Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kombinowane ocieplenie podłogi !

grzesiek661

Recommended Posts

Mój pomysł który uroczyście poddaję pod ocenę jest taki :

Mam w firmie sporą ilość brudnej listwy elektroinstalacyjnej PCV czyli tzw. kanałów WDK w kawałkach 2m, zastanawiam sie nad wykorzystaniem jej do ocieplenia podłogi. Plan jest taki że na ziemi ukladam jedna przy drugiej ta listwe, a na to sypie 10cm piasku i wylewam płyte betonową dopiero. Sęk tylko w tym czy sie to nie zawali, tzn czy pękające pod naporem piasku i płyty kanały nie spowodują załamania sie podłogi i popękania płyty.......

drugie pytanie to samo tylko z płyta mineralną 20cm do ociepleń - czy tez nie "siądzie" tzn siadzie na pewno tylko czy da rade ?

Nie mam kasy na styropian a odnawiam na okres kilku lat stare pomieszczenie, wiec nie piszcie zeby kupic styropian, tylko oceńcie pomysł.

Wszelkie mądre komentarze mile widziane a nawet pożądane :)

spoko spoko

Z całym szacunkiem, ale nie wiem czy reklamujesz siec sklepów budowlanych bo jak napisałem w poprzednim poście " nie czekam na odpowiedzi - kup sobie styropian".

To jest forum "zrób to sam" i jego idea oprócz pomagania sobie przez praktyczne porady opiera się tez na tym żeby stosować jak najtańsze rozwiązania ( jesli są na tyle skuteczne ,że ich zastosowanie ma ekonomiczną rację bytu).

To jest drugi dom który remontuje, i od początku staram się jak najtaniej wiec szukam różnych rozwiązań.

Dla mojego szefa nowe Audi Q7 nie jest drogie bo ma tyle kasy, dla mnie ładowanie pieniędzy na styropian w sytuacji gdy będę mieszkał tam 5 lat jest drogie !

Nie jest mi żal tylko nie mam tyle $$$$ a budować muszę, pytam się dalej : zapadnie się podłoga czy nie ??

Mój pomysł który uroczyście poddaję pod ocenę jest taki :

Mam w firmie sporą ilość brudnej listwy elektroinstalacyjnej PCV czyli tzw. kanałów WDK w kawałkach 2m, zastanawiam sie nad wykorzystaniem jej do ocieplenia podłogi. Plan jest taki że na ziemi ukladam jedna przy drugiej ta listwe, a na to sypie 10cm piasku i wylewam płyte betonową dopiero. Sęk tylko w tym czy sie to nie zawali, tzn czy pękające pod naporem piasku i płyty kanały nie spowodują załamania sie podłogi i popękania płyty.......

drugie pytanie to samo tylko z płyta mineralną 20cm do ociepleń - czy tez nie "siądzie" tzn siadzie na pewno tylko czy da rade ?

Nie mam kasy na styropian a odnawiam na okres kilku lat stare pomieszczenie, wiec nie piszcie zeby kupic styropian, tylko oceńcie pomysł.

Wszelkie mądre komentarze mile widziane a nawet pożądane :)

Co do wełny to zależy co to za rodzaj, a głównie jaka gęstość.