Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE PRADU NA BUDOWE??

Recommended Posts

Witam

jestem w trakcie ustalania warunkow przylacza na budowe. Dokladniej rzecz biorac moge postawic tylko prowizorke budowlana o mopcy 3KW. Prosze o Wasze opienie i pomoc przy wyborze. Moge podlaczyc soebie prad 3 KW(16 A) napiecie 230 V jednofazowe lub 3KW( 6 A) napiecie 230/400 V trojfazwoe. Prosze o pomoze ktory rodzaj wybrac i dlaczego. z gory bardzo dzeikuje za Wasze opieni i pomoc.

a tak przy okazji moze ktos ma z Was do odsprzedania slup ze skrzynka na prowizorke za male pieniazki..:)

pozdrawiam serdecznie

jacek adamowicz

prąd trójfazowy raczej nie będzie potrzebny - normalne betoniarki są jednofazowe (ale to jaki sprzęt będą używać Twoi robotnicy wiedzą oni) inne potrzebne narzędzia też są jednofazowe

no właśnie, moja ekipa miała betoniarę na 400V i wciągarkę też na 3 fazy

(Ja wziąłem docelowo 17kW, zabezpieczenia za licznikowe 25A, przed licznikiem 40A, a na czas budowy w umowie wpisałem 3kW i mam mniejsze opłaty)

Spróbuj może od razu uda Ci się przyłącze docelowe załatwić.

pozdrawiam

witam

Warunki docelowe juz mam nawet umowe z elektrownia juz mam podpisana:). Problem u mnie polega na tym ze na ulicy brakuje pradu:(:(. Musze wybudowac jakas stacje a to im zajmuuuuuje duuuuuuuuuuzo czasu:(:(. Udalo mi sie od nich wyciagnac te 3 kw to i tak chyba duzy sukces:). Z tegto co sie dowiadywalem to chyba jednak lepiej wziac jednofazowy. Podobno duzo urzadzen teraz jest juz na 1faze, niektore sa zamienne na 1 lub 3. Sporo osob mowilo mi tez o tych 16 A ze jak bede mial tyle to mi nic nie bedzie wywalac. Tak prawde mowiac jak bedzie juz ekipa do budowania to mysle ze sobie bede jakos musieli poradzic bez 3 faz. Chyba w dzisiejszych czasach to nie bedzie to dla nich problem. mam taka nadzieje :)

pozdrawiam

ja

Jako budowlaniec zgadzam się, że odpowiedniejsza będzie 3-fazowa

Sam wiem, że małą betoniarką nie da się pracować - po prostu nigdy nie zdąży wymieszać zaprawy a duża i owszem! Jeszcze oczywiście wyciąg 3- fazowy

A dolicz jeszcze, że w tym samym czasie pracujesz szlifierką czy wiertarką...

Potrzeby są duże a wykonawca nie chce czekać z "przycięciem drutu zanim betoniarka skończy mieszać"...

Witam

Dziekuje wszytskim za wyrazenie sojego zdania. Pomoglo mi to troche w podjeciu decyzji. Wybralem 1faze z 16 A. Czy wystarczy ?? hmm zobaczymy:) jestem dobrej mysli :) jak cos to bedziemy sie martwic pozniej. Co do betoniarki jak nie wystarczy jedna mala to moze da sie podlaczyc 2 male:) :)

zawsze chyba da sie cos wymyslic:)

pozdrawiam

jacek adamowicz

ps

a co powiecie na to:

http://forum.muratordom.pl/odleglosc-domu-od-granic-dzialki,t151227.htm

moze tu cos poradzicie