Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie sie otwierają wasze drzwi zewnętrzne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę nikogo urazić,ale drzwi otwierane na zewnątrz to naleciałość "blokowa" lub jak kto woli z "epoki kartkowej".Zgadzam się,że drzwi otwierane do wewnątrz wymuszają zajmowanie jakże cennej przestrzeni.Jednak to mało zachęcające,jak gość na wejściu dostaje "po nosie".Zapewne znajdzie się gro osób,które zaprzeczą,że stanowi to jakiś problem.Wierzcie mi,nie jest nic przyjemnego dla gościa,który ma chwilę strachu w manewrowaniu,żeby uniknąć kontaktu z otwierającymi się na niego drzwiami.Zresztą analogicznie:drzwi tak jak okna powinny otwierać się do wewnątrz.

Drzwi otwierane na zewnątrz czy do wewnątrz?Coś za coś,to ty decydujesz co. :wink:

Nie chcę nikogo urazić,ale drzwi otwierane na zewnątrz to naleciałość "blokowa" lub jak kto woli z "epoki kartkowej"....

Nikogo nie urażasz. Po prostu mylisz się. W blokach drzwi do lokali mieszkalnych otwierają się do wewnątrz a tylko główne wyjście z klatki schodowej na zewnątrz.

Taka też jest i zasada. Drzwi wyjściowe z budynku zawsze na zewnątrz.

listek napisał to w paru logicznych punktach. Mam tak samo.

Inną sprawą jest też sam projekt, który jest przez nas akceptowany a który po realizacji jest już tylko do polubienia "niedogodności".

PaniG(dzi) nie wyobrażam sobie podestu przed głównym wejściem o szerokości drzwi wejściowych. Z opisu tak to wynika.

Szczerze - to reakcja gościa na moje drzwi (otwierane na zewnątrz) nie bardzo mnie obchodzi, bo on do mego domu przychodzi od czasu do czasu, a ja w nim mieszkam codziennie i przechodzę przez te drzwi minimum 2 razy na dzień (średnio to pewnie z kilka - kilkanaście), więc nie pod gości będę drzwi projektował, tylko pod siebie, a otwieranie drzwi na zewnątrz wydaje mi się ze wszech miar i wygodne i słuszne.

Zresztą jest generalna zasada, że nawet ze względów bezpieczeństwa drzwi wejściowe do budynków powinny otwierać się na zewnątrz. Co prawda tyczy się to biur, sklepów itp. ale zgadzam się z tym podejściem.

Mną powodowała wyłącznie wygoda i estetyka.

... .Zresztą analogicznie:drzwi tak jak okna powinny otwierać się do wewnątrz.

:

A wyobrażasz sobie mycie okien otwieranych na zewnątrz?

Popytaj osób, które mieszkają w budynkach z oknami skrzynkowymi (takie otwierane po jednej szybie na zewnątrz i drugiej do wewnatrz).

Ponadto, by takie okno o szerokości skrzydła zamknąć trzeba być cyrkowcem lub użyć lassa :wink:

Że okna otwierają się do wewnatrz wynika tylko z tego powodu.

U nas otwieraja się na zewnatrz,w obecnym domu glowne wejscie tak mamy i jest dobrze,drugie wyjscie z domu sa otwierane do wewnatrz i podczas wiatru wraz z otwarciem drzwi w korytarzu ladują liście, śnieg ktore przywiały sie.....i przede wszystkim szkoda miejsca w wiatrołapie,a odprowadzając większa grupke gości przy wyjsciu na zewnatrz nietrzeba się cofac aby otworzyc drzwi..niewiem czy dość prosto i zrozumiale to opisałam :oops: :wink:

Nie chcę nikogo urazić,ale drzwi otwierane na zewnątrz to naleciałość "blokowa" lub jak kto woli z "epoki kartkowej"....

Nikogo nie urażasz. Po prostu mylisz się. W blokach drzwi do lokali mieszkalnych otwierają się do wewnątrz a tylko główne wyjście z klatki schodowej na zewnątrz.

Taka też jest i zasada. Drzwi wyjściowe z budynku zawsze na zewnątrz.[/quote

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pisząc"blokowa"miałam na myśli przyzwyczajenie do wąskich korytarzy,w które jeszcze otwierają się drzwi,co jest dużym dyskomfortem i jakby była możliwość zapewne znaczna część mieszkańców by to zmieniła.Niestety wielkość klatki w znacznej mierze to utrudnia.Mając własny dom nie ma tego problemu.

... .Zresztą analogicznie:drzwi tak jak okna powinny otwierać się do wewnątrz.

:

A wyobrażasz sobie mycie okien otwieranych na zewnątrz?

Popytaj osób, które mieszkają w budynkach z oknami skrzynkowymi (takie otwierane po jednej szybie na zewnątrz i drugiej do wewnatrz).

Ponadto, by takie okno o szerokości skrzydła zamknąć trzeba być cyrkowcem lub użyć lassa :wink:

Że okna otwierają się do wewnatrz wynika tylko z tego powodu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spróbuj otworzyć okno na zewnątrz w wietrzny dzień to będziesz wiedzieć z jakiego powodu to wynika. :wink:

.... .Niestety wielkość klatki w znacznej mierze to utrudnia.Mając własny dom nie ma tego problemu.

I widzisz? Najwygodniej jest otwierać drzwi w kierunku większej przestrzeni.

W budownictwie jednorodzinnym zawsze większa przestrzeń będzie na zewnątrz budynku, niż wewnątrz.

No.... za wyjątkiem pomysłu inwestora, który podest przed drzwiami buduje w wymiarach parapetu okiennego. :wink:

Pozdrawiam

listek napisał to w paru logicznych punktach. Mam tak samo.

Inną sprawą jest też sam projekt, który jest przez nas akceptowany a który po realizacji jest już tylko do polubienia "niedogodności".

PaniG(dzi) nie wyobrażam sobie podestu przed głównym wejściem o szerokości drzwi wejściowych. Z opisu tak to wynika.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Decyzję, jak mają się otwierać drzwi wejściowe,podejmujesz w fazie projektu,żeby właśnie wszystko grało.Dlatego,nie wiem czemu sobie nie możesz wyobrazić drzwi otwieranych do wewnątrz.Jeśli pisząc o " podeście"masz na myśli schody zewnętrze,to tylko potwierdzasz moje zdanie. :wink:

.... .Niestety wielkość klatki w znacznej mierze to utrudnia.Mając własny dom nie ma tego problemu.

I widzisz? Najwygodniej jest otwierać drzwi w kierunku większej przestrzeni.

W budownictwie jednorodzinnym zawsze większa przestrzeń będzie na zewnątrz budynku, niż wewnątrz.

No.... za wyjątkiem pomysłu inwestora, który podest przed drzwiami buduje w wymiarach parapetu okiennego. :wink:

Pozdrawiam

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pisząc,że nie ma takiego problemu,miałam na myśli ,że możesz pozwolić sobie na drzwi otwierane do wewnątrz,bo w domu możesz sobie zrobić szeroki i wystarczająco duży korytarz,czy też wiatrołap.

Też pozdrawiam. :D

....

Spróbuj otworzyć okno na zewnątrz w wietrzny dzień to będziesz wiedzieć z jakiego powodu to wynika. :wink:

Niestety, nie mogę tak uczynić. Nikt nie produkuje takich okien.

A z jakich powodów? Pisałem wyżej.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czasami się zdarza,jak pseudo-fachman zamontuje okno odwrotnie. :wink:Jeśli nie możesz sobie wyobrazić,jakby zachowało się okno,to weź sobie okiennice pod obserwację. :wink

...no i ponownie pozdrawiam.

PaniG(dzi) - wierz mi. Nic nie mam do Twoich drzwi. Najważniejsze byś Ty była z kierunku ich otwierania zadowolona.

Dla mnie, z wyjątkiem jednego, wszystkie argumenty przemawiają za otwieraniem na zewnątrz. Pomimo,że mój wiatrołap ma 16 m2 powierzchni (kwadrat 4x4m).

Tym jednym argumentem przeciw jest ewentualne wyszarpnięcie przez wiatr klamki z ręki. Ale i z tym można sobie poradzić, tak jak pisał synkopa, przy pomocy hamulca przeciwwiatrowego.

Innymi słowy (w mojej opinii) dużo plusów, żadnego minusa

Pozdrawiam