłodze :D ? (parter - płytki wszędzie, najbardziej interesuje mnie salon, poddasze - panele?)

3. Koszt materiałów ogrzewania podłogowego to 4k?? Sam robiłeś?

4. Ile masz obiegów, czy w każdym pomieszczeniu możesz ustawić inna temperaturę?

5. Czy jest szansa że w ostrą zimę podłogówka nie da rady? Musisz dogrzewać kominkiem czy tylko rekreacyjnie? DGP?PW?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Czy to wszystko da radę sensownie połączyć?

Dodam, że jeśli koszty będą do zaakceptowania, to chciałabym mieć wentylację mech. i rekuperator (czekam obecnie na wycenę).

Wszystko się da - prawdopodobnie...

Trochę tajemniczo? - już tłumaczę.

Jeżeli dom jest wykonany wg nowoczesnych standardów - czyli dość energooszczędnych - to da się wykonać ogrzewanie podłogowe na każdego rodzaju powierzchni - nawet tych teoretycznie izolatorach. Są w sprzedaży panele i deski do ogrzewania podłogowego. Można też i wykładzinę zastosować - oczywiście wszystko w ramach rozsądnej (tj. niewielkiej) grubości.

Przed decyzją czy ma być podłogówka w pomieszczeniach z deska czy wykładziną należałoby znać wpierw zapotrzebowanie na moc cieplną pomieszczenia, jeżeli się okaże duża (powiedzmy 700 W) a warstwy w posadzce mocno izolowane - to wydajność grzejnika podłogowego (np, 70 W/m2) może być niewystarczająca przy mniejszych pomieszczeniach - jak łatwo policzyć 10 m2 jest tu granicą - mniejszych pomieszczeń nie dogrzejemy podłogą.

Podłogówka w łazience - koniecznie :) nie ma przeciwwskazań. Dodatkowo koniecznie grzejniki ręcznikowce.

Co do kosztów - instalacji podłogowej zależy od używanych materiałów i rozwiązań.

Mieszacz z pompkami na rozdzielaczu - około 1000 zł (zależy ile pętli)

Rury - około 600 m powiedzmy po 4 zł - 2400 zł

Kształtki - a po co ? :D

Styropian z folią - 900 zł

My będziemy mieli gaz + kominek z płaszczem. podłogówka tylko w holu, kuchni i łazienkach. Mam dylemat, bo w sklepie namawiają mnie na kominek w układzie zamkniętym, a inni straszą, że to "bomba" w domu. Zgłupiałam. Przy układzie zamkniętym podoba mi się, że jest praktycznie bezobsługowy - rozpalam i już, no i dzięki temu się tak nie brudzi. Koszty zamkniętego z osprzętem też wychodzą lepiej. W otwartym sam kominek tańszy, ale reszta droższa?

Czy te układy zamkniete naprawdę są niebezpieczne w użytkowaniu?

My będziemy mieli gaz + kominek z płaszczem. podłogówka tylko w holu, kuchni i łazienkach. Mam dylemat, bo w sklepie namawiają mnie na kominek w układzie zamkniętym, a inni straszą, że to "bomba" w domu. Zgłupiałam. Przy układzie zamkniętym podoba mi się, że jest praktycznie bezobsługowy - rozpalam i już, no i dzięki temu się tak nie brudzi. Koszty zamkniętego z osprzętem też wychodzą lepiej. W otwartym sam kominek tańszy, ale reszta droższa?

Czy te układy zamkniete naprawdę są niebezpieczne w użytkowaniu?

Czy możesz podać o jaki kominek z PW chodzi, tzn producenta, dystrybutora, jakiegoś linka z jego opisem.

Układy zamknięte w instalacjach ze stałopalnymi źródłami ciepła nie są niebezpieczne i są powszechnie stosowane w Europie od wielu lat. Wymagają jednak prawidłowo zaprojektowanych i precyzyjnie wyregulowanych układów kominek - odbiornik ciepła. Najprostrzym i najbezpieczniejszym układem jest praca kominka z PW w połączeniu z buforem.

• 2 weeks później...