Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga i podział działki

dm1719501316

Recommended Posts

Witajcie,

potrzebuję rzeczowej odpowiedzi na poniższe pytanie:

czy do podziału działki X wystarczy służebność przejazdu i przechodu ustanowiona na działce Y o szerokości 3 m?- czy musi to być 5m ?

!! nie chodzi mi o pozwolenie na budowę - dom już stoi - tylko o podział dużej działki, na której ów dom został zbudowany, na mniejsze działki.

Z góry dziękuję za wszystkie krzepiące (mam nadzieję) odpowiedzi

Pozdrawiam

Adam

My mamy inną zasadę.

Jeśli dokonuje się podziału na działki budowlane to należy wydzielić drogę jako osobną działkę.

A dlaczego???

Bo, po co robić "burdel" na starcie. Obecnie ludzie są bardziej świadomi tego że nie zawsze dana nieruchomość będzie do nich należała, a po co obniżać wartość brakiem swobodnego dostepu do drogi.

Każda działka powinna mieć dostęp do drogi i najlepiej w najmniej skąplikowany sposób.

• 3 months później...
My mamy inną zasadę.

Jeśli dokonuje się podziału na działki budowlane to należy wydzielić drogę jako osobną działkę.

A dlaczego???

Bo, po co robić "burdel" na starcie. Obecnie ludzie są bardziej świadomi tego że nie zawsze dana nieruchomość będzie do nich należała, a po co obniżać wartość brakiem swobodnego dostepu do drogi.

Każda działka powinna mieć dostęp do drogi i najlepiej w najmniej skąplikowany sposób.

moja ma poprzez współudział w działce drodze a i tak sąsiad założył kłodkę i musiałam wzywać Policję

nawet współwłasność nie pomoże gdy sąsiad to złośliwiec :cry: