Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100-letni dom i pieniądze z unii

wkropce

Recommended Posts

Witam

Jestem właścicielem domu jednorodzinnego, mającego ponad sto lat. dom od dłuższego czasu jest niezameiszkany i jego stan się pogarsza. W mpzp zaznaczony jest jako miejsce o walorach historycznych kulturowych.

Chcę odnowić ten dom. Pytanie moje jest takie: czy muszę w 100% zachować jego dotychczasową architekturę zewnętrzną i drugie pytanie czy i w jaki sposób można uzyskać na ten cel pieniądze z Unii Eurpejskiej.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Zobacz co jest zapisane w mpzp. Jesli budynek nie jest wpisany do rejestru zabytkow to wszelkie mozliwosci zmian wynikajace z przebudowy sa zapisane wlasnie w mpzp. Jesli jest wpisany to wszelkie zaminy nalezy uzgadniac z wlasciwym konserwatorem zabytkow.

Doatacje sa przyznawane na konkretne programy, ktore nie maja na celu remontu starych budynkow inwestorow prywatnych. Raczej sa to dzialania skierowane dla potrzeb tzw. wyzszych celow np. Badania krajobrazow kulturowych, rewitalizacja, tozsamosc regionalna. poprawa warunkow srodowiskowych, zycia na wsi, poprawa konkurencyjnosci, innowacyjnosc itp. Beneficjentami sa przewaznie rozne oraganizacje rzadowe i pozarzadowe. Mozna pytac w urzedach wojewodzkich, poszukac na stronach ministerstw rolnictwa, ARiMR.