dm1719501316 03.02.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witajcie,potrzebuję rzeczowej odpowiedzi na poniższe pytanie:czy do podziału działki X wystarczy służebność przejazdu i przechodu ustanowiona na działce Y o szerokości 3 m?- czy musi to być 5m ? !! nie chodzi mi o pozwolenie na budowę - dom już stoi - tylko o podział dużej działki, na której ów dom został zbudowany, na mniejsze działki. Z góry dziękuję za wszystkie krzepiące (mam nadzieję) odpowiedzi PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.02.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 (krzepiąco) Teoretycznie chyba TAK (mniej krzepiąco) Praktycznie - róznie z tym bywa, mogą byc schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 05.02.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ty ustalasz jaka jest szerokość i w którym miejscu służebność dotej działki może to być nawet3 metry (określone szerokości są przy wydzieleniu drogi bodajże 4,5 metra przy dojeżdzie do jednej działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 05.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 My mamy inną zasadę. Jeśli dokonuje się podziału na działki budowlane to należy wydzielić drogę jako osobną działkę.A dlaczego???Bo, po co robić "burdel" na starcie. Obecnie ludzie są bardziej świadomi tego że nie zawsze dana nieruchomość będzie do nich należała, a po co obniżać wartość brakiem swobodnego dostepu do drogi.Każda działka powinna mieć dostęp do drogi i najlepiej w najmniej skąplikowany sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 21.05.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 My mamy inną zasadę. Jeśli dokonuje się podziału na działki budowlane to należy wydzielić drogę jako osobną działkę. A dlaczego??? Bo, po co robić "burdel" na starcie. Obecnie ludzie są bardziej świadomi tego że nie zawsze dana nieruchomość będzie do nich należała, a po co obniżać wartość brakiem swobodnego dostepu do drogi. Każda działka powinna mieć dostęp do drogi i najlepiej w najmniej skąplikowany sposób. moja ma poprzez współudział w działce drodze a i tak sąsiad założył kłodkę i musiałam wzywać Policję nawet współwłasność nie pomoże gdy sąsiad to złośliwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 24.05.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jeżeli jest obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to określa on dopuszczalne parametry dzielenia działek budowlanych oraz szerokości dróg dojazdowych do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts