Foczki 09.02.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a to miło że nastąpiły zmiany, nie wiedziałem a czemu nie polecasz? ja mam tak u siebie rozwiązane i nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.02.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a czemu nie polecasz? ja mam tak u siebie rozwiązane i nie widzę problemu. Podstawą bezpiecznej pracy urządzeń grzewczych opalanych paliwami stałymi jest opcja pracy z pompa grawitacyjną. W układach z wymiennikiem ciepła jest ona fizycznie nie możliwa do zrealizowania. Dlatego nie polecam takiego rozwiązania. Wężownica schładzająca jako opcja bezpieczeństwa jest dla mnie nie do przyjęcia, ponieważ schładzając urządzenie grzewcze informuje je o wzroście zapotrzebowania na ciepło, tym samym pobudzając je do intensywniejszej produkcji energii, a powinno być na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 10.02.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Do połowy się zgodzę, natomiast oczywiście mamy na wymienniku pompki wspomagające. Rozwiązanie zabezpieczone wężownicą schładzającą jest moim zdaniem wystarczające dla kominka z płaszczem wodnym. Jeżeli pada pompka np. brak prądu w sieci to po przekroczeniu 95° dopuszczana jest zimna woda schładzająca kominek. Nawet jak się zagotuje to mamy przecież układ otwarty i ciśnienie nie wzrośnie więc zabezpieczenie jest dużo pewniejsze niż układ zamknięty. P.S. W jaki sposób można pobudzić kominek do intensywniejszej produkcji energii skoro jest ładowany ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 11.02.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Do połowy się zgodzę, natomiast oczywiście mamy na wymienniku pompki wspomagające. Rozwiązanie zabezpieczone wężownicą schładzającą jest moim zdaniem wystarczające dla kominka z płaszczem wodnym. Jeżeli pada pompka np. brak prądu w sieci to po przekroczeniu 95° dopuszczana jest zimna woda schładzająca kominek. Nawet jak się zagotuje to mamy przecież układ otwarty i ciśnienie nie wzrośnie więc zabezpieczenie jest dużo pewniejsze niż układ zamknięty. Zabezpieczenie naczyniem wzbiorczym otwartym kominka z płaszczem wodnym, pracującego z wymiennikiem ciepła jest skuteczne, ale do czasu. Taki układ ma najmniejszą z możliwych pojemność zładu, którą stanowi suma pojemności wodnej kominka, pojemność naczynia wzbiorczego (ok. 5% objętości zładu) oraz ze 3dm3 na rury + wymiennik. W sytuacji zaniku napięcia układ taki cechuje praktycznie zerowy rozbiór ciepła (brak rozbioru grawitacyjnego). Temperatura zładu bardzo szybko rośnie powodując gwałtowny wzrost jego objętości i całkowite wypełnienie wodą naczynia wzbiorczego. Nadmiar wody usuwany jest z naczynia rurą przelewową, która po kilku latach eksploatacji pokrywa się osadem zmniejszającym jej światło przekroju. Przy gwałtownym wzroście objętości zładu taka rura przelewowa nie jest w stanie w sposób skuteczny odebrać nadmiaru wody, co w konsekwencji prowadzi do zjawiska autosyfonu, które potrafi wyciągnąć wodę z kominka praktycznie do zera. Do skutecznego schłodzenia kominka z płaszczem wodnym o mocy np. 18kW za pomocą wężownicy schładzającej, potrzeba od 1,5 do 2,0 m3 wody z wodociągu. Taką ilość wody trzeba odprowadzić do kanalizacji lub szamba. Zawór termostatyczny uruchamiający przepływ wody poprzez wężownicę schładzającą z biegiem lat starzeje się i może zacząć przepuszczać wodę do wężownicy w normalnych warunkach eksploatacyjnych kominka, czego użytkownik nawet nie będzie widział, lub w sytuacji krytycznej wcale nie zadziałać na skutek nieużywania. P.S. W jaki sposób można pobudzić kominek do intensywniejszej produkcji energii skoro jest ładowany ręcznie? W warunkach ograniczonego rozbioru ciepła (praca z wężownicą schładzającą) temperatura spalin gwałtownie wzrasta, powodując zwiększenie ciągu kominowego, który wpływa na intensyfikację procesu spalania poprzez wzrost współczynnika nadmiaru powietrza i w konsekwencji prowadzi do wzrostu ilości ciepła produkowanego przez kominek. Edytowane 11 Lutego 2011 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 09.06.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Ponownie witam i podciągam temat Już prawie byłam zdecydowana na gaz + kominek z płaszczem wodnym i znowu kicha . Chyba za dużo czytam i rozmawiam z innymi na ten temat . Ostatnio pojawiła się wersja: gaz + kominek bez płaszcza oraz dodatkowo zapasowe źródło ciepła (na wypadek wyjątkowo dużych podwyżek gazu) zwykły piec centralnego ogrzewania "na wszystko" Co o tym myślicie ? Do ogrzania 128 metrów parteru i chyba wszędzie podłogówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.06.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Moim zdaniem gaz jest najgorszym z możliwych źródeł ciepła(bezobsługowych) dlatego,że nie dość,że się płaci dodatkowo i nie mało za przyłącze to oddajesz jeszcze niepotrzebnie 600zł rocznie za opłaty przesyłowe(podwójne bo za prąd podobnie) Koncepcja na grzanie trzema źródłami ciepła jest wg mnie całkowicie bez sensu i droga,gaz+kominek z DGP lub akumulacyjny jako rezerwowe źródło ciepła całkowicie wystarczy. trochę nie tak, przez 8 lat eksploatuję podobny system (u mnie kominek z pw), ten koszt stały na gaz jest tylko po przekroczeniu limitu 1200m3 (nigdy go nie przekroczyłem, zawsze mam spory zapas), w taryfie W-2 płacę 295,2zł rocznie kosztów stałych, przeciętnie na ogrzewanie i cwu dla 3 osób potrzebuję netto (bez strat kominowych) 14500kWh (brutto 18600), spalam ok 6mp dębiny i 600m3 GZ50 (w tym sezonie poszło 5mp drewna), koszt 2200zł. Gaz przy obecnych cenach przy W-2 oraz zużyciu pomiędzy 1000-1200m3 z kosztem kWh mieści się do 20gr. Mój kalkulator nie oszukuje, trzeba tylko wprowadzić prawidłowe dane. https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B&pli=1#gid=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Jako rezerwowe źródło stawiałbym na kominek akumulacyjny a nie żadne PW.Podaj swoje zużycie gazu czy prądu nie z zapotrzebowaniem 12000kWh a tylko 8000 czy 6000kWh. U mnie ciepło z pw kominka jest akumulowane w podłogówce, rocznie zużywam od 5 lat po ok 21 000kWh, z drewna, gazu i prądu - kalkulację podałem w tym poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4536647&viewfull=1#post4536647 czy mi się palenie w kominku opłaca - podałem w tym poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4610741&viewfull=1#post4610741 Edytowane 11 Czerwca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 26.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Witam mam pytanie jak podłączyć kominek z płaszczem wodnym i z wężownicą do ogrzewania podłogowego i czy da się podłączyć jakoś bojler do wężownicy żeby była ciepła woda użytkowa. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.06.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 na portalu kratki pl w instrukcjach pdf znajdziesz schematy takich podłączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 29.06.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 na portalu kratki pl w instrukcjach pdf znajdziesz schematy takich podłączeń Tak wiem o tych schematach ale nie mogę znaleźć takiego jak ja chcę czyli kominek z płaszczem wodnym Antek 8kw z wężownicą i do tego rozdzielacz 5 sekcji i do rozdzielacza rury pex 16mm na podłogę powierzchnia 70m2 a do wężownicy chciałem podłączyć jakos bojler żeby mieć ciepłą wodę w łazience da się jakoś to podłączyć i co będę do tego jescze potrzebował mam rurę mam ten rozdzielacz, a co mi brakuje i jak to podłączyć żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.06.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Tak wiem o tych schematach ale nie mogę znaleźć takiego jak ja chcę czyli kominek z płaszczem wodnym Antek 8kw z wężownicą i do tego rozdzielacz 5 sekcji i do rozdzielacza rury pex 16mm na podłogę powierzchnia 70m2 a do wężownicy chciałem podłączyć jakos bojler żeby mieć ciepłą wodę w łazience da się jakoś to podłączyć i co będę do tego jescze potrzebował mam rurę mam ten rozdzielacz, a co mi brakuje i jak to podłączyć żeby było dobrze A nie lepiej dodatkową małą pompę na bojler, i dać jej priorytet ? Wężownicy schładzającej nie powinno się wykorzystywać do innych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 30.06.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 A jak wyglądał by taki schemat podłączenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.07.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 A jak wyglądał by taki schemat podłączenia?? ja jestem zdun, rurki to przez te durne() PW trochę poznałem. Schematy to z hydraulikiem. Ja mogę Ci tylko powiedzieć , że u mnie z kominka idą dwie rury zasilające do kolektora ( pewnie może iść jedna - u mnie dwie , bo jak prąd wyłączą , to część instalacji działa grawitacyjnie ). Z tego kolektora jedna pompa zabiera ciepło na kaloryfery , druga na podłogówkę (do oddzielnego rozdzielacza), trzecia do bojlera z wodą . Myślę ,że jak to ma współpracować, która pompa pierwsza się włącza lub wyłącza - jest kwestią dowolną , uznaniową , czy podlegającą jakimś zasadom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 03.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 ja jestem zdun, rurki to przez te durne() PW trochę poznałem. Schematy to z hydraulikiem. Ja mogę Ci tylko powiedzieć , że u mnie z kominka idą dwie rury zasilające do kolektora ( pewnie może iść jedna - u mnie dwie , bo jak prąd wyłączą , to część instalacji działa grawitacyjnie ). Z tego kolektora jedna pompa zabiera ciepło na kaloryfery , druga na podłogówkę (do oddzielnego rozdzielacza), trzecia do bojlera z wodą . Myślę ,że jak to ma współpracować, która pompa pierwsza się włącza lub wyłącza - jest kwestią dowolną , uznaniową , czy podlegającą jakimś zasadom... A mogę podłączyć to wszystko rurami PEX skręcanymi 25mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.07.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 A mogę podłączyć to wszystko rurami PEX skręcanymi 25mm? Nie sądzę by to był dobry pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 03.07.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 A jaki kupić zbiornik wyrównawczy?? i jakiej grubości rurami miedzianymi powinienem wszystko podłączyć aż do rozdzielacza, rozdzielacz mam taki http://allegro.pl/rozdzielacz-do-ogrzewania-podlogowego-5-obwodow-i1591718484.html a i jakie będą potrzebne mi pompy i w jakim miejscu co powinno być a kominek mam taki http://allegro.pl/kominek-z-plaszczem-antek-8kw-dolot-wezownica-i1573982180.html z góry dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 03.07.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie ułożenia rur mam rury Pex 16x2mm i chciał bym ułożyć w każdym pomieszczeniu osobną pentlę abym mógł regulować temperaturę każdego pomieszczenia z osobna a rozdzielacz mam 5 obiegowy i pytanie brzmi jak to ułożyć gdy pomieszczenia mają taki metraż 1. Salon tam gdzie jest kominek 36m22.Sypialnia 12m23. Pokoik 8m24.Łazienka 11m25.Korytarzyk do łazienki 6m2 6.Przedpokój 6m2korytarzyk z łazienką chciał bym zrobić jedną pentląi pytanie brzmi czy da się jakoś to wszystko połączyć , mogą być różne długości pętli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master1988 07.08.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam mogę połączyć kominek z rozdzielaczem rurą miedzianą 18mm czy musi być większa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.08.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 dawno tu nie zaglądałem, a tu jakieś cuda wymyślacie Eniu trochę trzyma porządek i za to mu dzięki, żadnych pex-ów pomiędzy kominkiem a rozdzielaczem wyposażonym zawór 3d pompę i czujnik temperatury, kominek może zagotować wodę i wtedy te pex-y nie wytrzymająkominek z rozdzielaczem powinien być połączony poprzez wymiennik (płytowy lub inny) instalacja dla kominka powinna być otwarta za wymiennikiem dopiero zamknięta średnice rur odpowiednie do przekrojów kominka i rozdzielacza nie mogą być zaniżanejak układa się podłogówkę to zapraszamy do odpowiedniego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 14.12.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Witam Państwa Po wielu dniach szukania jednak muszę się poddać i założyć nowy temat. W niedalekiej przyszlości zakupie dom stan surowy otawrty oczywiście nasuwa sięwiele pytań jak rozwiązać ogrzewanie. wymyśliłem sobie taką konfiguracje: Kominek z PW podłączony do bufora 500 lcały dom podłogówka 120m2 urzytkowejpiec gazowy kondensacyjnyrekuperatorsolary 200l CWU Mam pytania:1.Czy ogrzeje kominkiem 500l ?2.Jak ogrzeje to na ile starczy do podłogówki? 3.Czy zastosować bufor razem z CWU ? Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts