adamowicz 03.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam jestem w trakcie ustalania warunkow przylacza na budowe. Dokladniej rzecz biorac moge postawic tylko prowizorke budowlana o mopcy 3KW. Prosze o Wasze opienie i pomoc przy wyborze. Moge podlaczyc soebie prad 3 KW(16 A) napiecie 230 V jednofazowe lub 3KW( 6 A) napiecie 230/400 V trojfazwoe. Prosze o pomoze ktory rodzaj wybrac i dlaczego. z gory bardzo dzeikuje za Wasze opieni i pomoc. a tak przy okazji moze ktos ma z Was do odsprzedania slup ze skrzynka na prowizorke za male pieniazki.. pozdrawiam serdecznie jacek adamowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.02.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 prąd trójfazowy raczej nie będzie potrzebny - normalne betoniarki są jednofazowe (ale to jaki sprzęt będą używać Twoi robotnicy wiedzą oni) inne potrzebne narzędzia też są jednofazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamowicz 03.02.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 tez mi sie tak wydaje ale lepiej zapytac to nic nie kosztuje. to moja pierwsza budowa i mam zerowe doswiadczenie wiec wole zapytac kogos kto to juz przezyl:) i moze cos na ten temat powiedziec. dzieki za rade czekam na inne opinie pozdrawiam jacek adamowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 poza tym prąd 16A to minimum bo mocniejszy sprzęt nie pociągnie na 6A a na bezpieczniku 16C to nawet małą spawarkę od biedy dasz radę odpalić (choć na budowie spawarka nie jest niezbędna choć czasami może być przydatna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Kwestia jeszcze jaka betoniarka.Moja 150 pracowała na 3 fazach.Mniejsz pewno 125-130 bedzie pracowac na jedej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 04.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 prąd trójfazowy raczej nie będzie potrzebny - normalne betoniarki są jednofazowe (ale to jaki sprzęt będą używać Twoi robotnicy wiedzą oni) inne potrzebne narzędzia też są jednofazowe no właśnie, moja ekipa miała betoniarę na 400V i wciągarkę też na 3 fazy (Ja wziąłem docelowo 17kW, zabezpieczenia za licznikowe 25A, przed licznikiem 40A, a na czas budowy w umowie wpisałem 3kW i mam mniejsze opłaty) Spróbuj może od razu uda Ci się przyłącze docelowe załatwić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamowicz 04.02.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 witam Warunki docelowe juz mam nawet umowe z elektrownia juz mam podpisana:). Problem u mnie polega na tym ze na ulicy brakuje pradu:(. Musze wybudowac jakas stacje a to im zajmuuuuuje duuuuuuuuuuzo czasu:(. Udalo mi sie od nich wyciagnac te 3 kw to i tak chyba duzy sukces:). Z tegto co sie dowiadywalem to chyba jednak lepiej wziac jednofazowy. Podobno duzo urzadzen teraz jest juz na 1faze, niektore sa zamienne na 1 lub 3. Sporo osob mowilo mi tez o tych 16 A ze jak bede mial tyle to mi nic nie bedzie wywalac. Tak prawde mowiac jak bedzie juz ekipa do budowania to mysle ze sobie bede jakos musieli poradzic bez 3 faz. Chyba w dzisiejszych czasach to nie bedzie to dla nich problem. mam taka nadzieje pozdrawiam ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ja swoim fachowcom również zabezpieczyłem gniazdo z prądem trójfazowym a oni mieli sprzęt tylko jednofazowy ale jak wpinali betoniarkę na gniazdo z zabezpieczeniem B10 to wywalało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derifter 05.02.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Moi budowlancy koniecznie chcieli trojfazowa, powiedzieli ze 80-litrówką to moga stawiac bude dla psa. I tak bylo - ta trojfazowa, 180 litrow, w czasie robot pracowala calymi dniami. Mocy mialem 5 kW, z agregatu. Nie zbankrutowalem na tym bo i tak duze zalewy byly z firmy betoniarskiej, pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 05.02.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jako budowlaniec zgadzam się, że odpowiedniejsza będzie 3-fazowa Sam wiem, że małą betoniarką nie da się pracować - po prostu nigdy nie zdąży wymieszać zaprawy a duża i owszem! Jeszcze oczywiście wyciąg 3- fazowyA dolicz jeszcze, że w tym samym czasie pracujesz szlifierką czy wiertarką... Potrzeby są duże a wykonawca nie chce czekać z "przycięciem drutu zanim betoniarka skończy mieszać"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 3fazy z zabezpieczniem 6A by Ci wystarczyły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 05.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 6A to jednak mało -jak pisał pierwek faktycznie spawarka ma kłopoty a co dopiero tyle sprzętu na razAle zapytaj swoją brygadę jak znajdziesz - może oni są w wersji mini i wystarczy im 230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam , przy budowie musi być najmniej 16 A i 3 fazy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Proponuję nie artykułować tak kategorycznych tez. Ja miałem od początku budowy 25A i 3 fazy ale prąd trójfazowy nie był używany ani razu... a dom stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamowicz 06.02.2009 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam Dziekuje wszytskim za wyrazenie sojego zdania. Pomoglo mi to troche w podjeciu decyzji. Wybralem 1faze z 16 A. Czy wystarczy ?? hmm zobaczymy:) jestem dobrej mysli jak cos to bedziemy sie martwic pozniej. Co do betoniarki jak nie wystarczy jedna mala to moze da sie podlaczyc 2 male:) zawsze chyba da sie cos wymyslic:) pozdrawiam jacek adamowicz ps a co powiecie na to: http://forum.muratordom.pl/odleglosc-domu-od-granic-dzialki,t151227.htm moze tu cos poradzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts