Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory drzwiowe i oknowe???

Recommended Posts

to są (powinny być) właśnie podane wymiary otworów w ścianie

powinno być tez w projekcie zestawienie stolarki z rozmiarem jej i rozmiarami otworów po nią

a w praktyce murujesz i tak nie co do cm, przy zamawianiu stolarki masz pomiary otworów i do nich robione są pod wymiar okna

drzwi natomiast jeżeli typowe to rozejrzyj się po producentach, wybierz faworyta, otwór zrób pod niego, ja w projekcie miałem otwór pod drzwi 110/230, a ze nie było faworyta taki też powstał, przed wyborem i montażem drzwi otwór zmniejszyłem pod wybrane drzwi do rozmiaru bodajże 92/215

wymiary które podałeś to raczej wymiary otworów w świetle i tak np: do otworu w stanie surowym 1500mmx1500mm najczęściej stosujesię okno typowe o wym 1465mm szerokości x1435 wysokości pozostałe miejsce zostawia sie jako luz montażowy,aby dobrze ustawic okno z wysokości natomiast pamiętaj ,ze musi zmeiścic ci się parapet pod okno itd.

Standoardowe wymiary drzwi wejściowych to 1000x2100 mm po zewnętrzne stronie oscieżnicy, jak zrobisz inny wymiar też tragedi nie ma trzeba miec jedynie świadomośc ,że może by drożej bo to już coś nietypoiwego no i światło przejścia powinno miec 900 mm ,a drzwi powinny otwiera się na zewnątrz bo to zazwyczaj ciąg ewakuacyjny ale na to nikt nie zwraca uwagi.

raczej jak wyżej wyżej - opisał to edde

wymiary otworów nie są w mm, to nie ta skala dokładności

wymiar w projekcie to wymiar otworu, stolarka jest oznaczona i opisana w zestawieniu,

jeżeli tego nie ma to cóż, można powiedzieć że projekt do du.py

a wymiary na projekcie mają swoje "zasieczki"- tak to się nazywa?

i widać czego dotyczą

raczej jak wyżej wyżej - opisał to edde

wymiary otworów nie są w mm, to nie ta skala dokładności

wymiar w projekcie to wymiar otworu, stolarka jest oznaczona i opisana w zestawieniu,

jeżeli tego nie ma to cóż, można powiedzieć że projekt do du.py

a wymiary na projekcie mają swoje "zasieczki"- tak to się nazywa?

i widać czego dotyczą

NA temat mojego prokejku sie nawet nie chce wypowiadać, jest to projekt na indywidualne zamówienie, robiony przez starszego projektanta, (wyobraźcie sobie w tuszu i bez użycia kompa :roll: )

Wszystko zaprojektował tak jak chcieliśmy, ale dopiero teraz widze pewne braki, dosłownie pewnych rzeczy musze sie domyślać, i wybaczcie bo nieraz dopytać na forum, a już mi sie nie chce do tego gościa chodzić bo nie mam nerwów.

Wracając do okien, nie chciał bym popelnić błędu przy murowaniu, zostawiając za mało czy za dużo miejsca.

W sumie to nietaki duży proble, bo okna będą drewniane i robione pod wymiar otówrów, nawet jeśli miały by być typowe.

Ale dzieki za info !!!

Pozdro !!!